Gå til sidens hovedinnhold

- Foss er ikke statsministerkandidat

- Per-Kristian Foss har ikke erklært noe statsministerkandidatur, sier Høyre-leder Erna Solberg.

STORTINGET (Nettavisen): Høyre-leder og statsministerkandidat Erna Solberg kunne fredag lese i VG at partifelle Per-Kristian Foss hadde svart bekreftende på nominasjonskomiteen i Oslo sitt spørsmål om han ville svart ja om partiet ba ham stille som statsministerkandidat.

Les også: - Sa ja til å bli statsminister
Les kommentar: Hva er det med Erna?

Frykter ikke lederstrid
Avisa presenterte også en meningsmåling som viser at Foss er langt mer foretrukket som statsminister enn det Solberg er - blant Høyres velgere.

- Har du snakket med Per-Kristian Foss i dag?

- Ja da, jeg snakket med ham i dag, i går og i forgårs.

- Hva snakket dere om i dag?

- Han sa blant annet til meg det samme som han også sa til VG, at han ikke har erklært noe statsministerkandidatur.

- Er du redd for at det skal bli mye debatt om din posisjon som Høyre-leder fram mot høstens valg?

- Nei, det tror jeg ikke det blir, sier Solberg.

- Hvorfor er det noen i partiet som lekker slike opplysninger fra nominasjonsprosessen?

- Det har jeg ingen formening om. VG ringer intenst mye rundt og av og til får de napp. Det er sterke støttespillere for Per-Kristian Foss i fylkeslaget han tilhører og det er bra at han har den støtten, sier Erna Solberg - som tar i mot Nettavisen på sitt kontor på Stortinget.

Skryter av Foss
- Er det mange i partiet som ønsker debatt om du er partiets statsministerkandidat?

- Nei, tilbakemeldingene jeg får fra partiet tyder ikke på det. Majoriteten ønsker ikke en slik debatt nå. De ønsker fokus på politikk, valgforberedelser og regjeringsskifte. Jeg får mange sms-er fra folk når sånt som dette dukker opp i media, sier Solberg.

- Hvorfor er Per-Kristian Foss så populær - slik meningsmålingen i VG viser?

- Per-Kristian har vært populær lenge, han. Jeg tror det er slik at partilederen oftere enn andre er den som får ansvaret for det som er vondt og vanskelig. Jeg har jobbet for et regjeringsalternativ bestående av fire partier, uten å lykkes med det. Det har skapt noe uro og jeg får ansvaret for det. Når det gjelder Per-Kristian så er han en kjempeflink debattant og en dyktig politiker. Det er mye fint å si om ham.

- Jeg har støtte
- Hvorfor er ikke du en populær statsministerkandidat blant Høyre-velgerne?

- Høyre har ikke klart å dra meningsmålingene opp og det er mange som gjerne vil at vi skal gjøre det bedre. I arbeidet med å samle de fire borgerlige partiene så har vi også tonet ned en del på den politiske egenmarkeringen, men det skal bli bedre fremover. Jeg føler absolutt at jeg har støtte i partiet, for jeg har tross alt blitt gjenvalgt som Høyre-leder to ganger etter det svake resultatet ved stortingsvalget i 2005. Og så vant vi jo kommunevalget i 2007.

- Bærumsordføreren sier at Kåre Willoch ikke var noen populær mann før han ble statsminister i sin tid. Er det også slik med deg?

- Jeg må nesten sitere Per-Kristian på noe nå. Han har sagt at det alltid er noen i Høyre som mener at det er noen andre enn partilederen som burde ha ledet partiet. Høyre er et parti med mange individualister.

Les også: - Willoch var heller ikke populær

Reklame

NÅ: Enormt salg på alt du trenger til løping

Kommentarer til denne saken