Gå til sidens hovedinnhold

Foss varsler flere kutt

- Nordmenn må være beredt på flere kutt i velferdsordningene i årene framover, advarer finansminister Per-Kristian Foss.

- Det finnes ikke det land i Europa som ikke går gjennom ganske tøffe kutt for å kunne beholde kjernen i velferdsordningene, sa Foss etter at regjeringen la fram sitt forslag til statsbudsjettet for 2004 i dag.

Tapper oljefondet

Et kraftig rør ned i oljebingen gjør at årets statsbudsjett ikke viser et dundrende underskudd. Foss viser til økte trygdeutgifter er en stor årsak til at staten stadig trenger mer penger. Trygdeutgiftene utgjør omtrent en tredjedel av hele statsbudsjettet.

- 900.000 nordmenn mottok frikort i fjor. I 1997 var tallet 600.000. Det er et tall vi bør strekke oss etter, sier Foss.

Økte egenandeler

Han viser til at de økte utgiftene innen trygdesektoren også er en av årsakene til regjeringen foreslår å øke egenandelen på offentlige helsetjenester fra 1.350 til 2.500 kroner.

Foss er også bekymret for at sykefraværet ikke går ned til tross for en omfattende avtale om Inkluderende Arbeidsliv (IA) mellom LO og NHO.

Kraftig økning

- Sykefraværet har økt med 11,5 prosent de to siste årene, til tross for at målsetningen er at den skal gå ned, sier finansministeren, som vil avvente eventuelle endringer i sykelønnsordningen fordi den skal evalueres i høst.

Avtalen mellom LO og NHO gjelder dessuten også fram til 2005, men Foss varsler at det ikke nytter å be videre for sin syke mor.

- Det er klart at partene må stille opp med ordninger som fungerer, sier han.

Reklame

Disse grillpakkene gir en fantastisk smak på maten

Kommentarer til denne saken