START-LILLESTRØM 0-0:

SØR ARENA (Nettavisen):
- Det er totalt unikt at Erik har vært i Start så lenge. Det burde ikke være mulig, men det er det fordi han har en særegen evne til å være et steg foran all utvikling, og det er imponerende. Dessuten ser han yngre ut for hvert år. Han er en energifyller og en kar det alltid er en glede å møte, sier fotballekspert Lars Tjærnås til Nettavisen om Erik Ruthford Pedersen.

Lørdag var det 110 år siden Idrettsklubben Start ble stiftet av Haakon Frøstrup. I 1967 kom Pedersen til Start som 22-åring. Siden har han blitt i klubben med unntak av to år i Bodø Glimt, noe som vil si at han er i sin 45. sesong i Start.

- Det er en udefinerbar driv og lidenskap jeg har. Jeg nyter fotball, jeg nyter å være på feltet, og jeg elsker å se utvikling og trivsel. Det er et enormt privilegium. Jeg blir helt i hundre av å se utvikling. Jeg har hatt en fantastisk jobb i alle år, forteller Pedersen, som måtte se sitt lag spille 0-0 mot LSK på jubileumsdagen, til Nettavisen.

- Erik er Start

Siden 1967 har 69-åringen hatt nesten alle ulike roller i klubben. Han har vært markedsansvarlig, assistenttrener, utviklingssjef, juniortrener, medlem i seniorstyret, spillerutvikler og keepertrener, som han er best kjent som.

- Erik er Start på veldig mange måter, mener Bård Borgersen, Starts trener, til Nettavisen og legger til:

- Han har utrolig mye kompetanse og et voldsomt engasjement som Start må ta vare på. Det spørs om det er noen som kan måle seg med Erik. Han bidrar fantastisk mye for klubben.

I 1967 etablerte Pedersen seg som målvakt for «Heltane fra Sørlandet». Neste år rykket Start opp til eliteserien og han var med på å vinne seriebronse som spiller i 1975.

(artikkelen fortsetter under bildet)


Gikk glipp av gullene

Det var på 70-tallet Start hadde sin største glansperiode og «makrellfotballen» kom i stim. I 1978 og 1980 vant sørlendingene seriegull under ledelse av den legendariske treneren Karsten Johannesen.

Han har fått en egen plass, Kartens plass, oppkalt etter seg utenfor Sør Arena. Men Pedersen fikk ikke oppleve disse gullene. Han var borte fra Start i to år, og ironisk nok vant klubben seriegull disse årene.

- Jeg var trener i Bodø/Glimt når gullene kom på 70-tallet. Jeg var den yngste treneren i Norge og var der for å lære. Da jeg kom tilbake i Start fikk jeg muligheten til å bli hovedtrener, sier Pedersen.

Trenergjerningen lyktes han godt med. Etter oppturene til Start i 1978 og 1980 kom nedturen med svake resultater de to neste årene, men Pedersen fikk Sørlandsskuta på rett kjøl igjen. I 1983 og 1984 tok Start med kun 36 år gamle Pedersen som trener bronse, før Johannesen tok over Start igjen i 1985. Mens Pedersen tok på seg andre oppgaver i klubben.

- Det var en svær opptur med bronsemedaljer to år på rad. Vi skulle egentlig tatt sølv begge årene, men vi snublet litt på slutten av sesongene og det ble med bronse. For meg personlig er disse bronsene blant de største høydepunktene i historien, smiler den eventyrlige sørlendingen. Det største høydepunktet skal vi komme tilbake til senere.

Takker familien

I 1995-sesongen tok han igjen over som hovedtrener da Brede Skistad ble rammet av sykdom, noe som endte med åttendeplass i eliteserien. Siden har han holdt seg til målvaktene. Pedersen har en helt unik utdanning på trenerfronten og fortsatt er han ute etter å lære mer, selv om det rent utdanningsmessig ikke er mulig for en keepertrener.

- Å beskrive Erik er vanskelig. Han er en helt fantastisk mann, som gir deg veldig mye motivasjon. I tillegg til masse erfaring er han utrolig opptatt av å utvikle seg videre. Erik er helt unik, sier Håkon Opdal, Starts keeper, til Nettavisen.

At Pedersen har vært i Start i alle år får kona og familien den store æren for.

- Jeg må selvfølgelig takke familien og kona mi, Anne Grete, som har gjort det mulig. Start har hele tiden visst at jeg har vært i byen og ønsket å bidra. Jeg var også heldig og fikk to sønner (Steinar og Kjetil red.anm) som spilte for klubben. Da ble det jo enda enklere å være med. Jeg må også få lov til å takke klubben, sier Pedersen, som også har en datter ved navn Hilde, men hun har holdt seg unna fotballen.

- Hvor mye har Start betydd for deg?

- Absolutt alt i fotballsammenheng. Det går ikke an å forestille seg en gang. Ingenting kan måle seg med Start, sier Pedersen.

Fotballdyktige sønner

Pedersens fotballgener har blitt overført til hans sønner. Lillebror Steinar (39) trener Grimstad-laget Jerv i 1.divisjon, mens storebror Kjetil (41) styrer FK Donn i 2.divisjon. Begge to opplevde selv innholdsrike karrierer og spilte for Start, mens pappa Erik selvfølgelig hadde en rolle rundt laget.

- Mitt aller største høydepunkt var da Kjetil og Steinar spilte sammen i midtforsvaret for Norges U21-lag mot Tsjekkia med Jan Koller på topp i 1995. Norge vant 2-1, meddeler Pedersen, som har hatt stor innvirkning på sine sønner.

- Erik er hundre prosent lojal og engasjert. Start har vært heldige som har hatt Erik i alle år. Jeg lærer noe nytt hver gang vi prater sammen, han har utrolig mye kunnskap, sier sønnen Kjetil til Nettavisen.

Lillebror Steinar måtte finne seg å bli satt ut av laget da pappa Erik ble hovedtrener for Start den korte perioden på 90-tallet, men er full av lovord om 69-åringen.

- Det er lett å bruke gode ord om pappa. Han har masse kunnskap og jeg mener et dekkende ord om han er at han er ekstremt dedikert. For meg er han en stor inspirasjon og viktig samtalepartner, forteller Steinar til Nettavisen.

I tillegg til sønnene har også kona Anne Grete bidratt i Start.

- På 80-tallet var hun klubbens ypperste loddselger. Menn fylte opp lommene med penger for å kjøpe lodd av henne på denne tiden, sier Pedersen og ler.

(artikkelen fortsetter under bildet)

16 trenere

Men det har naturligvis ikke bare vært glede for Start gjennom årene. Pedersen trekker frem mange økonomiske utfordringer i administrasjonen som har ført til de verste øyeblikkene til Start.

- Når vi rykket opp i 2001 og skulle starte 2002-sesongen fristilte ledelsen alle kontraktene. Dagen etter vi feiret opprykket hadde ingen kontrakt. Det hadde ingen mening, sukker Pedersen som synes de moderne dagene til Start har vært like triste.

- Vi har jo hatt 16 trenere i perioden 1995-2015. Det er jo helt forferdelig med så mange trenerbytter. Det skaper ingen kontinuitet og det blir vanskelig å bygge lag. Selv har jeg vel bidratt litt med kontinuiteten, ler Pedersen, som kunne gitt seg for to uker siden.

- Jeg synes ikke noe om at Mons Ivar Mjelde og Odd Berg gikk. Jeg liker svært sjeldent trenerbytter, og måtte ta en runde med meg selv for å finne ut om jeg ville fortsette.

Pedersen valgte å være lojal mot klubben nok en gang, og fortsetter sin utrolige karriere.

- Unik fotballinteresse

Over til Starts høyder trenger vi ikke å gå så altfor langt i tid. I klubbens 100-årsjubileum holdt Start på å sjokkere alle og stoppe Rosenborgs historiske gullrekke, men sørlendingene snublet på streken. Start tapte 3-1 mot Fredrikstad og hadde stang ut. Bokstavelig talt. Fire ganger traff Start stolpen i denne kampen. En kamp som vil bli husket som tragisk med en stygg ulykke på Dagfinn Enerly. Dermed vant Vålerenga serien.

- Den generasjonen var veldig ung og slo plutselig veldig i fra seg. Dessverre ble det en trist fotballkamp med ulykken til Enerly, og sånn tabloid sett vil den også bli husket for offside-annulleringen som tok fra oss et mål.

På denne kampen var det over 16.000 tilskuere på Kristiansand Stadion på Lund. Et vanvittig tilskuertall for Start, men et engasjement de var godt vant til på deler av 90-tallet da Start fostret opp fantastiske spillere. Pedersen synes disse årene var et unikum i historien.

- Jeg tror publikum husker disse årene godt. Vi spilte veldig underholdende med Pål Lydersen, Erik Mykland, Tore Andre Dahlum og mange flere. Jeg husker vi slo Rosenborg 5-0 på onsdagen, og på søndag kom Viking. Vi sendte dem hjem med 4-1. Det skapte en helt unik fotballinteresse på Sørlandet.

Drømmelaget

På oppgaven om å trekke frem sitt Start-drømmelag gjennom alle tider med elleve spillere, svarer Pedersen med å ta ut 18 stykker. Han har vært med så lenge at han ikke klarer å ta ut elleve.

Troppen han har besluttet seg for å gi er som følger: Keepere: Roy Amundsen, Espen Johnsen. Forsvar: Trond Pedersen, Claus Eftevaag, Pål Lydersen, Jarle Ødegaard, Steinar Pedersen, Marius Johnsen. Midtbane: Olav Klepp, Svein Otto Birkeland, Erik «Myggen» Mykland, Stein Thunberg, Fredrik Strømstad, Kristofer Hæstad. Angrep: Svein Mathisen, Frank Strandli, Sten Glenn Håberg, Tore Andre Dahlum.

- Det laget hadde vunnet alt hvis de var av samme generasjon. Dette er spillere fra 70-tallet, 80-tallet, 90-tallet og fra 05-sesongen. Både serie og cup hadde vi vunnet uten noen tvil. Det er så fantastisk mange gode fotballspillere her.

De fleste av Pedersens utvalgte er oppvokst på Sørlandet og er skikkelige Start-gutter. Det er neppe tilfeldig.

- De må ha spilt en del kamper for Start og gjerne være lokale for å være med. Jeg har vært sammen med alle, sier Pedersen som gir seg selv drømmejobben.

- Jeg kunne gjerne stått på siden og snakket litt med disse guttene. Dette er de beste spillerne vi har hatt som ville vunnet alt i serien og cupen, gjentar han.

Usikker fremtid

Det er ikke klart hvem som trener Start i 2016-sesongen, enten det blir i eliteserien eller i 1.divisjon. Det er heller ikke sikkert om Erik Ruthford Pedersen er med rundt Start neste år.

- Foreløpig er jeg helt blank om neste år. Jeg vet ikke ennå, avslører Pedersen, som nok en gang må oppleve laget sitt i bunnstriden.

- Jeg har vært med på dette litt for ofte. Det blir en tøff høst og jeg venter med å si noen ting til alt er ferdig 4. november.

Også utenfor fotballen har den solbrune kristiansanderen holdt på med utvikling. I en årrekke var han ansatt i lærerverket og jobbet spesielt med utviklingshemmede elever. I tillegg til at han var markedsfører i Santander.

Utenom et fall i skiløype i 2006 som førte til hjerneblødning og operasjon har Start-legenden alltid vært ved sine fulle fem med et utrolig engasjement. Noe som har gitt han den fantastiske fotballkarrieren.

HTML EMBED
var s=document.createElement("script");s.type="text/javascript";s.src="http://csp.picsearch.com/rest?e=zGtycaQRBnOH5j17wykQkUhyKcKLeKCeAU1zoD6kjxJ1fyhpAu3qKSilktXSObKG1tfeaoIi4fBt6Uq1s4cou8RYW3L6jNNh&i="+typeof(ps);document.getElementsByTagName("head")[0].appendChild(s);