Gå til sidens hovedinnhold

Fotballspillere på fransk fesjå

Arbeidsledighet er i ferd med å bli et alvorlig problem blant profesjonelle fotballspillere i Europa. I helgen viser noen av dem seg frem for potensielle arbeidsgivere.

Lørdag og søndag arrangerer den internasjonale spillerorganisasjonen FIFPro en egen turnering for fotballspillere på jobbjakt. Mer enn hundre spillere har meldt sin ankomst til Senlis utenfor Paris, der de får en mulighet til å vise seg frem for klubber og agenter fra hele Europa.

Noen av dem kan havne i Norge allerede i høst. TV 2 Nettavisen har vært i kontakt med flere norske klubber som har følere ute i forbindelse med turneringen – uten at noen vil bekrefte konkret interesse for enkeltspillere

500 arbeidsledige
I alt spilles det ni kamper med spillere fra Frankrike, Portugal, Belgia, Nederland, Frankrike og England.

Tiltaket har ganske enkelt til hensikt å få arbeidsledige fotballspillere tilbake i jobb. Arbeidsledige fotballspillere er nemlig i ferd med å bli et alvorlig problem i de største fotballnasjonene i Europa.

Bare i Storbritannia er rundt 500 spillere uten arbeid. Én av dem er 30-åringen John Eyre. Sist helg fortalte han sin historie i Manchester Evening News.

Eyre skrev sin første proffkontrakt som 16-åring, og har ingen annen utdannelse. Etter 350 kamper på 14 år som profesjonell fotballspiller, står han nå plutselig uten arbeid. Ingen klubber sto klare med et nytt kontraktsforslag da Oldham ikke ønsket å forlenge i vår. Ingen har behov for 30-åringens tjenester.

Foretrekker unge
Eyre har heller ikke hatt Beckham-, Zlatan- eller Solskjær-lønn under karrieren. Nå har han problemer med å forsørge kona og de to små barna.

Samtidig innstiller han seg på at det kanskje ikke dukker opp en ny mulighet.

- Selvfølgelig er jeg bekymret. Dette er første gang siden jeg gikk ut skolen at jeg ikke har hatt jobb. Jeg kan ikke noe annet enn å spille fotball. Likevel må jeg bare innstille meg på at det kanskje ikke er noen klubber som er interessert i meg, sier Eyre, som er innstilt på å jobbe hardt for å komme tilbake.

- Jeg mener oppriktig at jeg har to-tre gode år foran meg som spiller. Problemet er at jeg kanskje ikke får sjansen til å vise det. De fleste klubber ser etter 20-åringer, ikke 30-åringer, poengterer han.

Et liv etter fotballen
I Norge er foreløpig ikke arbeidsledighet blant fotballspillere noe man ser på som et problem. Likevel mener forbundsleder Silje Johannesen i den norske spillerorganisasjonen Niso at situasjonen i Europa er overførbar til Norge. Forskjellen er kosmetisk.

- Vi tenker på det på en litt annen måte og bruker andre begreper. Her tar vi det ennå som en selvfølge at fotballspillere skal finne seg et annet levebrød når de ikke lenger kan tjene penger på å spille fotball. Men for norske fotballspillere som ikke klarer å få seg annet arbeide etter endt karriere, er det selvfølgelig like dramatisk som for spillere andre steder, poengterer Johannessen.

Hun er derfor opptatt av at norske fotballspillere tidlig skal begynne å planlegge livet etter fotballen – og at klubbene skal bli flinkere til å legge forholdene til rette for det.

- Man må tenke livsløp. Fotball skiller seg fra de fleste andre yrker ved at karrieren er kort. Dermed er det veldig viktig å ha noe å falle tilbake på. Fotballspillere bør også tenke utdanning, poengterer Niso-lederen.

Like rettigheter
Arbeidsledige norske fotballspillere har i dag de samme rettigheter som alle andre yrkesgrupper. Det betyr at de har rett til dagpenger i maksimalt to år, forutsatt en inntenkt på minimum 90.000 kroner foregående år eller en gjennomsnittlig inntekt på drøyt 60.000 kroner de tre siste årene.

Ifølge rådgiver Terje Wagelid i Arbeidsdirektoratet kan man også oppgi fotballspiller som jobbønske når man registrerer seg som arbeidsledig.

- Men Aetat ringes ikke akkurat ned av fotballklubber på spillerjakt, innrømmer han. Wagelid kjenner ikke til om det faktisk har skjedd at noen har oppgitt fotballspiller som jobbønske.

Reklame

Derfor er den norske ladekabelen så genial

Kommentarer til denne saken