Gå til sidens hovedinnhold

Fotgjengerfyll er livsfarlig

Alle kjenner uttrykket «don't drink and drive». Men det kan være like farlig å gå med promille, viser ny engelsk undersøkelse.

Nesten halvparten av alle fotgjengere som ble drept i trafikken i England mellom klokken 22.00 og 04.00 i fjor, hadde høy promille.

Det er tall fra en undersøkelse utført av The RAC Foundation som viser dette.

Promillegjengere
Undersøkelsen viser videre at av de 301 drepte fotgjengerne som hadde alkohol i kroppen, hadde 38 prosent over 0,8 i promille (som er grensen for å kjøre bil i England), og 25 prosent hadde over 2 i promille.

The RAC Foundation prøver å påvirke myndighetene til å ta fotgjengeres promille på alvor.

- De fleste av oss er kjent med problemene rundt promillekjøring, men lite sies om farene ved å gå med promille. Det er skremmende å se det økende antall unge fotgjengere som blir drept etter å ha inntatt alkohol, sier Kevin Delaney som er leder for trafikksikkerhet i The RAC Foundation.

Delaney mener det er viktig at hjemveien planlegges mens du er edru.

Ville ikke kjøre med promille
- Mange av de drepte fotgjengerne hadde tydelig gitt uttrykk for at de lot bilen stå for å ikke kjøre bil med promille. Men fulle fotgjengere er en fare for seg selv siden deres tilstand tilsier at de ikke er i stand til å bedømme farene i trafikken, sier han.

Månedene som er hardest rammet av slike ulykker er november og mai, og i disse julebordstider kan det være greit å ta med seg noen tips fra The RAC Foundation:

De som er lett beruset bør:

¿ Ta en nattbuss eller reis kollektivt om mulig.

¿ Må du gå, slå følge med andre

¿ Velg en rute utenom hovedveiene

¿ Hold deg unna fortauskanten

¿ Kryss ikke veien utenom fotgjengerfelt

¿ Husk at alkohol påvirker din evne til å vurdere bilers hastighet

¿ Kle deg i lyse farger som er lett å se for bilister

- Dersom du selv betviler din evne til å gå trygt hjem, så ring etter en drosje eller finn et sted å overnatte så du slipper å gå i mørket, oppfordrer Delaney.

Bilistenes ansvar
Samtidig som fotgjengere må tenke seg om før de vaser ut i trafikken, må bilister være ekstra oppmerksomme på denne tiden av året. Dersom bilistene er klar over at det etter mørkets frembrudd kan være fulle fotgjengere langs veien som gjør helt ufornuftige ting, og kjører deretter, vil det kanskje kunne spare et liv eller to før jul.

Les mer om bil og trafikk i Bilmagasinet

Reklame

Denne strømavtalen har vært klart billigst i hele 2021

Kommentarer til denne saken