Historien til Magnus Todal (28), omtalt i Tønsberg Blad, er sjelsettende.

- Dette handler om mitt liv. Jeg hadde ønsket at legene kunne avslutte det nå, sier Magnus bestemt til avisen.

FpU støtter Todal i hans siste vilje:

- Aktiv dødshjelp må bli lovlig i Norge. Hvor lenge skal vi la folk lide, sier Atle Simonsen (25) til Nettavisen.

Sentralstyremedlemmet fra Stavanger er innstilt som formann i FpU etter Himanshu Gulati, som er blitt statssekretær.

Les også: Snoen: - Magnus bør få slippe nå

- De som lider mest - mister retten
- Da jeg leste historien om Magnus Todal, fikk jeg oppriktig vondt. Det gjør meg vondt at Magnus´ historie ikke er unik - og at de som lider mest av alle i Norge, mister retten til å bestemme over sitt eget liv og få en verdig avslutning på livet, sier han.

FpU vil tillate aktive dødshjelp:

- Aktiv dødshjelp er ulovlig i dag, men praktiseres allerede. Noen får hjelp av en lege eller en nær bekjent til å gjøre slutt på smerten. Dette handler om å kontrollere det og få åpenhet, mener han.

Simonsen har vært heltidspolitiker i Stavanger siden 2007 og har en bachelor i økonomi og administrasjon.

- Vil ikke dele ut giftpiller
- Det betyr ikke at jeg ønsker at vi skal sette sprøyter eller dele ut giftpiller i hytt og pine. Men - FpU vil la mennesker som er døende og uhelbredelig syke, ta et veloverveid valg med svært strenge kontrollrutiner. Det er ikke uansvarlig eller en krenkelse av menneskeverdet. Å gi mennesker med utålelige smerter muligheten til å ta kontroll over sin egne skjebne, det er menneskeverd, mener han.

Simonsen refererer til tidligere undersøkelser som viser at så mye som 70 prosent av Norges befolkning ønsker å tillate dette fordi de ser urettferdigheten som Magnus må oppleve.

- Dette skal selvsagt være unntakstilfellet og være for de som er klare nok i toppen til å ta et eget valg. Regelen skal være at vi forsøker å behandle mennesker til å bli friske, presiserer han.

- Handler ikke om å gi noen opp
FpU-eren stiller spørsmål ved etikken i denne debatten:

- For noen er dette uetisk, og jeg har hørt folk si at dette sender feil signaler. Men, hva har signaler å si når de som har det aller verst får det verre dag for dag – og ikke vet når de får sagt farvel til sine nærmeste?

Simonsen understreker at dette ikke handler om å gi opp noen - eller at staten ufølsomt ønsker å kvitte seg med pasienter.

- Enkelte hevder det, men dette handler om verdighet, menneskeverd og anerkjennelsen av at mitt liv er mitt, ikke andre sitt.

- Magnus bør få dø med et smil om munnen
- Staten bør la Magnus få slippe å visne helt til det ikke er mer igjen av han som menneske. Han bør få dø med et smil om munnen, med sine nærmeste rundt seg, ta et siste farvel og fortelle mennesker han er glad i, hva de har betydd for ham, mener Simonsen.

For FpU er dette en indikasjon på verdighet:

- Hvis vi som samfunn ikke vil tillate han det, tar vi fra ham verdigheten. Jeg nekter at andres moral skal stå ovenfor Magnus sin. Det er hans liv, og bør være hans beslutning. Ikke min og din, avslutter ungdomspolitikeren.