Gå til sidens hovedinnhold

Fransk fabrikk angrepet av mann med islamistflagg

En person er drept og flere såret i et angrep på en fransk fabrikk. Flere kilder antyder at det kan ha vært mer enn én gjerningsmann.

En antatt gjerningsmann er pågrepet etter angrepet på en gassfabrikk øst i Frankrike, sier kilder i rettsvesenet til AFP.


Den pågrepne er en mann i 30-årene, ifølge den franske avisen Le Dauphiné. Ifølge innenriksministeren var mannen kjent av fransk antitterorpoliti allerede i 2006, men de sluttet å overvåke ham i 2008.

Ifølge franske medier har innenriksminsteren sagt at gjerningsmannen trolig er 35 år gamle Yassine Sahli.

Flere personer er innbrakt av politiet mistenkt for medvirkning til angrepet mot gassfabrikken i Frankrike, opplyser landets innenriksminister.

Frankrikes president François Hollande forlot EU-toppmøtet så fort han fikk informasjon om attentatet mot gassfabrikken.

– Dette er et terrorangrep, det er det ingen tvil om. Så vidt vi vet er én drept og to såret, sa presidenten under den hasteinnkalte pressekonferansen i Brüssel.

Se også: Sky News direkte fra Frankrike

Artikkelen fortsetter under bildet.

Hode spiddet på gjerde

Den døde personen skal ha blitt funnet halshogget ved inngangen til bedriften som ligger i nærheten av Lyon, i kommunen Saint-Quentin-Fallavier.

Les også: - Dette er et terrorangrep

Det halshuggede hodet skal være dekket av arabisk skrift. Hodet skal ha blitt funnet spiddet på gjerdet til inngangen. I tillegg er to personer skadd.

Det ble hørt en kraftig eksplosjon ved virksomheten som ble angrepet, melder lokal presse.

Les også: Drapsoffer i Frankrike identifisert

Gjerningsmannen skal ha tatt seg inn i bygningen og detonert flere sprengladninger, men det finnes også rapporter om at det skal ha vært to angripere, melder Sky News.

Les også: Vebjørn Selbekk: Frykter angrep mot synagoger og jødiske butikker

Artikkelen fortsetter under bildet.

Andre kilder melder at de to skal ha brukt en bil som rambukk inn i fabrikken.

En politikilde sier til RTL radio at de ikke utelukker flere angrep.

Les også: Terrormålets norske sjef: - Kommer som et sjokk

Artikkelen fortsetter under bildet.

Samarbeider med NASA

Fabrikken som ble rammet av angrepet er del av det multinasjonale selskapet Air Products, som blant annet selger gass og kjemikalier til industrien.

Selskapet har anlegg og virksomhet i en mer enn 50 land verden over. Hovedkvarteret ligger i Pennsylvania i USA. Air Products ble etablert i 1940 og har flere enn 20.000 ansatte. Selskapet har i flere tiår samarbeidet tett med NASA og har blant annet forsynt det amerikanske romprogrammet med flytende hydrogen til romferjer.

Engelske Telegraph påpeker at direktøren i selskapet, Air Products, er shiamuslimske Seifi Ghasemi og det spekuleres i om dette kan være en av årsakene til at nettopp denne fabrikken ble valgt som terrormål.

Artikkelen fortsetter.

Anlegget som ble rammet fredag, ligger i Saint-Quentin-Fallavier utenfor Lyon i Frankrike. Air Products omsatte for 10 milliarder dollar i 2013.

Store norske internasjonale bedrifter følger med på situasjonen fortløpende, men det er ingen ting som tyder på Norges største selskap, Statoil, er i faresonen.

– Nei, vi har en løpende vurdering av risiko, men vi kommenterer ikke dette, sier kommunikasjonssjef Jannik Lindbæk jr til Nettavisen.

Artikkelen fortsetter under kartet.

Erna Solberg: - En grotesk hendelse

- Det er trist at Frankrike nok en gang rammes av det som ser ut til å være en terroraksjon. Nyhetsrapportene fra landet vitner om en grotesk hendelse, skriver statsminister Erna Solberg i en melding til Nettavisen.

- Jeg har stor medfølelse og sympati med ofrene og deres familier. Norge står sammen med Frankrike i kampen mot terrorisme og ekstremisme, skriver hun.

(Saken fortsetter under bildet.)


Angrepet kommer mindre enn seks måneder etter terrorangrepene i og rundt Paris hvor 17 mennesker ble drept i januar. Disse angrepene startet med en skytemassakre i redaksjonslokalene til Charlie Hebdo.

Les også: Sterke reaksjoner i Norge etter terrorangrep i Paris

PST: – For tidlig å si om Norge påvirkes

Politiets sikkerhetstjeneste kan ikke si om terrorangrepet i Frankrike får noen konsekvenser her i landet.

Sikkerhetsnivået i regionen Rhône-Alpes er forhøyet etter angrepet på gassfabrikken.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) vil ikke uttale seg om hendelsene, og viser til at dette er noe franske myndigheter som eventuelt må kommentere.

– Foreløpig vet vi ikke nok om det som har skjedd der til å kunne si om dette eventuelt påvirker noe i Norge, opplyser kommunikasjonsdirektør Trond Hugubakken.

Følg saken direkte: