Gå til sidens hovedinnhold

- Fraværende, veik og konfliktsky

KrF-lederen får passet påskrevet av pr-ekspert.

Nestleder i KrF, Inger Lise Hansen (28), stikker hånden inn et vepsebol når hun vil åpne for homovigsel og endre KrFs Israel-politikk.

Sjefen selv, Dagfinn Høybråten (53), har vært taus siden søndag. Da var svaret «ingen kommentar» på hva han syntes om at Hansen gikk ut i media bak hans rygg.

«Dagfinn er på en lenge planlagt reise i USA fram til fredag», er svaret KrFs infoavdeling gir - når vi ber om en samtale.

«Fraværende, veik og konfliktsky»
- Hvilket inntrykk gir dette av ham som leder?

- Dette er ikke et godt svar hvis man ønsker å fremstå som imøtekommende og inkluderende. Det å ikke stille opp når det blåser, gir et inntrykk av en sjef som er fraværende, veik og konfliktsky, sier pr-rådgiver Trond Albert Skjelbred hos Nor PR til Nettavisen.

- Hvorfor skygge banen?

- Jens Stoltenberg (Ap) har blitt kritisert for det samme det siste året. Årsaken er at man er redd for å si noe som kan eskalere en uønsket debatt eller konflikt, mener han.

For i 2010 er det ikke lett å forsvare å gjøre seg utilgjengelig:

- Det å være på reise i 2010 er ikke ensbetydende med at man som leder er utilgjengelig for kommentar, dersom man ønsker det. Det finnes rikelig mer hjelpemidler som mobil, e-post, skype, facebook, blogg og twitter. Utover dette har TV 2 og NRK korrespondenter i USA som mer enn gjerne stiller opp for å få en kommentar, sier Skjelbred.

- Takhøyde og romslighet
Han mener det er klokt av KrF-ledere å ikke gå i strupen på 2. nestleder Inger Lise Hansen:

- Ved ikke å gå i strupen på henne signaliserer Høybråten takhøyde og romslighet. Det er godt lederskap, som neppe kan frastøte de få velgerne KrF har igjen.

Dette utdyper han slik:

- Høybråten har anerkjent den retten Inger Lise Hansen har til offentlig å gi uttrykk for sitt syn på viktige politiske spørsmål, men har selv vært klar på at han mener noe annet - det som står i partiets program. Noe annet kan han ikke gjøre.

- KrF må leve med de motsetningene som gjør seg gjeldende i viktige verdispørsmål, og Inger Lise Hansens utspill bidrar til debatt om disse sakene.

Les også: - Dette var uklokt, Inger Lise
Les også: Hvem ryker?

- Hadde ikke gått i næringslivet
Skjelbred synes det er «merkelig» at Hansen ikke avklarte sine utspill på forhånd:

- Dette ville blitt oppfattet som illojalt i næringslivet. KrF-historikeren Kåre Olav Solhjell sier at Hansen lenge har blitt kjørt frem som et «radikalt alibi», og at hun er mer frittalende enn de fleste når det gjelder partiets innretning. Sånn sett var dette noe man kanskje burde ventet.

Noen snarlig avklaring på KrFs retning får vi ikke:

- Avstemningene på neste landsmøte vil vise hva flertallet i partiet mener om alt fra EU-medlemskap, Israel og ekteskap mellom homofile, avslutter han.

Bevisst valg

Professor og valganalytiker Anders Todal Jenssen tror Høybråtens strategi er at han ønsker ro om saken:

- Det er antagelig klokt. Jeg tror han tenker at nå må gemyttene roe seg, og da trenger folk litt tid til å kjølne seg ned. Han vil ha saken ut av offentligheten så fort som mulig, sier Todal Jenssen til Nettavisen.

Les også: Hvor er sjefen selv?

Han tror Høybråten satser på å riste av seg pressen, slik at journalistene ikke holder saken varm til han kommer hjem fra sin tjenestereise i USA førstkommende fredag.

- Hvis alle gjør som ham og holder kjeft, kan partiledelsen jobbe videre med dette etter helgen. Det tror jeg er strategien, sier Todal Jenssen.

Fra Dagfinn til Dagrun
I Høybråtens fravær er det nestleder Dagrun Eriksen som er partileder.

- Vi så ingen grunn til å avlyse denne lenge planlagte reisen. Høybråten uttalte seg om saken før han reiste, og det har ikke skjedd noen omdreininger i saken etterpå, sier Eriksen til Nettavisen.

- Men det er jo stor forskjell på å bli hjemme og å kunne gi en kommentar fra USA?

- Ja, men som sagt, dette er jeg kapabel til å ta meg av, som nestleder og dom leder av partiets strategiarbeid, sier hun.

Ingen konsekvenser for Hansen
- Holder Høybråten seg oppdatert på alle reaksjonene som har kommet i etterkant av lokalpolitikerkonferansen?

- Ja, det gjør han. Vi holder kontakt. Nå er fokuset å blinke ut hva vi som jobber med strategiarbeidet, skal begynne med, sier Eriksen.

Hun presiserer også, i likhet med stortingsrepresentant Knut Arild Hareide, at partiet har «stor takhøyde» og avviser fullstendig at det å komme med sine egne meninger, skulle får noen konsekvenser, i dette tilfelle for Hansen.

Les også: Gir full støtte til Hansen

- Dette er krevende og spennende. Det er klart det er et stort trøkk, men vi skal stå den av! Inger Lise ser også at dette har blitt en mye større sak enn hun hadde tenkt, avslutter Eriksen.

- Har våget å ta tøffe debatter
- Jeg tror nesten man må være PR-ekspert for å kunne påstå at Høybråten er veik og konfliktsky. Hvis det er noen politiker i norsk samfunnsdebatt som har våget å ta tøffe og konfliktfylte debatter, som for eksempel røykeloven, så må det jo være han, sier informasjonssjef Erik Lunde i KrF til Nettavisen.

Kommentarer til denne saken