ROSENBORG - BRANN 3-0:

LERKENDAL (Nettavisen): Jonas Svensson spilte lørdag sin 199. offisielle kamp i Rosenborg-drakta, men verdalingen hadde håpet å feire jubileet for 200 spilte kamper allerede mot Brann.

Tiden flyr fort. For bare seks år siden debuterte 17-årige Svensson for Rosenborg, og derfra har han spilt jevnt med kamper. Mot Tromsø på torsdag, får 23-åringen etter alt å dømme sin 200. offisielle kamp for «Troillungan».

- Fantastisk herremann å ha i laget

Svensson ble av Norges Fotballforbund kåret til Årets Forsvarspiller i 2015, og ble tatt ut på Nettavisens «Årets lag». En sesong som ble kronet med seriegull, cupgull og gruppespill i Europa League. Unggutten spilte 50 av Rosenborgs 51 kamper. Ifølge Kåre Ingebrigtsen er han en maskin.

- Jonas er jo en maskin, han er det. Han tåler å spille alt. Jonas har trent godt over lang lang tid, så derfor tåler han å spille mange kamper. I tillegg er han rå på å jobbe med å utvikle seg selv. Han er en fantastisk herremann å ha i laget, fortalte en stolt Ingebrigtsen til Nettavisen etter seieren mot Brann.

Hadde det vært opp til Svensson selv, hadde jubileet kommet allerede lørdag, i Rosenborgs 3-0 seier over Brann på Lerkendal. Søknaden ble dog ikke innvilget av Ingebrigtsen.

–Nei, jeg jobba jo som bare det for å få den 199. kampen mot Åfjord. Men den søknaden ble ikke innvilget. Det blir i hvert fall den 200. kampen mot Tromsø. Det er klart at det er et bra tall for en så stor klubb som Rosenborg, fortalte Svensson til Nettavisen lørdag.

- Tippeligaens beste høyreback
Verdalingen står bokført med to assists denne sesongen, og har som mål å slå fjorårets tre assist, noe han ligger i rute til å gjøre. I lørdagens kamp mot Brann var han nest sist på ballen da Matthias Villhjalmsson sendte Rosenborg i føringen, 1-0. En assist han var veldig fornøyd med, etter et angrep tatt ut av læreboka til Ingebrigtsen.

- Det der har vi prata utrolig mye om. Det er ikke alltid man treffer. Men i dag treffer jeg jævla godt, og den ble veldig hard, i tillegg til å ha god høyde. En nesten perfekt assist, mente Svensson etter kampslutt.

TV2s fotballekspert Freddy dos Santos, som selv i glansdagene spilte høyreback, er ikke i tvil om at Svensson er en av Tippeligaens desidert beste spillere.

- Uten at jeg klarer å komme på alle høyrebackene i Tippeligaen på stående fot, så kan jeg trygt si at Jonas Svensson er den beste høyrebacken i Tippeligaen, mener dos Santos.

Når Nettavisen opplyser om at 23-åringen allerede mot Tromsø får sin kamp nummer 200 for Rosenborg, blir han satt ut.

- Nei, gjør han det? Du tuller? Han er jo så ung.

- Nei, allerede. Herregud, han står på, skyter Jon Hartvig Børrestad inn.

Veien videre

Svensson forteller at noe av grunnen til at han har fått så
mye spilletid er at han alltid har fått bra med tillit, og hatt få perioder på benken. Men om verdalingen skal ta igjen Rosenborg-legenden Roar Strand (644 offisielle kamper) har han noen år igjen. Noe han ikke har som mål selv.

- Nei, det er ikke et mål. Det er et utrolig høyt antall kamper, så det blir vanskelig. Men jeg er stolt over å ha fått så mange kamper allerede. Også har jeg jo lyst til å prøve meg utenlands etterhvert, forteller han.

Unggutten ble før sesongen forfremmet til visekaptein i Rosenborg, og trives veldig godt i klubben.

- Akkurat nå trives jeg veldig godt, og nå gjør vi det også veldig godt på banen. Det er herlig å være fotballspiller i Trondheim om dagen, for en så stor klubb som betyr veldig mye for mange, forteller han.

Selv om utlandet er et mål de fleste unge norske fotballspiller har, så haster det ikke for Svensson.

–Det haster ikke, men jeg er jo 23 år. Jeg har lyst til å se hvor langt jeg kan nå, og da må nok også jeg ut av komfortsonen en gang, påpeker han.

Null spilletid på landslaget

Europamesterskapet går av stabelen i Juni, uten det norske herrelandslaget, som alle har fått med seg. Svensson har ikke fått noe spilletid under Per Mathias Høgmo på landslaget, men har ikke gitt opp håpe om å få spille.

- Nå har jeg vært med to ganger, og jeg vil bite meg fast i troppen. Jeg ønsker jo å prøve meg når jeg først er tatt ut, så det er jo selvfølgelig skuffende. Jeg kan ikke gjøre noe annet enn å gjøre det så godt som mulig for Rosenborg, så kommer nok sjansen etterhvert, sier en selvsikker Svensson.

Dos Santos mener at Norge uheldigvis for Svensson er godt forspent på høyrebackplassen på landslaget, hvor Omar Elabdellaoui til nå har vært det foretrukne valget.

- Det er vel den eneste posisjonen vi kan si at vi er godt forspent på landslaget, men Svensson banker absolutt på døra der. Han er god nok til å spille på det beste laget i Norge, landslaget og kanskje på et enda høyere nivå i Europa etterhvert, mener han.