Gå til sidens hovedinnhold

Fredsprisvinner dømt for skatteunndragelse

Shirin Ebadi må betale syv millioner kroner for å ha unnlatt å betale skatt av fredsprisen.

Det får Nettavisen bekreftet fra flere hold. En iransk statsadvokat har besluttet å konfiskere alle eiendelene til fredsprisvinner Shirin Ebadi.

Den iranske påtalemyndigheten beskylder Ebadi for å ha unndratt skatt av blant annet fredsprispengene hun mottok i 2003, som er et beløp på ti millioner svenske kroner.

Skatteunndragelse
Ebadi var anklaget for å ha unnlatt å betale 110.000 euro i skatt , som tilsvarer 847.000 norske kroner i dagens kurs.

Nå er hun dømt til å betale over syv millioner kroner skatt, hvorav mesteparten av beløpet utgjør straffeskatt.

En iransk domstol har også tatt beslag i hennes iranske bankkonto.

Advokaten dømt til fengsel
Samtidig er hennes advokat Nasrin Sotoudeh dømt til elleve år i fengsel for blant annet å ha latt seg intervjue av utenlandsk presse, forbrytelser mot den nasjonale sikkerheten, propagandavirksomhet, samt medlemskap i Human Rights Defenders’ Centre, som er organisasjonen som er ledet av Shirin Ebadi.

- Dommene mot fredsprisvinner Shirin Ebadi og advokat Nasrin Sotoudeh viser at situasjonen for iranske menneskerettighetsforsvarere er blitt kraftig forverret, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre i en uttalelse.

Les også: Støre fikk ros av fredsprisvinner
Les også: Ebadi fratatt Fredsprisen
Les også: - Har sperret Nobelpriskontoen også

Skattekravet overstiger ifølge Ebadi verdien av all hennes eiendom, og vil derfor i praksis gjøre det umulig for henne å returnere til sitt hjemland.

- Hun vet at hun ikke kan reise tilbake uten å bli arrestert, sier Iran-ekspert Mahmood Amiry-Moghaddam til Nettavisen.

Stadig sterkere forfølgelse
Støre sier at dommene mot Sotoudeh og Ebadi føyer seg inn i et mønster av en stadig sterkere forfølgelse av iranske menneskerettighetsforsvarere. En rekke advokater er blitt fengslet den siste tiden, og det er i dag svært vanskelig å arbeide med menneskerettigheter i Iran.

- Utenriksdepartementet har over lengre tid fulgt begge sakene, ikke minst gjennom vår ambassade i Teheran, og vil fortsette dette arbeidet, sier Støre.

- Mennesker som Sotoudeh og Ebadi spiller en avgjørende rolle i forsvaret av menneskerettighetene. Jeg vil på det sterkeste oppfordre iranske myndigheter til å sørge for at advokater og menneskerettighetsforsvarere får utføre sitt arbeid i tråd med iransk lov og internasjonale konvensjoner, understreker utenriksminister Støre.

- Ulovlig å kreve skatt
Amiry-Moghaddam sier at det etter iransk lov ikke er påkrevd å skatte av fredsprispengene.

- Både Ebadi og andre advokater jeg har snakket med sier at man ikke skal betale skatt av fredsprispengene i Iran. Og jeg tror ikke man gjør det andre steder heller, sier Mahmood Amiry-Moghaddam, talsmann for Iran Human Rights, til Nettavisen.

Ebadi er en av verdens mest kjente menneskerettighetsaktivister og er tidligere dommer i det iranske rettsvesenet.

Direktør for Nobelinstituttet Geir Lundestad har ikke vært tilgjengelig for kommentar.

Ga ros til Norge
Nettavisen var til stede da Ebadi traff utenriksminister Jonas Gahr Støre i Utenriksdepartementet i februar i fjor. Da ga fredsprisvinneren Støre mye ros for Norges engasjement i menneskerettighetsspørsmålet i Iran.

- Min oppfordring til vestlige regjeringer er at når dere snakker med iranske myndigheter, så ikke fokuser bare på atomvåpenspørsmålet, men også på menneskerettighetsspørsmål, sa Ebadi til den fremmøtte pressen.

- Den norske regjeringen er en av regjeringene som stadig har engasjert seg i menneskerettigheter i Iran. På vegne av det iranske folket så vil jeg takke den norske regjeringen, sa Ebadi.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien

Kommentarer til denne saken