For litt over en uke siden gikk kjendisblogger Sophie Elise fra Harstad til frontalangrep på Freias påskeegg.

«Påskeegg inneholder mengder av palmeolje, som ødelegger stort for planeten og alle oss. Freia er virkelig en versting når det kommer til bruk av palmeolje, og ødeleggelse av regnskogen», skrev hun.

Les også: - Ikke kjøp disse eggene

Saken har fått stor oppmerksomhet, og nå er spørsmålet hvor mange det er som følger oppfordringen hennes om å la være å kjøpe påskeeggene.

Mediekontakt for Mondelez, som eier Freia, Celin Huseby, sier man så langt ikke vet noe om hvordan det går med salget.

- Dette måles månedsvis, og det er først i slutten av april at vi vet hvordan salget i mars har vært. Men det blir spennende å se. Vi synes det er veldig leit at denne saken har blitt slik, sier hun til Nordlys.

- Bruker ikke palmeolje fra rasert regnskog

Palmeolje brukes både i sjokolade og flere andre produkter. Det problematiske er at regnskog blir hugget ned for å gi plass til oljepalmer, men det foregår også produksjon av palmeolje uten å rasere regnskog.

- Vi er veldig strenge på hvilke leverandører vi tar inn palmeolje fra. Vi stiller krav om at oljen ikke skal komme fra områder med nedhugget regnskog. Den skal være RSPO-sertifisert, og komme fra plantasjer som har eksistert fra før, sier Huseby.

- Det finnes ikke noe alternativ

Mandag arrangeres et nettmøte om saken, der forbrukerne kan stille spørsmål. Å kutte ut palmeoljen i påskeeggene er, etter det Huseby forklarer, uaktuelt.

- Dette er det gjort en vurdering av gjennom flere år. Palmeoljen har unike egenskaper som ingrediens i sjokoladen, og derfor har vi beholdt den. Den er helt avgjørende for skillet mellom hardt skall og mykt innhold. Det finnes ikke noe alternativ. Påskeeggene kan ikke lages uten palmeolje, så «worst case scenario» er at det blir ingen påskeegg, sier Huseby til Nettavisen.

HTML EMBED


Nidar: - Neste påske ...

Kommunikasjonsdirektør Robert Rønning hos «Orkla Confectionery & Snacks», som har Nidar i portefjøljen, sier til Nettavisen at heller ikke Nidar kan by på påskeegg uten palmeolje:

- Nei, våre påskeegg, kalt «sjokoladeegg», inneholder også palmeolje, men det tar vi sikte på å endre før påsken til neste år. Så vil jeg si at all vår annen påskemarsipan er fri for palmeolje.

Raser på Twitter

Det egges til debatt på Twitter, og her er et knippe reaksjoner.

«Apropos palmeolje - finnes det i noe godt, eller bare i vonde kjeks og ekle påskeegg,» spør politisk rådgiver Julie Lødrup (Ap).

HTML EMBED

«Om salget av sine påskeegg halveres, sparer man 12 fotballbaner med regnskog,» påpeker Beate og henviser til blogger Fredrik A. Guttormsen som skriver at «Sophie Elise satte fyr på Freia» i denne bloggen.

Rema 1000: Faser ut

Rema 1000 tvitrer at de ikke tar inn nyheter med palmeolje, men sier det vil ta litt tid å komme helt i mål.

HTML EMBED


Andre tvitrer at:

«Butikkjeder ville ikke ha Hval sjokolade pga palmeolje - sa de. Men Freia påskeegg er visst greit.»

«Grunnen til at jeg ikke kjøper Freia Påskeegg er ikke palmeoljen, men prisen! 40 kroner for 4 sjokoladeegg. nei, da spiser jeg heller biff!»

«Ikke kjøp påskeegg fordi det ødelegger regnskogen? Ikke handle på nett da, for det ødelegger butikkene. »

Les også: Hvals Facebook-gruppe har eksplodert

HTML EMBED


Litt humor

Noen tyr til en mer humoristisk vri i den friske debatten:

«Påsken kan ikke klage på palmeolje i påskeegg så lenge de tviholder på Palmesøndag. Skjærpings Påske.»