Gå til sidens hovedinnhold

Fri flyt av pasientopplysninger

Akershus universitetssykehus er ikke så nøye med hvem som får se taushetsbelagte personopplysningert. Nå må de rydde opp.

Helsetilsynet og Datatilsynet lot seg ikke imponere etter besøket på Akershus universitetssykehus i juni i fjor. Nå foreligger tilsynsrapporten med sviende kritikk av hvordan sykehuset sikrer taushetsbelagte personopplysninger - eller rettere sagt mangelen på slik sikring.

Ifølge rapporten har nemlig helseforetaket Akershus universitetssykehus ikke sørget for godt nok vern av taushetsbelagte opplysninger i det elektroniske pasientjournalsystemet DIPS. Ifølge Helsetilsynet og Datatilsynet kan store grupper ansatte som vil ta en kikk fritt gjøre det, selv om de ikke har noe legitimt behov for å se disse opplysningene.

Sykehuset får også skjenn for ikke å ha gjennomført systematiske risikovurderinger i forhold til sikring av slike konfidensielle opplysninger.

Krever opprydding
Overingeniør Helge Veum i Datatilsynet sier problemet både er helseforetakenes organisasjon og IT-tekniske utfordringer.

- Det handler blant om hvordan man organiserer helseforetaket der det skal jobbes på tvers av avdelinger og sengeposter og der journalsystemet må sikre en smal nok tilgang, sier Veum til Nettavisen. Ifølge Veum har sykehuset et journalsystem bygd for en annen tid.

- Veldig mange har tilgang på opplysninger de faktisk ikke trenger. Det er problemet, i tillegg til at man ikke er i stand til å oppdage sikkerhetsbrudd, sier han.

Flere helseforetak synder
Akershus universitetssykehus er ikke de eneste som synder. Tidligere er det avdekket tilsvarende problemstillinger ved Helse Bergen HF.

Veum utelukker ikke at andre helseforetak har et like mangelfullt system for utveksling av pasientopplysninger innad i helseforetaket.

Nå må både Akershus Universitetssykehus og Helse Bergen love bot og bedring.

- Vi har bedt om en tilbakemelding på hvilke tiltak de vil iverksette, sier Veum.

Reklame

Kurs i dag: Disse boblene og vinene passer perfekt til 17. mai