Gå til sidens hovedinnhold

Frifunnet for voldtekt

Men 35-åringen må likevel betale full erstatning til kvinnen som hevdet han voldtok henne.

(iBergen.no) Det var en delt Bergen tingrett som frifant 35-åringen for voldtekt av en sovende kvinne 5. mars i år. De to ulike forklaringene til tiltalte og fornærmede sådde nok tvil til at mannen ikke kunne straffedømmes.

Sannsynlig voldtekt
Men tvilen var likevel svak nok til at 35-åringen sivilrettslig ble idømt å betale kvinnen erstatning på 100.000 kroner.

«Retten finner at det foreligger klar sannsynlighetsovervekt for at tiltalte har skaffet seg seksuell omgang med fornærmede i en situasjon hvor hun var ute av stand til å motsette seg det.» begrunner retten i dommen.

Krav til klare bevis er større i straffesaker enn i sivilsaker. Det gjør den spesielle dommen mulig.

Tatt på Torgallmenningen
De tre dommerne var også i tvil om mannen kunne frifinnes. Ifølge kvinnen hadde hun gått hjem med 35-åringen etter en tur på byen. Etter å ha overnattet hos mannen, ble kvinnen hentet av sin mor neste morgen. Hun husket ingenting fra natten, men mente likevel at hun og 35-åringen ikke hadde hatt sex.

Kort tid etter ble hun kontaktet av politiet. De hadde mottatt en anmeldelse på mannen, etter at han ble utpekt som voldtektsmann av en annen kvinne på Torgallmenningen. I løpet av etterforskningen hadde politiet kommet over en videofilm på mannens mobiltelefon. Den viste hvordan 35-åringen filmet mens han kledde av den første kvinnen mens hun sov. Samtidig førte han sin penis mot underlivet hennes.

Frivillig og våken
Påtalemyndigheten mente mannen deretter hadde voldtatt henne mens hun sov. Han hevdet derimot at kvinnen var våken og frivillig deltakende i samleiet. Filmen hadde han tatt opp etterpå. Bevismengden overtalte bare en av dommerne. De to andre mente det ikke forelå gode nok bevis som kunne utelukke 35-åringens versjon av kvelden.

Han ble derimot ikke trodd på historien som gjaldt den andre kvinnen. Også hun hadde blitt med ham hjem etter en tur på byen. Der hadde hun avvist hans seksuelle framstøt, men de to endte opp med å lekeslåss i sengen. Idet han trakk ned strømpebuksen hennes, antastet han henne. Rasende forlot hun leiligheten.

Fengsel og erstatning
Fordi han ble dømt for et mindre alvorlig tilfelle av voldtekt, fikk han redusert straff i forhold til det statsadvokaten krevde. Men det virket straffskjerpende at han hadde filmet den intetanende kvinnen.

«Det har utvilsomt vært en sjokkartet og fornedrende opplevelse for fornærmede å bli kjent med filmens eksistens.» heter det i dommen. Hun ble tilkjent 100.000 kroner i erstatning fra mannen, mens den andre kvinnen fikk 50.000 kroner.

Han må også tilbringe ett år og seks måneder i fengsel for overgrepene.

Les flere nyheter på iBergen.no

Reklame

Prøv gratis: Få HBO, Viaplay, Paramount+ og mange TV-kanaler ett sted