Gå til sidens hovedinnhold

- Fritt fram for tjuvradder

Butikksjefen leverer skriftlige tilståelser fra butikktyver til politiet. Likevel blir sakene henlagt.

Marius Bottolfsen er daglig leder i Jernia-butikken i Torggata i Oslo sentrum. Nesten hver uke tar han folk på fersken i å stjele fra jernvarebutikken. Og de fleste som blir tatt signerer en tilståelse på stedet.

TV 2 Sumo: Se video-sak

- Dette skjemaet sendes politiet. Etter en uke får jeg bekreftelse på at forholdet er anmeldt. Så tar det cirka to uker før jeg får et brev der det står: «Det underrettes om at forholdet er henlagt på grunn av manglende kapasitet til å behandle saken nå», forteller han.

Blitt verre
Hvert år leverer Bottolfsen rundt 30 saker der gjerningsmannen er kjent.

- Det er ekstra ille i år. Tidligere har vi fått tilbakemeldinger om at det er avsagt dom. Men nå den siste perioden så blir så å si alt henlagt, sier han.

For to uker siden skrev Bottolfsen brev til justisminister Knut Storberget (Ap).

- Det var vel et resultat av frustrasjon. Jeg sendte inn fem anmeldelser samtidig og fikk fem henleggelser tilbake, sier han.

- Hvis det er slik at alt blir henlagt er det jo fritt frem for hvem som helst å gå inn i butikken, forsyne seg og gå forbi betalingspunktet uten å betale, sier butikksjefen til TV 2.

Frykter borgervern
Stasjonssjef ved Sentrum politistasjon i Oslo, Bjørn Hansen, bekrefter at slike saker nærmest rutinemessig blir henlagt.

- Det er nok riktig det butikken sier, og vi kommer nok til å henlegge flere i år, sier Bjørn Hansen, til TV 2 Nyhetene.

Byrådsleder Erling Lae (H) er bekymret over utviklingen og er redd for at folk vil ta loven i egne hender.

- Vi vet jo fra andre land at vi kan få oppvekst av borgervern. Og er det en type privatisering jeg er imot er det privatisering av lov og orden, sier Lae.

Reklame

Dette påskeegget er nesten for godt til å være sant