Marius Bottolfsen er daglig leder i Jernia-butikken i Torggata i Oslo sentrum. Nesten hver uke tar han folk på fersken i å stjele fra jernvarebutikken. Og de fleste som blir tatt signerer en tilståelse på stedet.
TV 2 Sumo: Se video-sak
- Dette skjemaet sendes politiet. Etter en uke får jeg bekreftelse på at forholdet er anmeldt. Så tar det cirka to uker før jeg får et brev der det står: «Det underrettes om at forholdet er henlagt på grunn av manglende kapasitet til å behandle saken nå», forteller han.
Blitt verre
Hvert år leverer Bottolfsen rundt 30 saker der gjerningsmannen er kjent.
- Det er ekstra ille i år. Tidligere har vi fått tilbakemeldinger om at det er avsagt dom. Men nå den siste perioden så blir så å si alt henlagt, sier han.
For to uker siden skrev Bottolfsen brev til justisminister Knut Storberget (Ap).
- Det var vel et resultat av frustrasjon. Jeg sendte inn fem anmeldelser samtidig og fikk fem henleggelser tilbake, sier han.
- Hvis det er slik at alt blir henlagt er det jo fritt frem for hvem som helst å gå inn i butikken, forsyne seg og gå forbi betalingspunktet uten å betale, sier butikksjefen til TV 2.
Frykter borgervern
Stasjonssjef ved Sentrum politistasjon i Oslo, Bjørn Hansen, bekrefter at slike saker nærmest rutinemessig blir henlagt.
- Det er nok riktig det butikken sier, og vi kommer nok til å henlegge flere i år, sier Bjørn Hansen, til TV 2 Nyhetene.
Byrådsleder Erling Lae (H) er bekymret over utviklingen og er redd for at folk vil ta loven i egne hender.
- Vi vet jo fra andre land at vi kan få oppvekst av borgervern. Og er det en type privatisering jeg er imot er det privatisering av lov og orden, sier Lae.
