Gå til sidens hovedinnhold

Frp har falt 24 prosent

Partiet blir mindre for hver dag som går. Men Frp-erne tar det med godt humør.

Frp har rast på meningsmålingene siden august.

I en fersk meningsmåling Norstat har gjort for NRK får Ap 30,7 prosent, Frp 25,9 prosent og Høyre 17,1 prosent.

Les også: - Nå vil vi ha Jens & Co

Ned 23,8 prosent
I august oppnådde Frp 34,0 prosent, mens Ap fikk 24,2 prosent i en måling Sentio utførte for Dagens Næringsliv.

For Frp betyr det et fall på 8,1 prosentpoeng - tilsvarende 23,8 prosent (8,1/34) - fra august til desember, med forbehold om de feilmarginer disse meningsmålingene har.

Frp-formann Siv Jensen sa da at den historisk høye oppslutningen ikke skyldes deres «fortreffelighet» alene:

- Regjeringen har klønet det til og ikke innfridd sine løfter. Men jeg vet inderlig vel at det kan smelle og at det er krevende å ligge så høyt som vi gjør nå, sa Jensen til Nettavisen i august.

Les også: - Nå vil vi ha Jens & Co

- I tenkeboksen
Frps finanspolitiske talsmann, Ulf Leirstein, mener finanskrisen gjør at en del velgere er i tenkeboksen:

- Jeg tror ikke årsaken til nedgangen på meningsmålingene har noe med vår økonomiske politikk i seg selv å gjøre, men heller at i "krisetider" kan det være at en del velgere setter seg på «gjerdet» og er avventende, sier Leirstein til Nettavisen.

- I snitt ligger Frp uansett godt over valgresultatet fra 2005, legger Leirstein til.

Leirstein mener Frps politikk er robust:

Optimisme hos Frp
- Frps økonomiske politikk står seg godt både i gode og dårlige tider, og nettopp våre løsninger (med skattekutt og større investeringer) er jo det aller fleste økonomer, næringsliv og store deler av fagbevegelsen mener er riktig medisin i dagens situasjon. Så jeg er trygg på at når flere blir kjent med våre løsninger vil vi også få større oppslutning.

- Kommer dere til å nærme dere Høyre i den økonomiske politikken?

Foran Høyre
- Frp og Høyre trekker i samme retning, når det gjelder skattekutt og økte investeringer. Men det er stor avstand mellom oss i størrelsen på de beløp vi ønsker til både skattekutt og økte investeringer.

- Ut i fra de siste målingene ligger Frp godt foran Høyre i oppslutning, og dermed er det faktisk flere velgere som har tiltro til våre løsninger enn Høyres løsninger. Vi kommer derfor til å fortsatt fremme våre forslag som vi har tiltro til, lover Leirstein.

Valgforsker Anders Todal Jenssen forklarer Frp-nedgangen slik:

- Frps økonomiske politikk fremstår som mindre relevant og aktuell i finanskrisen. Partiet fløt på at oljemilliarder ga «muligheter» til alt og at andre partier var gjerrige og grådige på statens vegne. Nå har bildet av den økonomiske virkeligheten endret seg dramatisk, sier Jenssen.

Har du tips om saken? Send e-post til vaktsjef@nettavisen.no

Snuoperasjon
- Frp bør komme med en snuoperasjon i den økonomiske politikken. Den har så langt ikke kommet. I stedet har de konsentrert seg om mer irrelevante saker, som Aps kontakt med DnB NOR-sjef Rune Bjerke, som i seg selv er viktig nok, men kommer på feil tidspunkt, mener Jenssen.

Ifølge Jenssen nyter både H og Ap godt av finanskrisen:

- Nå søker vi til partier som sier «tæring etter næring» – noe både H og Ap kan tjene på.

- Det store publikum blant Frp-ere er vil ha svar på er, ifølge Jenssen:

  • hvordan løse de nye utfordringene?
  • hvordan sikre seg mot negative konsekvenser?
  • hva betyr dette for den enkeltes privatøkonomi?

Skattelette?
- Men hva med Frps forslag om skattelette?

- Selv folk langt inne i Frp skjønner at det å gi skattelette for å stimulere privatkonsumet, ikke nødvendigvis det som er best for norsk økonomi på kort sikt fordi det er forbruket av importerte varer som øker. Det vil styrke detaljhandelen, men får ikke så mye å si for eksportindustrien, sier Jenssen..

Fremskrittspartiet foreslo i sitt alternative budsjett å gi skatte- og avgiftskutt på 29 milliarder kroner. Forslaget fikk kun FrPs egne stemmer.

- Ved å gi skattelettelser som monner både til næringslivet og husholdningene, vil folk få fremtidstroen tilbake, og hjulene i norsk økonomi vil igjen begynne å rulle. Jeg frykter at dersom en slik tiltakspakke ikke kommer, vil folks pessimisme bare øke, og det vil ta lengre tid før vi kommer oss ut av krisen, uttalte Frps finanspolitiske talsmann, Ulf Leirstein, tidligere denne uken.

Les også: - Tiden inne for skattelette (ekstern lenke)

- Vanskelig å løpe fra egen suksess
Ifølge valgforsker Jenssen står det ikke på innsatsen til Frp:

- Frp prøver, men de har levd høyt lenge på å signalisere at her er det bare å pøse ut penger til alle gode formål. Det er vanskelig å løpe fra sin egen suksess idet det begynner å knake litt.Oljemisnøyen har vært mye av Frps varemerke, sier han.

-Hva kan Frp gjøre som både er tilstrekkelig og troverdig?

- Jeg tror de må få en annen innretning på den økonomiske politikken.

Høyre vinner
- Bør Frp nærmer seg Høyre i den økonomiske politikken?

- Høyre har alltid vært mer mainstream i den økonomiske politikken, hvor trygghet og langsiktighet som et dyrekjøpt image de har investert i over tid. Nå får partiet betalt tilbake for alle gangene de har sagt nei til Frp invitasjonen om å pøse ut penger.

-Tror ikke det handler så mye om hva de har gjort nå, men bildet som er skapt gjennom mange år. Frp virker nok mindre skremmende for Høyre nå, og det i seg selv kan være oppmuntrende for et eventuelt samarbeid.

Rådville
- Det er vanskelig for Frp å snu skuta, for mange ville forslag rundt omkring i lokallagene.

- Frp er nok rådville akkurat nå, kanskje vil Ap og til dels H si «her må vi bruke offentlige midleri stor skala for å holde hjulene i gang» – men hjulretningen vil være annerledes. Høyre og Ap har nok større kapasitet til strategisk tenkning, mener valgeksperten.

Siv Jensen har tidligere i dag uttalt at: «Det smerter ikke Fremskrittspartiet at Høyre blir større, for å si det slik. Det viktige er at vi får et sterkt ikke-sosialistisk flertall.»

- Jensen sier nok dette med blandete følelser, men forstår nok at et Frp på over 30 prosent skremmer Høyre fryktelig, så det kan være en fordel at de er i samme divisjon, avslutter Jenssen.

Reklame

Sjekk ut Nettavisens eksklusive grillpakker: Den amerikanske grillpakken og den moderne grillpakken