Gå til sidens hovedinnhold

- Frp har lovet 70 mrd. i lavere skatt

Fremskrittspartiets folk har lovet skattelettelser på minst 70 milliarder kroner. Det er summen Arbeiderpartiets finanspolitiker Torgeir Micaelsen har kommet fram til.

Oslo (ANB): - Jeg har summert Frp-løfter til minst 67 milliarder kroner. Det er over det dobbelte av de 29 milliardene som Frp-leder Siv Jensen har antydet i lettelser for neste år, sier stortingsrepresentant Torgeir Micaelsen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Micaelsen har lagt ut regnestykket i sin blogg på internett, og her har han etterlyst tilbakemelding fra Frp dersom partiet kan påvise noen feil.

Vil ikke regne
Men Micalensen har ikke fått korreksjoner fra Frp. Og Fremskrittspartiets finanspolitiske talsmann, Ulf Leirstein, kommer ikke til å ta fram kalkulatoren.

- Jeg har ikke etterregnet Micaelsens tall og har heller ingen planer om å gjøre det. Jeg ser ingen grunn til å svare en tredjekandidat fra Buskerud Ap, sier Leirstein.

Frp-talsmannen nøyer seg med å gjenta Siv Jensens uttalelser om at de 29 milliardene som Frp foreslo i skattelettelser for 2009 er en «god pekepinn» på hva partiet vil foreslå i 2010-budsjettet.

- Men vi må vurdere landets økonomiske situasjon. Om det blir 10, 20, 30 eller enda flere milliarder må vi komme tilbake til, sier Leirstein.

Tidenes største
- Frp har imidlertid ambisjoner om å gi tidenes største skattelettelser. Tallene får vi komme tilbake i forbindelse med de enkelte årsbudsjettene, poengterer Leirstein.

- Er det noen feil i Micaelsens regnestykke?

- Han har i hvert fall ikke tatt med de dynamiske virkningene av skattelettelsene. Folk vil jobbe mer overtid dersom skatten på overtid blir satt ned, sier Leistein.

Han synes det er hyggelig at Frp får oppmerksomhet om partiets skattelettelser.

Frp-taksameteret
Torgeir Micaelsen kaller sin oversikt for «Frp-taksameteret».

- I mitt regnestykke har jeg basert med på Frps program og diverse medieutspill. Og anslaget mitt er forsiktig. Tallet er derfor minst 70 milliarder, sier Micaelsen.

- Her er det tydeligvis ikke sammenheng mellom liv og lære i Frp. Det virker som at partileder Siv Jensen og nestleder Per Sandberg har mistet kontrollen, sier Micaelsen.

- Jeg mener at fasiten på dette har tre utganger: Enten blir det tidens mageplask, eller så blir det tidenes kutt i velferd for å gi plass for skattelettelser innenfor en ansvarlig bruk av oljepenger i tråd med Høyres opplegg. Den tredje muligheten er at Frp klarer å gjennomføre sin politikk med store skattelettelser kombinert med en uansvarlig stor oljepengebruk. Dette siste vil føre til økt rente, høyere kronekurs og rasering av arbeidsplasser, sier Micaelsen.

Her er tallene
Her er Micaelsens regnestykke på Fremskrittspartiets løfter om lavere skatt utover de 29 milliardene som partiet foreslo i årets budsjett:

* Fjerning av formuesskatten: 10 milliarder.

* Fjerning av arveavgiften: 1,8 milliarder.

* Frp-pris på bensin og diesel: 9 milliarder.

* Fjerning av eiendomsskatt i kommunene: 6 milliarder.

* Tobakk og alkohol til svenske priser: 6-7 milliarder.

* Fjerning av NRK-lisensen: 4 milliarder.

* Bort med bompenger: 12 milliarder. (ANB)

Kommentarer til denne saken