Gå til sidens hovedinnhold

Frp krever pol-gransking

Fremskrittspartiet krever at påstandene om smøring av Vinmonopolets ledere blir gransket. Nå trekkes paralleller til korrupsjonsskandalen i svenske Systembolaget.

- Påstandene om tvilsomme støttekjøp og gaver til ansatte svekker Vinmonopolets troverdighet og må granskes, sier alkoholpolitisk talsmann i FrP, Harald Tom Nesvik, i en pressemelding fredag.

Avsløringer
Nesvik vil nå ta initiativ til en høring i Stortingets sosialkomité hvor representanter fra Vinmonopolet og statsråd Dagfinn Høybråten vil bli bedt om å forklare seg.

Media har de siste dagene avslørt at flere ledere i Vinmonopolet skal ha mottatt gaver og reiser fra en vinimportør.

Intern gransking
Fredag formiddag varslet Vinmonopolet at det nå er iverksatt en intern granskning , etter påstandene om at ansatte har mottatt ulovlige gaver og vært på smøreturer med vinimportøren Ekjord.

Det var i forbindelse med en oppsigelsessak i Ekjord AS at beskyldninger om korrupsjon og uærlig opptreden overfor Vinmonopolet kom frem i lyset.

Vinimportøren Ekjord innrømmer å ha gitt butikksjefer i Vinmonopolet sprit, likører, fine viner, middager og overnattingsturer.

- Alvorlig ukultur
- Påstandene som er fremmet er så alvorlige at vi ikke bare kan basere oss på fakta presentert gjennom media. Dersom påstandene stemmer, vitner dette om en alvorlig ukultur, sier Frps alkoholpolitiske talsmann, Harald Tom Nesvik.

Han viser til skandalen i Systembolaget, der det ble avdekket en ukultur i forhold til smøring av ansatte. Nesvik mener at Vinmonopolets monopolsituasjon krever enda større troverdighet enn andre bedrifter.

Allerede i november 2003 varslet Vinmopnopolets sjef, Knut Grønholt, at han vurderte å nekte vin- og spritleverandørene å gi julegaver til pol-ansatte.

Frikjente svenske «smøre-sjefer»
Senhøsten 2003 kom det fram at det norskeide vinfirmaet Bibendum bekostet en hyggelig tur til Barcelona for toppfolk i Systembolaget i Sverige. Det kom også for en dag at det statlige selskapet Vin & Sprit i Sverige har operert med en liste over hvilke Systembolag-sjefer som det har vært mulig å smøre .

Et flertall i den svenske Riksdagen frikjente imidlertid ledelsen i Systembolaget på tross av korrupsjonsskandalen i selskapet som har statsminister Göran Perssons kjæreste, Anitra Steen, som øverste sjef.

Reklame

Enormt salg på alt du trenger til løping

Kommentarer til denne saken