Gå til sidens hovedinnhold

- Frp tar for lett på saken

Professor mener partiledelsen burde gjøre mer for dem som føler seg utnyttet i partiet.

Tidligere Frp-topp og ordførerkandidat i Stavanger, Trond Birkedal (31), har samtykket til to ukers fengsling med brev- og besøksforbud. Onsdag ettermiddag ble det også kjent at han har erkjent å ha snikfilmet flere personer.

Les også: Birkedal erkjenner snikfilming av flere

Birkedal er siktet etter følgende paragrafer i straffeloven:

  • § 196. Den som har seksuell omgang med barn under 16 år, straffes med fengsel inntil 6 år.
  • § 201b. Den som i ord eller handling utviser seksuelt krenkende eller annen uanstendig atferd i nærvær av eller overfor noen som ikke har samtykket til det.

Professor i statsvitenskap ved NTNU, Anders Todal Jenssen, tror ikke nødvendigvis partiet tar særlig skade av Birkedal-saken, som eksploderte i media mandag.

- Det er ingen opplagt sammenheng mellom en slik skandale og et partis oppslutning, det viser historien, sier Todal Jenssen til Nettavisen.

Les også: Siktet for sex med barn under 16 år

Todal Jenssen trekker fram flere momenter som gjør det lettere for partiet:

- De færreste koblet Birkedal til partiet. Det hjelper også at han bor langt fra Oslo, selv om Stavanger og Rogaland kan få det tøft - også fordi de vektlegger moral, religion og familieverdier i sterkere grad. Der kan det også komme tumulter i ettertid, med tanke på nye nominasjoner, tror han.

- Hvordan synes du Siv har håndtert saken? .

- Siv har gjort alt etter boken, hun har lært av Søviknes-saken, sier Todal Jenssen.

- Frp tar for lett på det
Han mener hun effektivt har gjort det hun kan for å distansere Birkedal fra partiet, skiller tydelig mellom ham som person og partiet, vektlegger at han nå er ut av politikken. Dessuten oppfordrer de alle til å gå til politiet.

Todal Jenssen mener imidlertid det er diskutabelt.

- Jeg mener Frp-ledelsen tar for lett på oppgaven ved å si til alle: Gå til politiet hvis du føler deg urettmessig behandlet. Vi vet at for mange som opplever vold og overgrep, trengs det litt drahjelp. Her burde ledelsen ta en aktiv rolle, hvis de mener det er begått lovbrudd, sier han.

Det er generalsekretær Geir Mo som svarer på alle spørsmål i denne saken. Frp-leder Siv Jensen uttrykte tirsdag at hun var «forferdet» over saken, som hun var blitt kjent med gjennom media.

- Jeg er veldig glad for at han har trukket seg fra alle sine verv, og for at politiet nå etterforsker saken, sa Jensen tirsdag.

- Anmeld selv!
Geir Mo svarte 17-åringen, som hevder å ha blitt utsatt for lovbrudd fra Birkedal som 15-åring, slik:

«Takk for din e-post. Dersom du har opplevd ting du mener er i strid med loven er det politiet som er rett adresse for det. Jeg vil derfor anbefale deg å fortelle din historie til dem, ev. anmelde ting du mener er ulovlig. Med vennlig hilsen Geir A. Mo.»

FpU-leder Ove Vanebo sa til Nettavisen tidligere onsdag at han gir dette rådet til de som kommer til ham:

- Vi tar alle henvendelser om ulovligheter alvorlig, og hvis det er slik at man føler man er utsatt for noe som er ubehagelig eller ulovlig, tar vi det opp med vedkommende og oppfordrer til politianmeldelse hvis man føler for det, sa Vanebo.

- Snakk om lovbrudd
- Hvor ille er det med politiske sexskandaler?

- Det kommer helt an på. Utenomekteskapelige forhold har eksistert bestandig og bryr ingen. Men her er det snakk om lovbrudd - og mot mindreårige. Klart det er mye vanskeligere, sier han.

Han mener det er «svakt» av partiet å ikke ta mer ansvar.

- Dette er en atypisk sak. Vi har ikke sett noe lignende siden Søviknes-saken, sier Todal Jenssen, som ikke er overrasket.

Ordfører i Os, Terje Søviknes, trakk seg i januar 2001 fra alle politiske verv etter at det ble kjent at han hadde hatt seksuell omgang med en beruset 16-årig jente på en fest i Langesund etter et landsmøte i Fremskrittspartiets Ungdom (FpU). Siv Jensen og partiledelsen vedgikk senere at de hadde hørt om hendelsen da Søviknes ble nominert på førsteplass på Hordaland Frps liste ved stortingsvalget 2001.

Professoren legger til at han mener den politiske skandalen får for mye oppmerksomhet i forhold til andre store begivenheter og tragedier i verden.

Og - siden mye er uavklart i denne saken, sier han:

- Hvis det skulle vise seg at noen kan dokumentere at partiledelsen har visst mer enn det som har kommet fram, kan det sprekke skikkelig.

Vil ikke si hva de visste
Slik svarte generalsekretær Geir Mo i Frp Nettavisen ved 14-tiden mandag:

- Jeg er akkurat informert om saken, men vet ikke hvem eller hvor dette er, så derfor kan jeg ikke si noe om saken, sa Mo.

Mo la til at han håper det ikke er noe belegg for mistanken som er rettet mot en av hans partifeller.

Også Frp-leder Siv Jensen har uttalt at hun først ble kjent med denne saken gjennom media mandag.

Men onsdag vil ikke Mo svare på hva partiet visste om anklagene mot Birkedal før saken ble kjent i pressen.

- Vi vil ikke kommentere enkeltpersoner eller rykter og påstander mot enkeltpersoner. Det ville være uansvarlig og uprofesjonelt. Som ansvarlig leder er jeg nødt til å ha en profesjonell tilnærming til dette, uansett hvor mye journalister og kommentatorer hyler og skriker, sier Mo til NTB.

Taus FpU-leder
Sommeren 2008 var Ove Vanebo nyvalgt FpU-leder.

- Hvor lenge har du kjent til denne saken?

- Jeg må henvise til Geir Mo til å besvare alle spørsmål i saken, sier han.

- Får du ikke lov til å svare?

- Det er han som har best oversikt over saken og skal svare på spørsmål, svarer Vanebo.

- Oppfordrer til anmeldelse
På generelt grunnlag sier han at:

- Vi tar alle henvendelser om ulovligheter alvorlig, og hvis det er slik at man føler man er utsatt for noe som er ubehagelig eller ulovlig, tar vi det opp med vedkommende og oppfordrer til politianmeldelse hvis man føler for det, sier Vanebo til Nettavisen.

Han mener regelverket er klinkende klart:

- Man skal ikke trakassere folk eller utøve sexpress, det står klart i vårt reglement som ble innskjerpet på begynnelsen av 2000-tallet, sier Vanebo.

- FpU forholder seg til at saken er under etterforskning, og at politiets arbeid bør foregå i fred, heter det på deres hjemmesider.

Nettavisen har orientert generalsekretær Geir Mo om saken, men foreløpig ikke lyktes med å få en kommentar fra ham.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien