GARDERMOEN: Frps landsmøte stemte søndag formiddag over forslaget om å fjerne sukkeravgiften. Resolusjonen ble enstemmig vedtatt.

Her er vedtaket:

«Landsmøtet ber stortingsgruppen vurdere uheldige konsekvenser av økning av ulike avgifter, blant annet på sukker og sjokolade, og i den forbindelse vurdere reversering av avgiftene».

Les også: Vil ha slutt på nordmenns godteriturer til Sverige

- Håper på endring i juni

I vedtaket står det at avgiften vil føre til at grensehandelen til Sverige vil øke, og at «Fremskrittspartiet ønsker derfor å redusere avgifter som bidrar til økt grensehandel».

- Det å øke sukkeravgiften fører ikke til at færre spiser sukker. Det fører egentlig bare til at flere handler mer i Sverige, sa FpU-leder Bjørn-Kristian Svendsrud til Nettavisen lørdag.

Det var Møre og Romsdal Frp som fremmet forslaget, som ble støttet av FpU.

Svendsrud sier han er glad for landsmøtets vedtak.

- Jeg er veldig glad for at landsmøtet til Frp er tydelige på at økning av sukkeravgiften har gitt uheldige konsekvenser. Jeg håper vi kan se endringer av denne avgiften allerede i revisert nasjonalbudsjett i juni, sier FpU-lederen til Nettavisen etter vedtaket.

Les også: Carl I. Hagen vil sende Krekar til Irak selv om han risikerer dødsstraff

KrF vil ikke endre

Sukkeravgiften ble økt med 83 prosent etter budsjettforliket mellom KrF og Venstre og de to daværende regjeringspartiene Høyre og Frp i fjor.

KrF sa imidlertid lørdag at de ikke vil gå med på å fjerne avgiften.

- Vi har en avtale med regjeringen om et budsjett hvor denne avgiften er et viktig folkehelsetiltak, sa KrF-nestleder Olaug Bollestad til Nettavisen.

Bollestad sa at KrF hadde et annet forslag med seg inn i forhandlingene, nemlig å øke merverdiavgiften på varene, noe Frp og Høyre ikke ønsket.

- KrF har hele veien sagt vi er villige til å se på innretningen, slik at den treffer bedre med differensiert avgift på varer etter mengden sukker, slik som Storbritannia, Finland og Frankrike blant annet har gjort, sa hun.

Les også: Ny rekord: Så mye bompenger er krevd inn med Frp i regjering