Gå til sidens hovedinnhold

Frps giganttabbe

De prøvde å hemmeligholde skatterapporten. Så tastet en Frp-er feil. Les den «riktige» pressemeldingen her Les den «feilsendte» pressemeldingen her Les den «endelige» pressemeldingen her

Frps generalsekretær Geir Mo innrømmet fredag ettermiddag overfor Nettavisen at skattemyndighetene har funnet «kritikkverdige forhold» rundt Frps konto.

Hvor stort beløp ligningsmyndighetene mener ikke har blitt innrapportert, ville ikke Mo si noe om. Frp hadde bestemt seg for å skjule dette beløpet for offentligheten til etter valget.

Men en giganttabbe begått av noen internt i partiet ville det annerledes.

To ulike pressemeldinger
Først ville ikke Frp si noe som helst om den hemmelige skatterapporten. Så – rett før klokken 14 fredag - tikket det inn en e-post til Nettavisen fra generalsekretær Geir Mo.

«Jeg kan bekrefte at Frps stortingsgruppe vil offentliggjøre dette og selvfølgelig gjøre opp for seg på vanlig måte.»

Mo la til at det først vil skje etter valget – når Frp har kommet med sitt tilsvar til skattemyndighetene.

Innholdet i e-posten er identisk med pressemeldingen som litt senere ble lagt ut på Frps hjemmesider.

Omtrent samtidig dukket det opp en annen pressemelding fra NTB om saken – gjengitt i en rekke nettaviser.

Denne pressemeldingen, som også omhandler Frps bokettersyn, har en helt annen ordlyd:

«Skattemyndighetene savner lønnsinnberetning av 2,6 millioner kroner fra Frps stortingsgruppe.»

- Sendte feil utkast
Når Nettavisens reporter så ringer Geir Mo for å høre om hvorfor dette ikke står i pressemeldingen som ble sendt til Nettavisen, blir tabben avslørt:

- Det er et førsteutkast som ble sendt ut. Det er ikke det som skulle vært sendt, sier Mo.

Frp hadde altså i siste liten bestemt seg for å skjule at skattemyndighetene mener partiets stortingsgruppe har unnlatt å innrapportere 2,6 millioner kroner.

Taus om millionene
Geir Mo ville først ikke bekrefte om dette tallet stemmer.

- Det er mange tall i denne rapporten og det viktigste er at vi er i dialog med skattemyndighetene, sa Mo til Nettavisen.

Ikke lenge etterpå sendte Frp ut dagens tredje pressemelding om bokettersynet. Og denne gangen bekrefter de at skattemyndighetene savner lønnsinnberetning av 2,6 millioner kroner fra Frps stortingsgruppe. Beløpet er 100.000 lavere enn Frp oppga i den feilsendte pressemeldingen.

«For å unngå ytterligere spekulasjoner bekrefter vi at det i rapporten anbefales at det skulle være levert inn lønns- og trekkoppgaver for i alt 1,1 million i løpet av perioden 1995 – 2005. I tillegg ber forfatterne om at det vurderes hvorvidt til sammen 1, 5 mill. i tillegg skal vurderes som lønns og trekkpliktige ytelser», heter det i den hittil siste pressemeldingen fra Frp.

Forholdene Oslo ligningskontor har påpekt knytter seg i hovedsak til stortingsgruppens studietur til Kirkenes, transport av stortingsrepresentanters ektefeller til ulike tilstelninger og manglende innberetning av mobilutgifter.

Ler av Frp
Politisk redaktør i TV 2 Stein Kåre Kristiansen ler høyt når han hører om Frps pressemeldingstabbe.

- Hvis det du sier stemmer, så virker det ganske komisk. Men det som kom ut som en glipp burde kommet ut bevisst, sier Kristiansen til Nettavisen.

- Bare det at de ikke offentliggjør dette før valget skaper masse bråk i seg selv. Nå virker det som de har ting å skjule, og det å holde ting skjult kan virke mer skadelig enn selve innholdet i rapporten, sier han.

- Men de mener de har loven i hånd når de ikke offentliggjør rapporten?

- Det høres ut som en formell unnskyldning for å ikke gjøre det. Nettopp fordi det dreier seg om politikk og politikere må de legge fram alt, sier Kristiansen.

Reklame

Slik gjør du bålpannen om til en pizzaovn

Kommentarer til denne saken