Australia har varslet en offentlig gransking av det som er de dødeligste skogbrannene i landets historie.

De offisielle dødstallene er oppjustert til 181 tirsdag, men myndighetene frykter at så mange som 230 mennesker kan ha mistet livet i flammene som har herjet delstaten Victoria, skriver The Australian.

Myndighetene forventer å finne langt flere lik før de kan gjøre opp endelig status.

Brannmenn har fortsatt hendene fulle, ettersom sørlig vind kommer inn over sentrale, nordøstlige og østlige deler av Victoria tirsdag. Det er i tillegg lite nedbør i sikte og de siste rapportene tyder på at 24 branner fortsatt raser over området.

Hele lokalsamfunn er utslettet
Delstatsminister John Brumby i Victoria sier at det er nedsatt en kommisjon som skal granske alle aspekter ved skogbrannene som har herjet over et område på 330.000 hektar.

Granskingskommisjonen vil blant annet vurdere om klimaendringer kan ha bidratt til å øke brannfaren. I tillegg vil de gjennomgå sikkerhetsrutinene for skogbranner.

- Vi har opplevd at hele lokalsamfunn har blitt utslettet. De er helt utslettet av det folk vil beskrive som en ildkule som raste over åsene og fortærte alt på sin vei, sier Brumby, melder BBC.

- Det er den største naturkatastrofen i vår delstats historie og Australias historie, legger han til.

Brannmenn og politi mistenker at noen av brannene er påsatt og statsminister Kevin Rudd anklager ildspåsetterne for massedrap.

- Hva sier man til noe sånt? Massedrap er det eneste ordet som kan beskrive dette, sier statsministeren. Politiet jakter nå på brannstifterne.

5000 hjemløse
Om lag 5000 mennesker er blitt hjemløse som en følge av brannen. Delstatene New South Wales og South Australia har også blitt rammet av brannene, men disse brannene er nå under kontroll.

De siste dager har vært preget av ekstremvær i Australia, med maksimaltemperaturer opp mot 46 grader celsius. Sterk vind har også ført til at brannene har spredd seg med en voldsom hastighet, noen steder helt opp mot 100 kilometer i timen.

Men temperaturene har sunket i løpet av mandag og forholdene er bedret for titusener av brannmenn som kjemper mot flammene. Men det er fortsatt 30 branner som herjer i delstaten Victoria.

1530