Gå til sidens hovedinnhold

Frykter 300 døde

Statsminister John Key sier minst 65 personer er døde etter jordskjelvet. Flere er fanget i ruinene.

I følge TVNZ News har 36 etterskjelv rystet området i løpet av dagen, med en styrke på mellom 3,5 og 5,7.

Et jordskjelv med styrke 6,3 rammet tirsdag Christchurch på New Zealand. Skjelvet og flere kraftige etterskjelv gjorde stor skade, melder The New Zealand Herald på nett.

Tusenvis av evakuerte mennesker skal nå tilbringe natten ved krise- senterene som myndighetene har etablert. Det har regnet kraftig i området og temperaturen er ventet å være rundt 10 grader celcius natt til onsdag.

Tror dødstallene vil stige
Statsminister John Key sier til TV-kanalen One News at 65 personer er bekreftet døde. Han sier tallet på omkomne er ventet å stige. Flere er fanget i ruinene.

Han sier Christchurch med sine 340.000 innbyggere er preget av total ødeleggelse.

- Vi må jobbe så raskt vi kan med å få folk ut fra steder de er fanget, sa han ifølge TVNZ News.

200 personer kan være savnet, ifølge TV-kanalen.

Frykter 300 omkomne
Redningsarbeidere frykter at antallet døde kan ende på 300, skriver Daily Mail.

I så fall blir dette den verste naturkatastrofen som har rammet New Zealand i moderne tid, og vil overgå katastrofen i 1931, da 256 mennesker omkom i et jordskjelv som rammet den nordlige byen Napier.

- Det vil bli dødsfall, det vil bli mange skadde og det vil bli mange knuste hjerter, sier byens borgermester Bob Parker.

Landets statsminister John Key beskriver dagen som den mørkeste i New Zealands historie.

- Dette er en hendelse med absolutt ødeleggelse. Dette kan bli New Zealands mørkeste dag, sier han.

Norske politiker på New Zealand
Stortingets transport- og kommunikasjonskomite besøkte Christchurch i helgen og var blant annet innom katedralen som ble påført store ødeleggelser i skjelvet.

- Det er veldig sterkt å få en sånn nyhet når du akkurat har gått i de samme gatene og møtt de folkene som vi nå vet er berørt, sier komiteens leder Knut Arild Hareide til Nettavisen.

Les også: Hareide besøkte Christchurch søndag

Seks måneder siden sist
Så sent som i september 2010 ble Christchurch rammet av et kraftig jordskjelv med styrke 7,1. Nå rammes landets nest største byområde igjen av katastrofen. Intensiteten på jordskjelvet var mye kraftigere denne gangen enn det Christchurch opplevde for et halvt år siden, ifølge seismologene i GeoNet.

Skjelvet med styrke 6,3 inntraff klokka 12.51 lokal tid (00.51 norsk tid tirsdag) i Lyttelton nær Christchurch med en dybde på fem kilometer, ifølge GNS Science, og det ble fulgt av flere kraftige etterskjelv.

Flere større etterskjelv har rammet New Zealand. Se oversikten over de siste skjelvene på GeoNet her.

Fanget i kontorbygning
Det er så langt meldt om 13 etterskjelv i Christchurch. Ifølge Geonet varierer skjelvene i styrke fra 3,4 til 5,7.

Minst en person er drept og mer enn 30 er fanget i en kontorbygning som tilhører Pyne Gould Guinness i sentrum av Christchurch, ifølge The New Zealand Herald.

Politiet opplyser at det er meldt om omkomne flere steder. To busser ble knust av en fallende bygning.

Borgermesteren i Christchurch, Bob Parker, har erklært unntakstilstand. Han anslår at mellom 20 og 25 større bygg er påført omfattende skade eller er fullstendig ødelagt i byen.

En reporter fra ONE News besøkte et samlingssted i Hagley Park og sier det var rundt 500 personer der allerede, mange av dem fra hoteller i byen.

Han forteller at han snakket med folk som fortalte at de hadde sett mennesker bli drept. En mann fortalte at han så en mann bli knust av stein fra en bygning i Cathedral Square. En annen fortalte at han hentet en omkommet ut av en ødelagt bil, melder TVNZ News.

Jaydn Katene, som bor i Christchurch, sier til avisa at venner har ringt henne og fortalt at det ligger døde over alt.

- Da skjelvet kom ble vi slått over ende. Alt i huset falt ned, ingenting sto igjen. Det er mer skade enn det første jordskjelvet, veiene er helt ødelagt, rør stikker opp av bakken og vannet flommer. Det er helt vilt, sier hun.

15-20 norske studenter i området
Det er flere norske studenter i Christchurch.

- Vi har sju medlemmer i Christchurch, alle tilknyttet Lincoln University, og vi har vært i kontakt med alle sju. De er i god behold. Vi vet at det finnes flere norske studenter i området, og vi er i kontakt med Lånekassen for å få en oversikt, sier Mariette C. Boe, rådgiver i ANSA til Nettavisen.

ANSA-leder Kristoffer Moldekleiv anslår at det er mellom 15 og 20 norske studenter i Christchurch. Han sier de fleste ANSA-studentene haddde kommet dit for få dager siden for å forberede studiestart. Det skulle være et introduksjonsmøte for studentene onsdag.

- En gruppe ANSA-studenter var på vei til Christchurch i buss da jordskjelvet rammet. De fikk beskjed om å gå ut av bussen, og all trafikk stanset. I Lincoln ble studentene evakuert, men de kunne vende tilbake etter få timer etter at bygningene var vurdert som sikre, sier Moldekleiv.

Jordskjelvekspert: Godt forberedt
New Zealand er i utgangspunktet godt forberedt på jordskjelv, i motsetning til Haiti hvor over 300.000 mennesker omkom - mye på grunn av dårlig jordskjelvssikring.

- New Zealand er veldig velutviklet når det gjelder seismiske byggeforskrifter for jordskjelv. Forskriftene er veldig respektert og godt implementerte. Alle moderne hus er bygget etter disse forskriftene. Men i hvilken som helt by finnes det likevel bygninger som ikke er designet etter disse forskriftene, sier jordskjelvekspert Kuvvet Atakan ved Institutt for geologi ved Universitetet i Bergen til Nettavisen.

- Utenfor plategrensen
- Det som har vært kjennetegnet med Christchurch er at det ligger utenfor plategrensen som er knyttet til Alpineforkastningen. Den ligger på vestkysten i sør. Det er en plategrense som har vært aktiv i forhold til jordskjelv, sier jordskjelvekspert ved Institutt for geologi ved Universitetet i Bergen, Kuvvet Atakan, til Nettavisen.

- Disse forkastningssystemene er ikke like aktive som det er langs plategrensen, og de blir aktivisert med mye større mellomrom, sier han.

Atakan sier disse plategrensene kan bygge opp spenninger som kan utløse jordskjelv i naboområdet. Mandagens jordskjelv ble målt til 6,3 i styrke, noe som ikke er overraskende for dette området.

- Den type størrelse er akkurat den størrelsen man kan forvente i området utenfor plategrensene. Man får for eksempel ikke skjelv på styrke åtte i disse områdene, sier han.

- Dette området er åpenbart belastet med spenninger, men vi tror ikke det vil forekomme nye store skjelv i området. Men etterskjelvene vil komme, og selv om skjelvet ikke er så stort, kan etterskjelvene også være skadelige, sier han.

Det er bare noen måneder siden Christchurch ble rammet av et jordskjelv med styrke 7,1. Men da rammet skjelvet om natten, og forårsaket ikke like store personskader og materielle skader som nå.

- Det var ikke så mye skadeomfang på det forrige jordskjelvet som hadde en høyere styrke, men når det skjer i tettbebyggelse og forholdene ligger til rette, så blir det mer skade, sier Atakan.

Se bilder fra Christchurch på TVNZ her

Les om skjelvet på US Geological Survey her

Se video fra nyhetsbyrået AP under.

HTML EMBED

Her er flere videoer av skjevlets herjinger:

HTML EMBED
HTML EMBED

Se kart fra GeoNet som viser hvor skjelvet med styrke 6,3 rammet under.

HTML EMBED

Kommentarer til denne saken