Gå til sidens hovedinnhold

Frykter amerikansk valgkamp

SV frykter pengegalopp og amerikanske tilstander etter at næringslivet nå åpner lommeboken for de borgerlige partiene.

- Jeg tror ikke den pengegaloppen som er satt i gang er sunn, med enorme bevilginger fra LO på den ene siden, og store bidra fra private givere på den andre siden, sier SVs partisekretær Bård Vegar Solhjell.

Lederen i Høyres økonomiutvalg, Diderik Schnitler, uttalte til TV 2 Nettavisen tirsdag at han håper mange næringslivstopper følger Stein Erik Hagens eksempel, og bidrar med penger til de borgerlige partiene. Schnitler vil selv støtte Høyre økonomisk i valgkampen.

Solhjell advarer mot amerikanske tilstander, der sponsingen av valgkampen er blitt stadig viktigere.

- Hvis det blir enorme forskjeller mellom partiene, blir det ikke politikken som avgjør, men pengene, sier Solhjell.

Sier ikke nei
SV har ikke sjans til å henge med og skaffe like store beløp til valgkampen som Ap og Høyre, fastslår han.

Partiet brukte 2 millioner kroner på valgkampen i 2003. Det er mindre enn det Ap allerede har fått inn fra ulike LO-forbund til årets valgkamp. Ap har til nå fått inn 2,2 millioner kroner fra ulike LO-forbund, viser en oversikt TV 2 Nettavisen har fått tilgang til. Og pengene kommer til å renne inn under LO-kongressen i mai.

LO bevilget helt overraskende en halv million kroner også til SV for fire år siden, men SV har ikke budsjettert med noen gave fra LO nå.

- For all del, med den situasjonen som er nå, med penger i valgkampen, sier vi ikke nei til støtte, understreker Solhjell.

Det er legitimt å gi gaver, sier han, men partienes hovedinntekt burde komme fra det offentlige, mener SVs partisekretær.

Ok med Valla
Verken Senterpartiet eller SV er kritiske til at de får LO-leder Gerd-Liv Valla i fanget hvis det blir en rødgrønn regjering.

Ap-leder Åslaug Haga sier hun ikke vil blande seg inn i samarbeidet mellom LO og Ap.

SV sitter i glasshus etter at partiets landsmøte valgte Per Østvold i Norsk Transportarbeiderforbund inn i partiets sentralstyre.

- Det må LO og Ap få avgjøre selv, men vi mener det er viktig å ha politisk støtte fra LO og de andre arbeidstakerorganisasjonene, sier Solhjell..

Reklame

NÅ: Knalltilbud på de superpopulære sekkestolene

Kommentarer til denne saken