Gå til sidens hovedinnhold

Frykter bankene går tomme for penger

Den europeiske sentralbanken varmer opp seddelpressen.

Aftenposten melder i dag at Jean-Claude Trichet, administrerende direktør i den europeiske sentralbanken, står klar med seddelpressen.

- Ett mulig tiltak kan være økte kjøp av statsobligasjoner fra de kriserammede landene i eurosonen. Dette vil i tilfelle representere en ny linje fra ESB ettersom den tyske sentralbanksjefen Axel Weber tidligere har uttalt seg svært kritisk til slike kjøp blant annet av frykt for at det vil føre til økt inflasjon, skriver Ida Wolden Bache, seniorøkonom i Handelsbanken Capital Markets, i en rapport torsdag.

Men inflasjonen eller prisveksten i eurolandene er så lav, at det ikke oppfattes som hverken drastisk eller akutt i dette tilfellet.

I november lå den årlige prisvektsten i eurolandene på 1,9 prosent.

Bankene i de mest gjeldstyngede eurolandene har den siste tiden betalt ekstraordinært høye renter for å få lån i de internasjonale kredittmarkedene. De allerede rekordhøye rentene fortsatte å stige onsdag.

For portugisiske og spanske banker er rentene nå så høye at de i prinsippet er utestengt fra lånemarkedene. Dette har gjort bankene avhengige av kortsiktig likviditetstilførsel fra den europeiske sentralbanken.

Sentralbanken har tidligere signalisert at de ekstraordinære låneordningene skal avvikles i løpet av året.

Bankene i Belgia og Italia har også begynt å merke at renten stiger til ubehagelige nivåer.

Torsdag møtes styret i den europeiske sentralbanken for å drøfte tiltak som kan løsne grepet gjeldskrisen har fått om flere av de 16 europeiske økonomiene som bruker valutaen.

Les flere saker på NA24

Reklame

Enormt salg på alt du trenger til løping

Kommentarer til denne saken