Gå til sidens hovedinnhold

Frykter drapene forblir en gåte

Mange av spørsmålene rundt de grufulle Overhalla-drapene blir trolig aldri besvart.

NAMSOS (Nettavisen): Mandag klokken 10 settes retten i Namdal tingrett . På tiltalebenken sitter usbekeren Bahadir Mirzaolimov (27), som natt til mandag 30. april drepte sin fraseparerte kone Anne Grete Vollum (35).

Hun var gravid med det tidligere parets fullbårne tvillinger, Markus og Sindre.

Mirzaolimov tok også livet av sjuåringen Cicile Watnan Lian, som var på overnattingsbesøk da gjerningmannen trengte seg inn i villaen på Skogmo i Overhalla etter å ha forlatt et asylmottak.

I tillegg er usbekeren tiltalt for å ha mishandlet Anne Grete Vollums datter (10).

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Ingen tvil om skyld
Det er ikke reist tvil ved hvem som er gjerningsmann i saken. Likevel frykter både statsadvokat Jan Henrik Dahle og flere av bistandsadvokatene i saken at verken de pårørende eller offentligheten vil få svar på sine spørsmål omkring de gruoppvekkende voldshandlingene.

Årsaken er at Bahadir Mirzaolimov hevder han husker svært lite fra drapshandlingene i Overhalla. I politiavhør har han ikke klart å kaste lys over ugjerningene, og det er lite trolig at han vil komme til å huske noe mer når han denne uken skal forklare seg i retten.

- Han vil forsøke å avgi forklaring, men en god del spørsmål har han ikke kunnet opplyse om, sier tiltaltes forsvarer advokat Arve Opdahl til NTB .

Fullbårne tvillinger
De rettspsykiatrisk sakkyndige i saken, psykiater Andreas Hamnes og professor Kirsten Rasmussen, har i sin rapport konkludert med at Mirzaolimov ikke var sinnsyk da han begikk dobbeltdrapet og voldtekten. De har videre konkludert med at han ikke er sinnsyk nå.

Nettopp derfor forblir drapene en gåte for både politiet og påtalemyndigheten.

Mirzaolimov visste at ekskona var gravid med to tvillinggutter da han kvalte henne til døde med en plastpose. Han må derfor ha forstått at han også tok livet av sine ufødte sønner da han drepte sin fraseparerte kone.

Anne Grete Vollum var i 30. svangerskapsuke. Dermed var tvillingene fullbårne fostre. Likevel er ikke Mirzaolimov tiltalt etter paragraf 245 i straffeloven, som omhandler fosterdrap.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

- Fire ofre
Særlig dette reagerer bestefaren til drapsofferet Cicilie Vatnan Lian på.

- Bahadir Mirzaolimov burde vært tiltalt for fire drap, sa Jan Lian til Adresseavisa forrige uke.

På gravsteinene i Overhalla er fire menneskenavn innhugget. Tvillingene til Anne Grete Vollum skulle hete Markus og Sindre. De ble aldri født, men har fått egen grav.

På gravstøtten til Cicilie Vatnan Lian, står følgende tekst hugget i stein:

«Sol og lykke, det du var, nå er minnene alt vi har».

I tillegg til drapet på sin kone og sine ufødte barn, er det en gåte hvorfor Mirzaolimov tok livet av Jan Lians barnebarn, Cicilie Vatnan Lian, mens han sparte livet til Anne Grete Vollums ti år gamle datter.

- Drapet en hevn
Moren til Anne Grete Vollum, Kari Vollum, mener at Mirzaolimov begikk drapene som hevn for at kona tok ut separasjon i mars i år.

- Han hadde tidligere fått avslag på sin søknad om opphold i Norge, så derfor var ekteskapet med min datter helt avgjørende for om han fortsatt skulle få lov til å bo i Norge, sa Vollum til Trønder-Avisa før saken startet.

Bahadir Mirzaolimov har i politiavhørt forklart at han trolig har drept den ene jenta og forgrepet seg mot den andre i blind pillerus, og at det er derfor han ikke husker noe av disse handlingene.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Asylsøkeren har påstått at han fikk i seg mellom 100 og 150 tabletter som han fant i huset drapsnatten. Imidlertid ble det kun funnet spor av antidepressiva i blodet til gjerningsmannen da han ble pågrepet på flukt.

- Han husker noe om selve drapshandlingen på sin ektefelle. Når det gjelder motiv og bakgrunn for det som videre skjer, husker han lite. Så langt er det ingen opplysninger som tilsier hevn eller andre motiver. Det er nokså uforklarlig, sier forsvarer Arve Opdahl.

- Vet han blir straffet
Usbekeren er forberedt på å bli dømt for å ha tatt livet av sin kone, en utenforstående sjuåring og for å ha begått overgrep mot Vollums datter.

- Han er inneforstått med at han vil bli dømt, og at han vil få en streng straff. Han forholder seg rolig til dette. Han ser bare fram til å få rettssaken unnagjort, sier advokat Opdahl til Trønder-Avisa .

Bahadir Mirzaolimov risikerer en fengselsstraff på 21 år. Det er ikke nedlagt påstand om forvaringsstraff, ettersom det er kommet et utvisningsvedtak mot 27-åringen. Dette innebærer at han etter endt soning vil bli sendt ut av landet.

Vollums datter får bistand av advokat Inger J. Dehli, som kommer til å be om lukkede dører når retten settes mandag klokken 10. Årsaken er hensynet til datteren, som var vitne til minst ett av drapene. Hun ble holdt fanget i huset av gjerningsmannen.

Krisehjelp til politiet
Først flere timer etter at Bahadir Mirzaolimov hadde flyktet fra åstedet, klarte tiåringen å komme seg løs. Hun fikk deretter varslet om de forferdelige drapene.

Voldshandlingene på Skogmo i Overhalla i Nord-Trøndelag er av så forferdelig karakter at ingen medier har gjengitt detaljene fra tiltalen. Imidlertid er Dagbladet innklaget for Pressens faglige utvalg (PFU) etter at de av ukjente årsaker oppga navnet på Vollums datter , som ble voldtatt av Mirzaolimov.

Det er ventet at øvrige medier vil vise stor tilbakeholdenhet i referatene fra Namdal tingrett.

Selv de erfarne politifolkene som jobbet med drapssaken, måtte få psykiatrisk krisehjelp i etterkant. Det gir et bilde av sakens grusomme omfang.

- Dette er noe av det verste en politimann kan oppleve. Derfor har polititjenestemennene blitt fulgt opp personlig. Vi er veldig observante på hva dette også kan føre til av langtidsvirkninger, sier politimester Trond Prytz.

  • LES MER: Krisehjelp til politifolk i Overhalla-saken

Massivt presseoppbud
- Denne saken har preget meg personlig. Den har en alvorlighetsgrad som overgår alt. Saken er meningsløs i all sin kompleksitet og den kan ikke sammenlignes med noe jeg har opplevd i mine 27 år i politiet, sier lensmann i Overhalla, Erling Lundestadsveen.

Det er ventet et massivt presseoppbud når saken starter i Namdal tingrett i Namsos. Fredag ettermiddag hadde 32 journalister fra 17 forskjellige medier meldt sin ankomst. Grunnet den voldsomme interessen for saken, har Namdal tingrett utsatt alle andre saker denne uka.

Mens hovedforhandlingene går i sal 1, vil journalistene kunne følge saken via lyd- og bildeoverføring i en tilstøtende rettssal.

Nettavisen følger saken i retten.

Reklame

NÅ: Sjekk de utrolige tilbudene på Spring Friday