Gå til sidens hovedinnhold

Frykter enda verre skjelv

Letingen etter overlevende fortsatte mandag morgen for fullt i Bam, tre døgn etter at den iranske byen ble rammet av et voldsomt jordskjelv. Mange frykter imidlertid en ny og enda verre jordskjelvkatastrofe.

Tyske redningsarbeidere hørte natt til mandag bankelyder i ruinene i Bam, som ligger rundt 1000 kilometer sørøst for hovedstaden Teheran. En talskvinne ved redningstjenesten THWs hovedkvarter i Bonn sa at letemannskapene fortsatt håpet å finne overlevende, melder NTB-DPA-AFP.

Det er så langt funnet 22.000 døde etter jordskjelvet som rammet Bam ved daggry sist fredag. Myndighetene frykter ifølge nyhetsbyrået Reuters at tallet ville stige til 30.000, og advarer om fare for epidemier hvis de omkomne ikke raskt ble gravlagt.

Frykt for Teheran

Samtidig spredte frykten seg for at Teheran kan bli det neste offeret for et jordskjelv, og at dette skjelvet vil bli en katastrofe som får tragedien i Bam til å blekne. Fagfolk sa at bekymringene bygger på kalde og nakne fakta.

Den iranske hovedstadens rundt 12 millioner innbyggere bor og arbeider i et område der det ligger tre såkalte seismiske linjer.

- Risikoen for et jordskjelv i Teheran er svært stor, sier lederen for byens krisedirektorat Mazyar Hosseini til nyhetsbyrået AFP.

- Det forrige store jordskjelvet rammet byen rundt 1830, så det kan skje når som helst, tilføyer han. Statistisk sett må byens innbyggere regne med et større jordskjelv hvert 150. år, påpeker Hosseini.

Plyndring hindrer hjelpen

Mens myndighetene i Bam lette etter nye gravplasser for de omkomne der, forsøkte politiet natt til mandag å stanse omfattende plyndring. Plyndringen hindrer hjelpearbeidet og forsøkene på å forhindre epidemier, sa iranske tjenestemenn.

Ranere skal ha angrepet lastebiler med nødhjelp til jordskjelvofrene i Bam, og tømt dem for alt innhold. Samtidig har strømmen av folk annetstedsfra som selv vil lete etter slektninger og venner i byen blitt et alvorlig problem for letemannskapene.

Iranske sikkerhetsstyrker fikk natt til mandag ordre om å stanse all annen trafikk enn transport av nødhjelp inn til Bam.

Reklame

Sommerens kuleste badeflåter