President George W. Bush og visepresident Dick Cheney skulle etter planen stille på Republikanernes landsmøte i St. Paul i Minnesota på åpningskvelden mandag.

Men presidenten og visepresidenten dropper landsmøtet grunnet orkanen «Gustav», opplyser talskvinne Dana Perino ved Det hvite hus, melder CNN.

Presidenten opplyser søndag at han reiser til hjemstaten Texas, som er en av delstatene som kan bli rammet av «Gustav».

Se bilder fra evakueringen av New Orleans nederst i saken.

Bush fikk massiv kritikk for sin håndtering av orkankatastrofen i 2005 hvor over 1800 mennesker mistet livet da orkanen «Katrina» raste over New Orleans.

Det tok lang tid før Bush-administrasjonen iverksatte en redningsaksjon på føderalt nivå, men denne gangen har Bush sørget for at alle midler står til disposisjon.

Landsmøtet kan bli utsatt
I tillegg er det mulig at programmet på landsmøtet vil bli endret. Et alternativ er at det blir utsatt.

- Det er sørgelige utsikter og vi trenger å gjøre en del endringer. Men dette har aldri skjedd med noe landsmøte tidligere, så vi trenger ennå litt tid på oss for å få oversikten, sier en kilde tilknyttet McCain-leiren.

Selv om Bush ikke vil være til stede på selve landsmøtet vil han sannsynligvis tale til de fremmøtte via satellittoverføring.

Les også: Vurderer å utsette landsmøtet

(Artikkelen fortsetter under).

«Gustav» er nedgradert til kategori tre søndag ettermiddag, men USAs Nasjonale Orkansenter anslår at orkanen kan nå styrke fire når den treffer land tidlig mandag.

Den holder stø kurs mot New Orleans, men det er fortsatt for tidlig å forutsi om den treffer byen direkte. I tillegg fryktes det at «Gustav» vil ramme delstatene Texas og Mississippi.

Massiv evakuering
Samtidig pågår det en massiv evakuering i New Orleans. Byen har 239.000 innbyggere og borgermester Ray Nagin har bedt samtlige om å komme seg ut av byen, melder nyhetsbyrået AP.

Nagin karakteriserer orkanen som århundrets storm.

- Jeg har nyheter til de av dere som tror dere kan ri av denne stormen. Det vil være et av de største feilgrepene dere begår i løpet av livet, sa han.

Les også: - Kom dere ut!

Se video av president George W. Bush som snakker om evakueringsarbeidet i forbindelse med orkanen «Gustav».

260840

Myndighetene har ordnet transport til alle som ikke kan komme seg ut av byen på egen hånd. Over 700 busser er disponert. Borgermesteren sier at de som blir igjen i byen gjør det på eget ansvar.

Han understreker at det vil ikke bli satt opp noen offentlige tilfluktsrom i New Orleans.

Myndighetene i Texas og Mississippi har også iverksatt evakuering fra kystområdene.

«Gustav» har krevd over 80 menneskeliv på sin ferd over Det karibiske hav.

Kilder: Reuters, BBC, CNN, AP.

790