Gå til sidens hovedinnhold

Frykter ikke for norske politikere

Justisminister Odd Einar Dørum advarer sentrale politikere mot å la frykten for angrep jage dem ut av det offentlige rom. Politiet i Oslo lover å være ekstra synlige i valgkampinnspurten.

Det er Politiets sikkerhetstjeneste og politiet i Oslo som har ansvaret for sikkerheten rundt norske statsråder.

- Politiets sikkerhetstjeneste her i landet foretar løpende trusselvurderinger, blant annet etter kontakt med samarbeidende tjenester i andre land. Slike vurderinger gjøres også for regjeringens medlemmer, sier justisminister Odd Einar Dørum.

Han håper at norske toppolitikere fortsatt kan holde nærkontakt med folk flest, også etter tragedier som denne.

- Jeg vil understreke at vi ikke må la frykten for frykten jage oss, sier Odd Einar Dørum til TV 2 Nettavisen.

Mer politi
Fungerende politimester i Oslo, Roger Andresen, mener ingenting tyder på at trusselen mot norske politikere er økt etter drapet, melder NTB.

- Men vi vil være mer synlige både i uniform og på annen måte i innspurten av valgkampen. Vi vil være med på å skape trygghet ved å være til stede i gatebildet og ved større arrangementer, sier Andresen til NTB.

Har livvakt
Statsminister Kjell Magne Bondevik er den eneste i den norske regjeringen som har livvakt med seg hvor enn han ferdes.

Han lar det bli opp til politiet å vurdere om flere statsråder bør få bedre beskyttelse.

- Jeg vil ikke anmode om det, men jeg er sikker på at de vil gå grundig gjennom sikkerhetssituasjonen, sier Bondevik til TV 2 Nettavisen.

Ap-politikeren Thorbjørn Jagland håper heller ikke drapet får umiddelbare konsekvenser for sikkerheten til norske politikere.

- Det er viktig ikke å ta noen overilte beslutninger, sier Jagland.

Carl I. Hagen (Frp) frykter at en eventuell skjerpelse av sikkerheten rundt norske politikere vil svekke rekrutteringen, og heller ikke SVs Øystein Djupedal vil ha skjerpede sikkerhetstiltak.

- Jeg frykter at det nå vil komme flere svarte biler og sikkerhetsfolk, sier Djupedal.

Varsler gjennomgang
Men selv om politikerne er motvillige til mer omfattende sikkerhetstiltak, varsler politiet en gjennomgang av beredskapen.

- Hendelsen i Sverige vil selvfølgelig medføre at vi må vurdere om vi trenger mer generelle endringer på lengre sikt. Etter dette er det naturlig med samtaler og gjennomgang av oppleggene vi har både innen Norge og med nordiske samarbeidspartnere, sier Andresen til NTB.

Reklame

Nå kan du teste HBO Nordic, Viaplay og Paramount+ gratis