Gå til sidens hovedinnhold

- Frykter kjemiske våpen vil havne hos al-Qaida

Verst tenkelig scenario er at flere tonn kjemiske våpen havner hos terrorister når Syria-regimet kollapser.

Nato og USA har de siste dagene bidratt til å spre bekymring for at Syria vil anvende kjemiske våpen i krigføringen mot eget folk. Eksperter mener imidlertid at den reelle bekymringen er at våpnene skal havne hos terrorister.

Etterretningskilder hevder at de kjemiske bombene er klargjort, men fortsatt ikke lastet om bord i bombefly. Ifølge NBC News venter luftforsvaret på ordre fra president Basher al-Assad.

- Ligger langt inne
Eksperter tviler imidlertid på at Assad vil bruke kjemiske våpen.

- Jeg tror det ligger langt inne for regimet å ta i bruk disse kjemiske våpnene. De må selv forstå at det må innebære en stor fare, sett fra deres side, for amerikansk intervensjon. Det har både Obama og Clinton gjort veldig klart, sier leder for Senter for internasjonal og strategisk analyse (SISA), Helge Lurås, til Nettavisen.

- Det syriske regimet vil ikke være i stand til å motstå et sånt angrep, så det vil i så fall være slutten for regimet. Jeg ser det mest sannsynlig som et diplomatisk og strategisk spill for å skape usikkerhet rundt disse spørsmålene, og bruke det som forhandlingskort, mulig som forhandlingskort for amnesti for sentrale regjeringspersoner, sier Lurås.

Upresise våpen
Lurås sier det er vanskelig å se hvilken militær betydning disse kjemiske våpnene skulle ha i en borgerkrig, blant annet fordi de er upresise. I tillegg vil bruk av kjemiske og biologiske våpen fullstendig undergrave enhver legitimitet for regimet.

Assad-regimet hevder vestlige makter snakker høylytt om kjemiske våpen som et påskudd til en militær intervensjon i Syria.

- Syria understreker igjen, for tiende gang, for hundrede gang, at om vi hadde hatt slike våpen, så ville de ikke ha blitt brukt mot folket. Vi vil ikke begå selvmord, sier viseutenriksminister Faisal Maqdad i en uttalelse, ifølge Reuters.

Rykter om amnesti
Samtidig har det versert mange rykter i internasjonale medier om at Assad er på utkikk etter amnesti hos et land i Sør-Amerika.

- Det kan nok hende, men her er det også mulighet for bevisst desinformasjon fra både opposisjonen i Syria og fra Vesten for å skape tvil i regimet. Men det ser jo ikke bra ut for regimet. De er på defensiven nå, og da er det ikke unaturlig at de ser etter alternativer, sier Lurås.

Les flere urikssaker fra Nettavisen:

Nato arrangerte utenriksministermøte i Brussel tidligere denne uken. Da var situasjonen i Syria et stort tema. Det ble blant annet besluttet at Tyrkia skal få utplassert Patriot luftvernraketter på grensen til Syria. Hensikten er å begrense spredningen av konflikten.

Tyriske grensebyer har som kjent vært gjenstand for bombardement i lang tid. I tillegg har den tyske regjeringen besluttet torsdag å utplassere opp mot 400 soldater i tyrkiske grensebyer.

- Kan havne i gale hender
Lurås utelukker ikke at Nato og USA vil kunne spille en sentral rolle i fortsettelsen av Syria-konflikten.

- Nato blir trukket nærmere og nærmere inn i konflikten. Det er jo ikke noen stor interesse for å gå inn på bakken i Syria eller involvere seg i noe særlig grad med luftmakt. Det skyldes nok erfaringene med langtidsengasjement fra Irak og Afghanistan, sier Lurås.

- Men det faktum at det er kjemiske og biologiske våpen i Syria, kan gjøre en militær intervensjon fra USA og Nato mer sannsynlig. De vil nok strekke seg langt for å unngå at disse våpnene kommer på avveie, sier han.

- Det vil være en stor bekymring i USA og Vesten om disse våpnene havner hos ikke-statlige grupper i Syria. Hvis al-Qaida-grupper får tak i disse våpnene når regimet kollapser, så er det et verst tenkelig scenario fra Vestens side.

- USA kan slå til
Lurås utelukker ikke at amerikanerne vil slå til og konfiskere disse våpnene idet regimet eventuelt kollapser.

- Jeg vil nok tro det foreligger planer for det i Pentagon (USAs forsvarsdepartement).

Ifølge noen estimater har mer enn 40.000 mennesker blitt drept i konflikten i Syria, som har vart i over halvannet år.

- Hvor lenge tror du Assad kan holde krigen gående mot sitt eget folk, Lurås?

- Det vanskelig å si. Jeg vil ikke bli overrasket om det skjer ganske fort. Men hvis regimet klarer å mobilisere vilje, så har de militærkraft til å holde stand lenge til. Men hvis de mister viljen og troen på det de driver med, så kan det rakne veldig fort. Jeg vil tro maksimalt noen måneder, men man kan ikke utelukke at det drar ut. Det avhenger av den politiske dynamikken, svarer han.

Les flere Syria-saker fra Nettavisen:

Masseødeleggelsesvåpen
Ingen utenforstående vet nøyaktig hvor mye kjemiske og biologiske våpen Syria besitter. Men vestlige etterretningsorganisasjoner har mistanke om at Syria har et arsenal på flere tonn.

Kjemiske våpen har blitt klassifisert av FN som masseødeleggelsesvåpen. Både produksjon og lagring av kjemiske våpen er forbudt i henhold til Kjemivåpenkonvensjonen av 1993. Syria har ikke signert avtalen.

Reklame

Vi har testet 20 påskeegg - sjekk hvilke som får best karakter

Kommentarer til denne saken