Gå til sidens hovedinnhold

Frykter LSK må selge juvelene

Nigerianerne Fred Friday (20) og Bonke Innocent (20) står på blokka til større klubber enn Lillestrøm. Lørdag viste de hvorfor.

LILLESTRØM - SARPSBORG 08 4-0:

ÅRÅSEN (Nettavisen): Nettavisen vet at klubber fra Belgia, Tyrkia og Russland var på plass på Åråsen lørdag for å kikke nærmere på LSKs to afrikanere.

Og turen var nok verdt bryet. I en morsom kamp på Romerike fikk de se Friday score to mål og Innocent gjøre nok en god kamp på Lillestrøms midtbane i LSKs 3-0-seier.

Lillestrøms sportsdirektør Torgeir Bjarmann vet han sitter på to juveler og mulige millionsjekker. Den gamle LSK-stopperen er meget fornøyd med potensialet til klubbens to 20-åringer.

- De er i utvikling begge to. Bonke er kanskje den som har tatt enda et steg nå, han blir en kanon midbanespiller. Han må bare luke bort småfeilene. Men at han blir en veldig, veldig god midtbanespiller har han vist fra dag én, sier Bjarmann til Nettavisen.

De begynner å få god erfaring på Åråsen med å hente, integrere og utvikle unge afrikanske spillere. Anthony Ujah og Nosa Igiebor er eksempler på det, og Friday og Innocent blir trolig de neste.

20-åringen Innocent, som for øvrig ikke lever opp til etternavnet og blir mer og mer lik idolet Claude Makelele i spillestilen, har fått en glimrende åpning på tippeligasesongen.

- Han er villig til å lære, han lytter til råd og gjør jobben sin på en strålende måte, roser Kristinsson.

- Gode sjanser for godt salg

Like gamle Friday er i rute på spissplass og har scoret tre mål på de fire første kampene.

- Fred har hatt sin beste treningsvinter, og vi merker at han modnes når det gjelder dette. De gutta her får et gir ekstra når de får på seg drakta, men det er viktig at de er like opptatt av det i treningshverdagen. Det har Fred vært mange hakk bedre på denne vinteren, sier Bjarmann.

- Tror du dere mister en av dem til sommeren?

- Det er helt umulig å si. I utgangspunktet ønsker vi å beholde flest mulig spillere slik at vi kan utvikle et lag, men forskjellen denne sesongen er at vi kan styre en salgsprosess på egenhånd. Vi må ikke si ja til et drittbud, og sjansen for å virkelig gjøre et godt salg er mye mer til stede nå. Vi har ennå en tøff økonomisk hverdag, men vi er nærmere en sunn økonomi enn tidligere, sier Bjarmann.

LSK-trener Runar Kristinsson frykter også at enten Innocent eller Friday forsvinner til sommeren.

- Ja, det har vi fryktet helt siden i fjor. Det er spillere som har spisskompetanse og sikkert blir fulgt nøye av masse klubber. Vi må bare prøve å ha ting klart hvis de forsvinner, sier LSK-sjefen til Nettavisen.

Både Innocent og Friday var i godt humør etter LSKs storseier. Og de tar rapportene om interesse fra større klubbber med stoisk ro.

- Det er en god følelse at klubber følger deg, og man prøver å gjøre sitt beste, sier Innocent til Nettavisen.

- Jeg føler ikke press. Jeg vet ikke hva fremtiden bringer, men jeg vil bare gjøre jobben min, sier Friday.

Den 20 år gamle spissen ble altså tomålsscorer for LSK lørdag.

- Jeg er veldig glad, vi vant og jeg scoret, og vi slapp ikke inn mål. Dette var veldig bra for hele laget, sier Friday til Nettavisen etter kampen.

- Og nå hadde du endelig litt marginer foran mål, som du ikke har hatt de tre første kampene?

- Sånn er det som spiss, noen ganger er det vanskelig, noen ganger er det lett, sier Friday.

Da dommer Svein Oddvar Moen blåste av lørdagens kamp etter 90 minutter, hadde Lillestrøm sørget for 4-0 etter scoringer av Fred Friday (2), Simen Kind Mikalsen og Ole Martin Rindarøy.

Lillestrøm hadde ikke vunnet på de tre første, men lørdagens kamp ble en gedigen opptur for gultrøyene. LSK fikk trampeklapp av hele Åråsen da kampen var ferdigspilt.

Kristinsson mener LSK spilte en veldig god førsteomgang, og er lettet etter å ha notert sesongens første seier.

- Det var helt klart forløsende for oss, vi er utrolig fornøyde med kampen. Vi har slitt med enkeltfeil i de første kampene, og alle var inneforstått med hva vi hadde gjort feil. Vi har jobbet med det og snakket om det, og i dag fikk vi uttelling, sier islendingen.

- Teller dere sjanser?

For Sarpsborg 08 er situasjonen fortsatt dyster. På de fire første kampene har det bare blitt to poeng, og Geir Bakkes menn har fortsatt til gode å score mål denne sesongen.

- Umiddelbart oppe i knollen min må vi i trenerapparatet evaluere det vi holder på meg, og se an kursen når det gjelder hva vi holder på med hver dag for at det skal gjenspeile seg i helgene. Og så må vi ta det derfra, sier Bakke etter kampen.

- Nok en kamp uten scoring, hva tenker du om det?

- Jeg vet ikke. Er det noen av dere som teller målsjanser, eller? spør Bakke tilbake på Nettavisens spørsmål.

- Det er en god Arnold Origi som gjør at dere ikke scorer, men likevel blir det null mål i protokollen, Bakke?

- Ja, og det er greit. Men man må se litt på bakteppet her også, hvor mange avslutninger på mål har vi i dag? Det er en god del, sier Bakke.

Ifølge Nettavisens notatblokk var det nokså jevnt i sjansestatistikken, men LSK vant knepent der også, 6-5 i sjanser.

LES: Kampen minutt for minutt

Kampens første sjanse kom imidlertid til gjestene fra Østfold. Etter 12 minutter rev danske Patrick Mortensen seg fri i boksen og headet mot mål. Dessverre for Sarpsborg-spissen var Arnold Origi med på notene og reddet flott.

Bare tre minutter senere tok Lillestrøm ledelsen. Fred Friday lusket i boksen, og da Håkon Skogseid spilte ballen inn i boksen var LSK-spissen klinisk og satte inn 1-0 for vertene.

Da fikk LSK blod på tann, og det tok bare syv minutter før ballen lå i nettet bak Sarpsborg-keeper Arild Østbø igjen. Halve LSK-laget var nær ballen før Erling Knudtzon spilte gjennom Simen Kind Mikaelsen, og backen fullførte sitt 60-metersløp med å sette inn 2-0 for gultrøyene.

Det var bare venstrebackens tredje scoring i Tippeligaen noensinne.

Etter en halvtime prøvde tidligere LSK-spiller Kristoffer Tokstad seg med et skudd fra 20 meter, men Origi reddet strålende.

Friday på en lørdag

Bassel Jradi var nær å sende vertene opp i 3-0 rett etterpå, men markkryperen fra 25 meter ble slått til corner av Østbø i Sarpsborg-målet.

Rett før pause var det imidlertid slutt på sløsingen, for da sørget Friday igjen for LSK-jubel. 20-åringen fikk ballen av Malaury Martin og banket inn 3-0 med en vakker avslutning. Spissens tredje for sesongen.

Sarpsborg var nær redusering i de siste sekundene før pause, men Origi-redning og en fantastisk blokk fra Bonke Innocent gjorde at østfoldingene gikk av banen uten scoring for den syvende omgangen på rad.

Origi hadde dagen

I andre omgang ble det jevnere, naturlig nok, men det gikk likevel lang tid mellom sjansene. På slutten var gjestene igjen nær redusering da Mortensen prøvde seg, men Origi sto som en vegg.

LSK-keeperen hadde en feilfri kamp og vartet opp med en håndfull strålende redninger.

På slutten økte LSK til 4-0 da innbytter Ole Martin Rindarøy løsrev seg på en retur i boksen og banket inn sitt første mål for Lillestrøm.

Flere mål ble det dermed ikke, og LSK kunne juble for tre meget fortjente poeng.

Lillestrøms neste kamp er borte mot Haugesund på fredag, mens Sarpsborg 08 møter Stabæk på hjemmebane søndag.

Reklame

Kurs i dag: Disse boblene og vinene passer perfekt til 17. mai

Kommentarer til denne saken