Gå til sidens hovedinnhold

Frykter nazihilsen, apelyder og vold under EM

- UEFA har gjort en stor tabbe, sier tidligere fotballstjerne.

- Ikke dra til Ukraina og Polen, da kan dere risikere å komme hjem i ei kiste, uttalte tidligere England-stopper Sol Campbell nylig.

Veteranens advarsel kommer i forbindelse med den mye omtalte rasismefrykten i forkant av sommerens fotball-EM i Polen og Ukraina.

Det å gi mesterskapet til de to nasjonene fra Øst-Europa har vært en omstridt avgjørelse fra UEFAs side, på grunn av problemer med rasisme i de to nasjonene.

- De gjorde en tabbe
Campbell gikk derfor ut å advarte engelske supportere mot å dra til EM. Han fryktet at fansen ville bli involvert i salgsmål og tumulter med neonazistiske rasister.

37-åringen var rystet etter å ha sett dokumentarprogrammet Panorama på BBC. Programmet viste hvordan de to EM-vertene har store problemer med grove tilfeller av rasisme.

BBC-programmet viste blant annet supportergrupper som kom med nazihilsener på tribunen, lagde apelyder og kom med rasistiske rop mot fargede spillere.

Dokumentaren viste også hvordan asiatiske studenter ble angrepet på tribunen under fotballkamp. Med bakgrunn i dette mener Campbell det var en tabbe å gi Polen og Ukraina EM.

- De burde sagt «hvis dere ønsker turneringen, fiks problemene». De gjorde en feil. Ikke før vi hadde sett en stor forbedring burde de ha fått mesterskapet, sa Campbell.

Det er ingen hemmelighet at flere nasjoner i Øst-Europa har problemer med rasisme, spesielt innen fotballen. Det har vi sett flere eksempler på under europacupkamper.

Drap og opptøyer
I land som Ukraina, Polen og Russland har fargede spillere opplevd grov hets fra tribunen. En av dem som har opplevd dette på nær hold er Anzjis Christopher Samba.

Midtstopperen gikk fra Blackburn til russisk fotball i vinter og fikk en tøff velkomst. Under et møte med hovedstadslaget Lokomotiv Moskva fikk han en banan kastet etter seg.

Også i Polen er det vanlig med supportergrupperinger som ikke alltid er så opptatt av fotball. Flere klubber er kjent for å ha svært brutale og farlige supportere.

(artikkelen fortsetter under bildet)

På midten av 2000-tallet opplevd EM-nasjonen hele åtte drap i løpet av 12 måneder som var relatert til fotballvold. I 2007 ble Legia Warsawa utestengt fra europacupfotball i fem år.

Bakgrunnen for dette var bråk og opptøyer som fant sted under et Intertotocup-møte med Vetra Vilinus. 2500 «supportere» invaderte banen, og kampen måtte avbrytes.

UEFAs svar på kritikken lagt fram i BBC-dokumentaren er at rasisme og vold hovedsakelig forekommer under klubbfotballen i vertslandene, og at det ikke vil skje under EM.

Se BBCs dokumentar under:

HTML EMBED

- Det er trist
Bevisene som ble lagt fram i BBC-dokumentaren ble filmet under kamper i de hjemlige ligaene. Svært mange mener likevel det grunn til å være forsiktig, eller rett og slett bli hjemme.

England-profil Theo Walcott oppfordret nylig sin familie til å ikke reise til mesterskapet på grunn av nettopp fare for rasisme. Alex Oxlade-Chamberlain skal ha gjort det samme.

- Det er trist. Det er trist at slik forekommer i landene vi skal spille i, men det er der vi skal spille. Jeg håper UEFA har kontroll, sa England-sjef Roy Hodgson da han var i Norge nylig.

Også England-kaptein Steven Gerrard fikk spørsmål om hva han tenkte rundt dette temaet.

- Jeg håper som alle andre at rasisme ikke spiller en rolle i denne turneringen, sa Liverpool-stjernen uten å gå dypere inn i saken.

Arrangørlandene har selvfølgelig også fått med seg kritikken rettet mot dem i BBC-dokumentaren, men i Polen forsikrer man om at alle kan føle seg trygge under EM.

- Ingen som kommer til Polen vil være i noe fare på grunn av hudfarge eller rase. Vi vet slik også skjer i Polen, men det er ytterst sjeldent, sier statsminister Donald Tusk.

- Verre andre steder
BBC viste i sin dokumentar bilder fra møtet mellom Metalist Kharkiv og Illichivets Mariupol i Ukraina, der så mange som 2000 mennesker ifølge programmet skal ha deltatt i en nazihilsen.

Enkelte fans opplyste i dokumentaren at de ropte «sieg heil» fordi Hitler «hatet jøder og svarte». En talsmann for den ukrainske regjeringen tar imidlertid avstand fra dette.

- Du kan beskylde Ukraina for mye, men når det gjelder rasisme er det mange land i EU som er langt verre, sier utenriksministerens talsmann, Oleg Volosjin.

Også den lokale politisjefen, Volodymyr Kovrygin, avviser at markeringen i oppgjøret var en nazihilsen. Han sier supporterne bare pekte i retning av motstanderlaget.

Tidligere Arsenal-spiller Oleg Luznij og tidligere Chelsea-spiller Andrej Sjevtsjenko er begge også klare på at Ukraina ikke har noe problem med rasisme.

- Det er ikke store problemer med rasisme her. Ukraina er et rolig land, og folk er vennlige. Vi gjør alt for at EM skal bli en folkefest, sier Sjevtsjenko.

- Nei, nei og atter nei. Jeg har aldri hørt om noen problemer med rasisme i Ukraina. Vi har mange nigerianske spillere her, og jeg har aldri hørt om noe rasisme, sier Luznij.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Rasismesaken er også bare ett av flere problemer Ukraina har stått overfor i forbindelse med EM. Fengslingen av opposisjonsleder Julia Tymotsjenko har også vært problematisk.

Flere prominente ledere rundt om i Europa har truet med å boikotte mesterskapet i Ukraina på grunn av behandlingen Tymotsjenko har fått i fengsel.

- En fornærmelse
Leder i UEFAs Euro 2012-komité, Markiyan Lubkivsky, har vært en travel mann den siste tiden, men maner nå til ro ni dager før alvoret braker løs i de to nasjonene.

- Så mye dritt har blitt gravd fram i forbindelse med dette mesterskapet, men 90 prosent av den informasjonen som har kommet ut er usann, sier han.

Og til Sol Campbells utspill har han følgende å si.

- Det er rett og slett en stor fornærmelse, sier UEFA-lederen.

Fotball-EM i Polen og Ukraina går av stabelen i perioden 8. juni til 1. juli. Gruppe A og C spilles i Polen, mens gruppe B og D spilles i Ukraina.

Kilder: BBC, The Guardian, Daily Mail, UEFA.com, Wikipedia, Korrespondent.

KONKURRANSE - Vinn EM-ballen:
Vil du vinne EM-ballen som ble testet av LSK-spillerne? Alt du må gjøre for å være med i trekningen, er følgende:

1: Meld deg inn i vår Facebook-gruppe Sport Nettavisen.

2: Send en mail med navn og adresse til konkurranse@nettavisen.no - merk mailen med «EM-ballen».

Vi trekker en vinner blant de påmeldte, og offentliggjør resultatet på vår Facebook-gruppe den 8. juni. Man må altså være medlem i vår Facebook-gruppe for å kunne vinne. Lykke til!

Reklame

Halv pris hos Ferner Jacobsen

Kommentarer til denne saken