Gå til sidens hovedinnhold

Frykter ny krig

Forholdet mellom Sudan og Tsjad er nå så spent at FN har trukket ut et betydelig antall av sine hjelpearbeidere i området.

Situasjonen mellom de to afrikanske landene har forverret seg betraktelig den siste tiden. Fredag hevdet Tsjad at sudanske opprørere hadde drept ni sivile under et raid over grensen og advarte Sudan om at de ikke lenger vil la slike angrep stå ubesvart, melder Reuters.

Dagen før annonserte FNs utsending i Sudan, Jan Pronk, at avgjørelsen om å redusere FNs tilbaketrekking skyldtes økende ustabilitet og mobilisering av styrker på begge sider av grensen.

- Sikkerhetsnivået i det nordlige området av Vest-Darfur og i den sørvestlige korridoren har resultert i en betydelig nedbemanning av FN-personell og forhindrer FNs adkomst til de rammede områdene, sa Pronk ifølge nyhetsbyrået AP.

Om lag 90 hjelpearbeidere blir likevel tilbake for å sørge for at de utsatte får livsnødvendig hjelp. Det sier informasjonssjef George Somerwill i FN til AP fredag.

180.000 døde
Bakgrunnen for krisen mellom de to landene begynte da opprørere to til våpen etter år med forsømmelse fra staten og diskriminering av sudanere av afrikansk herkomst. Sudans regjering er anklaget for å ha brukt Janjaweed milits til å utløse en kampanje med drap, voldtekt, plyndring og branner for å knuse opprørerne.

Tsjad har tatt i mot rundt 200.000 flyktninger i løpet av den to år lange konflikten. Man antar at ytterligere 1,8 millioner har søkt ly i leirer inne i Sudan. Rundt 180.000 mennesker har dødd, mange som følge av sult og sykdom.

Stengte konsulat
I løpet av konflikten har de to landene rettet en rekke anklager mot hverandre og hevder at den andre parten støtter ulike opprørsstyrker som i tur angriper den andre part.

I april anklaget tsjadiske talsmenn Sudan for å rekruttere, trene og utruste 3000 tsjadiske opprørere nær grensen med våpen i et forsøk på destabilisere Tsjad.

I oktober stengte Tsjad sitt konsulat i Darfur og hevdet at sudanske opprørere hadde krysset grensen fra Darfur en måned tidligere og drept 36 mennesker, noe Sudan på sin side nektet. Tsjads utenriksdepartement ba deretter Sudan om å stenge sitt konsulat i Øst-Tsjad av sikkerhetsgrunner.

Fikk støtte av naboer
Tsjads president Idriss Deby ba onsdag om et toppmøte i «Central African Economic and Monetary Community» i et forsøk på å samle støtte til hans anklager mot Sudan.

Under møtet i hovedstaden Chadian i Tsjad fikk Deby den støtten han trengte og sammen ba de regionale lederne den Afrikanske Union om å granske påstandene om at Sudan, gjennom en lokal opprørsgruppe, har angrepet områder i Øst-Tsjad en rekke ganger siden oktober.

Annan frykter for fredsavtalen
I en rapport til FNs sikkerhetsråd torsdag, oppfordret FNs generalsekretær Kofi Annan de to sidene om raskt å forbedre sikkerheten i Darfur, samt å finne en varige politisk fred og våpenhvile, skriver AP.

Annan sa også at han er alvorlig bekymret over fredsavtalen som ble signert av regjeringen og opprørerne i Sudan i januar. Avtalen var begynnelsen på slutten av en 21 år lang borgerkrig i landet.

Reklame

Nå gjør du utrolige kupp på vinterutstyr og vinterklær

Kommentarer til denne saken