- Man kan argumentere til man blir blå i ansiktet om at slike uhell skjer sjelden, problemet er at de skjer og konsekvensene kan bli enorme. Et slikt uhell utenfor Lofoten og Vesterålen og Senja vil få katastrofale følger for naturen og sjøfuglbestanden som er i dramatisk nedgang, sier leder i Norges Naturvernforbund Lars Haltbrekken til Nettavisen.

Han mener det er grunn til å slå alarm.

- Det er ikke noen forskjell på den teknologien de bruker utenfor Australia og den vi har til rådighet her i Norge. Oljevernutstyret fungerer jo heller ikke spesielt bra, som vi har sett i det siste, sier Haltbrekken.

21 august startet en olje- og gasslekkasje ved oljefeltet Montara, og i 10 uker har store mengder olje lekket ut fra riggen West Atlas.

Riggen er eid av John Fredriksen gjennom selskapet Seadrill.

Søndag brøt det ut brann på riggen, noe som forsinker arbeidet med å stoppe lekkasjen.

- Dette bør få dem som er ivrigst på oljeboring i Lofoten til å tenke seg om. Når man over lang tid har hatt så store utslipp og ikke greid å stanse dem, viser det hvilke utfordringer man står overfor, sier Haltbrekken.

Brannen oppsto i forbindelse med at man forsøkte å tette lekkasjen som har ført til store utslipp av råolje.

Det er uklart hvorfor det begynte å brenne, men Australske medier melder at man forsøkte å tette lekkasjen med store mengder leire.

Oljeriggen står på Montara-feltet, rundt 690 kilometer utenfor Darwin nord i Australia.