Gå til sidens hovedinnhold

Frykter rasedrap på borgermester

Louisianas første svarte borgermester ble funnet med en kule i brystet. Politiet sier selvmord, men venner og familie frykter et mulig rasedrap.

Den nylig valgte borgermesteren ble funnet på en øde parkeringsplass utenfor sin gamle videregående skole. I brystet hadde han en kule og ved siden av ham en revolver. Likskuemannen sier våpenet var presset mot borgermesterens bryst da han døde, og at det tyder på selvmord. Kritikerne beskylder politiet for slurv.

Funnet i nabobyen
Den 30. desember tok Gerald «Wash» Washington fatt på sin nye jobb i Westlake, en by med et stort hvitt flertall. Han lærte å bruke alarmsystemet i rådhuset og hvordan han skulle reise og fire det amerikanske flagget. Han hadde bestilt nytt brevpapir med navnet sitt på og en skjorte med en påbrodert tekst: «Gerald Washington, borgermester». Noen få senere gikk han på travbanen for å legge inn et veddemål på fire dollar, ifølge AP.

Senere den kvelden ble Washington funnet død på en øde parkeringsplass utenfor en tidligere vderegående skole i nabobyen Mossville, med en kule i brystet. Våpenet ble funnet ved siden av den omkomne.

Ras av spekulasjoner
Likskueren og sheriffen sier dødsfallet dreier seg om et selvmord. Konklusjonen har utløs et skred av konspirasjonsteorier i byen. Både venner og familie sier Washington ikke hadde noen grunn til å ta sitt eget liv. Noen anklager politiet for å dekke over et mord som muligens er rasistisk motivert.

- Dette er sørstatene, så selvsagt vil alle si at det var en hvit mann som skjøt en svart mann, sier likskuer Terry Welke, som fastslo at Washington tok sitt eget liv. Welke sier sot fra pistolen lå dypt i såret, noe som tyder på at våpenet var i kontakt med Washingtons bryst da skuddet ble avfyrt.

- Det tyder på selvmord, sier han. Han sier også at selv om de fleste som tar livet av seg med skytevåpen, skyter seg i hodet, så er det heller ikke uvanlig at folk skyter seg selv i brystet for å t sitt eget liv.

Oppgir ingen grunn
Men verken likskueren eller sheriffen har vist til noen mulige årsaker til at Washington skulle ta livet av seg selv. Det ble ikke funnet noe selvmordsbrev. Heller ikke er det noe som tyder på at han har sagt farvel til noen, ordnet opp i finansene eller på annen måte antydet at han var i ferd med å begå selvmord.

Washingtons sønn, Geroski, sier sheriffens kontor har slurvet og ber nå rikspolitiet overta etterforskningen.

- Vi er ikke tilfredse med hvor lang tid som er brukt på etterforskningen, og hvordan den ble innledet og avsluttet. Vi mener det er en dekkoperasjon på grunn av det hastige arbeidet som ble gjort, og alt som ikke ble gjort, sier Geroski til lokalavisa American Press.

Sin gamle skole
Washington ble funnet utenfor den nedlagte videregående skolen Mossville High, der han selv var elev og basketballspiller. Washginton lå på ryggen iført t-skjorte og en baseball-cap.

- Noen har lokket ham til Mossville, sier Pat Hartmann (61) til AP.

- Hvorfor skulle han dra til Mosville for å ta livet av seg ved sin gamle skole? Den gutten tok ikke livet av seg selv. Noen drepte ham, sier hun.

Ny obduksjon
Det statlige politiet har nå gått inn i saken og vil gjennomføre ytterligere en obduksjon. De sier de avhører venner av Washingtons familie, men vil ellers ikke kommentere etterforskningen.

Washington slo sin hvite konkurrent i høstens valg med 69 prosent av stemmene i byen Mossville, der 80 prosent av innbyggerne er hvite.

Reklame

Slik gjør du bålpannen om til en pizzaovn