Gå til sidens hovedinnhold

Frykter renteskandale - ber om gransking

Internasjonale finansgiganter melder om juks fra norske storbanker.

Internasjonale finansinstitusjoner mener norske banker trikser med rentene for å tjene ekstra penger på andres bekostning, skriver Aftenposten onsdag ifølge NTB.

Norges Bank uttrykker stor bekymring etter å ha mottatt en rekke klager på uforklarlige bevegelser i den norske pengemarkedsrenten (Nibor).

- «Hvis dette ikke er markedsmanipulasjon, vet jeg ikke hva det er», skriver en stor internasjonal bank i et brev til sentralbanken i mars i fjor.

Viktig rente for næringslivet
Pengemarkedsrenten er viktig for utlånsrenten på mange lån, særlig til næringslivet, i Norge.

Sentralbanken har derfor bedt Finanstilsynet vurdere en gransking av mulig juks med norske renter, viser brev Aftenposten har fått innsyn i.

– Vi har ingen grunn til å tro at de norske pengemarkedsrentene manipuleres, fordi regimet er så gjennomsiktig, sier direktør Jan Digranes i Finans Norge (FNO) ti Aftenposten ifølge NTB.

Tre norske, én dansk og to svenske
Dette betyr etter det Nettavisen kjenenr til at Norges Bank har innledet full gransking av følgende banker: DNB Bank ASA, Danske Bank, Handelsbanken, Nordea Bank Norge ASA, SEB AB og Swedbank.

Det er disse seks bankene som utgjør de såkalte seks panelbankene som gir grunnlaget for Nibor (Norwegian Interbank Offered Rate). Nibor er renten på lån mellom bankene.

Panelbanker melder inn til Norges Bank hvilke renter de krever for å låne kroner til andre banker. Renten fastsettes daglig klokken 12 og er et gjennomsnitt av seks bankers anslag. Ifølge Norges Bank kan Nibor manipuleres blant annet ved at bankene antar en dollarrente som avviker fra det de burde anta var markedsrenten.

Anklager om rentetriksing er nå under etterforskning i en rekke land. I Storbritannia og USA har to av verdens største banker allerede fått gigantiske bøter for rentemanipulasjon.

Endret regler etter finanskrisen
Etter finanskrisen i 2008 innførte Norges Bank nye beregningsmetoder som skulle løsrive Nibor fra britiske Libor og dermed fra pund og dollar.

Nibor er likevel fremdeles knyttet til dollar, siden den norske pengemarknaden er basert på å bytte dollar mot kroner. Kronehandelen mellom norske banker internt er ikke stor. For å få tak i finansiering må norske banker låne dollar i utlandet, veksle om til kroner og lån videre til nordmenn og andre banker.

- Vår konklusjon er at slik Nibor blir satt i dag påvriker ikke Libor renten DNB rapporterer, uttalte informasjonsdirektør i DNB Thomas Midteide i et intervju med Klassekampen i 2012.

Om NIBOR: (Kilde: FinansNorge (FNO)):
NIBOR beregnes som et simpelt gjennomsnitt av de renter panelbankene for NIBOR har publisert for hver løpetid, etter utelatelse av lave og høye renter etter bestemmelser fastsatt i regelverket. Rentene som panelbankene publiserer skal reflektere de renter den enkelte bank vil kreve for utlån i norske kroner til en ledende bank som er aktiv i det norske penge- og valutamarkedet. Rentene skal kunne betraktes som de beste anslag på markedsrenter, men ikke som bindende tilbud.

NIBOR publiseres som nominell årsrente over 360 dager, etter standard i valutamarkedet. Prosentvis avkastning over løpetiden beregnes da ved å dele rentesatsen med 360 og multiplisere med faktisk antall dager i løpetiden.

Panelbanker for NIBOR
Følgende banker er panelbanker for NIBOR:

DNB Bank ASA

Danske Bank

Handelsbanken

Nordea Bank Norge ASA

SEB AB

Swedbank

Reklame

Slik forvandler du mobilen til et kraftig varmekamera

Kommentarer til denne saken