Gå til sidens hovedinnhold

Frykter strid mellom Spania og Portugal

Den amerikanske etterretningsorganisasjonen CIA frykter grensestrid mellom Spania og Portugal. Portugiserne gjør nemlig krav på den spanske grensebyen Olivenza med omegn, skriver CIA i sin "World Factbook".

Portugal gjentar fra tid til annen sitt territoriale krav overfor Spania, heter det i håndboken som er offentlig tilgjengelig, også på internett. At begge land i dag tilhører EU og ellers lever i fred og fordragelighet som gode naboer, blir ikke nevnt i denne sammenhengen.

Latterlig
Folk i Olivenza og deres naboer på den andre siden av grensen 200 kilometer øst for Lisboa og 350 kilometer sørvest for Madrid vet ikke om de skal le eller gråte.

- Dette er en utilgivelig feil, sier Olivenzas borgermester Ramon Rocha ifølge nyhetsbyrået DPA.

- Hvis CIA tar feil i så enkle spørsmål, hvordan skal man da kunne stole på dem i de virkelig alvorlige sakene, spør Rocha.

- CIA setter i nyeste utgave av sin håndbok Olivenza på linje med Kashmir og Gaza-stripen, fastslår avisen La Razon.

Den stedlige politisjefen Eduardo Elvira velger å ta det hele med godt humør.

Lite terrorister
- Her omkring har vi så langt ikke sett noe til terrorister fra Portugal, sier politimesteren, som avfeier CIAs spekulasjoner om en mulig grensekonflikt som "en vits".

Det stemmer at spørsmålet om statsrettslig overhøyhet over Olivenza har vært uklart siden 1297, da området ble avstått til Portugal av det daværende kongedømmet Kastilia. Under Wienerkongressen etter Napoleonskrigene ble området gitt tilbake til portugiserne.

Reklame

Sommerens kuleste badeflåter