Gjennom en rekke artikler har Nettavisen satt søkelyset på romfolkets situasjon i Oslo. Ifølge Frp-politiker og leder for helse- og sosialkomiteen i Oslo, Mazyar Keshvari, er situasjonen uholdbar.

Les også: - Vi føler vi blir satt i bås
Les også: - Får ikke nok i koppen

- Jeg frykter i høyeste grad at sykdommer skal spre seg blant disse. Når mennesker bor under så kummerlige forhold så får det konsekvenser med sykdommer og spredning. Dette er en reel frykt jeg har. Det er en grunn til at vi bruker dusj og andre sanitære fasiliteter, slår Keshvari fast ovenfor Nettavisen.

Lei av statens ansvarsfraskrivning
Han påpeker at alle andre innvandrere som kommer til Norge sørger for fast bopel og et sted å gå på do og dusje.

- Man kan ikke ha det sånn at folk går gatelangs for å gjøre fra seg. Flere ganger har kommunen måttet rydde opp under for eksempel bruer og lignende, sier Keshvari.

Han mener ansvaret ligger hos regjeringen og at det er på høy tid at de tar ansvar for situasjonen blant romfolket i Oslo.

- Jeg er lei av at staten lemper alt ansvar over på oss i kommunen, uten at de følger opp med midler eller tiltak. Vi sitter med hendene bundet av regjeringen, sier han.

- Deres oppførsel er et problem
Mye av grunnen til tilstrømningen av romfolk, er de åpne landegrensene som følge av Schengen-avtalen mellom europeiske land.

- Dette må vi absolutt se nærmere på. Det eneste vi har fått igjen av denne avtalen er en flom av vinningskriminelle. Hovedproblemstillingen er at disse menneskene ikke ønsker å benytte seg av toaletter og dusjer i Oslo. De har en kultur for å flytte fra sted til sted, sier Keshvari, og fyrer videre løs:

- Vi har en svært god menneskelig og human behandling av utsatte mennesker i Oslo. Det er veldig gode og rause tiltak i dette landet, og de utnytter disse tilbudene på det grådigste. Det er ikke en mangel fra oss, men deres oppførsel som er ett problem, mener han.

- Må forholde seg til sosiale ordninger
Han mener romfolket burde forholde seg til de reglene vi har. Keshvari er veldig i mot at man skal innføre ytterligere tiltak for denne gruppen.

- De må forholde seg til andre sosiale ordninger og lover som alle andre i samfunnet. Det er på tide at man stiller krav til disse menneskene og at regjeringen kommer på banen. Jeg er litt lei av den synes «synd på folk»-mentaliteten. De sosiale ordningene i Norge er mer enn gode nok, understreker han.

- Det finnes jo strender
Med Frelsesarmeens tilbud som varte fram til 1. mai, fikk romfolket muligheten til å ta seg en dusj, gå på do eller få gratis mat og klær. Leder for Frelsesarmeens rusomsorg, Knut Haugsvær, uttalte til Nettavisen fredag at de nå vandrer gatelangs uten dusj og do.

- Det finnes jo offentlige bad og strender, men det skulle vært mer. Jeg ønsker ikke fordele ansvar. Det blir viktigst å få et bilde av hvordan situasjonen er og snakke sammen med andre organisasjoner og kommunen, forklarte han.

Han fryktet ikke at sykdommer skulle spre seg.

- Hygienespørsmålet handler mer om verdighet enn faren for spredningen av sykdommer, sa Haugsvær.

Ingen planer om ekstra sanitæranlegg
Oslo kommune har ingen planer om å sette opp ekstra sanitæranlegg.

- Skulle det komme en situasjon med fare for liv og helse vil vi koble inn den kommunale helsetjenesten. Vi har ikke fått noen signaler om sykdommer eller epidemier, og frykter heller ikke dette utover sommeren, sa byråd for sosiale tjenester og rusomsorg Anniken Hauglie til Nettavisen tidligere.

Les også: - Nå vandrer de gatelangs uten dusj og do.

Rumenske Losif (36) uttalte i april til Nettavisen at han føler rumenerne i Oslo blir satt i bås siden mange blir beskyldt for vinningskriminalitet.

- Det føles veldig vondt å få slike beskyldninger rettet mot seg. Vi ønsker bare et bedre liv, sa han via sin tolk, Frelsesarmeens offiser Ghetea Danut, til Nettavisen.

Han tilbakeviste påstandene fra norske rusmisbrukere om at de skal ha stjålet fra dem, men innrømmet likevel at det finnes tyver blant romfolket.

- Hvordan hadde nordmenn følt seg hvis alle hadde blitt beskyldt for stjeling, når enkeltpersoner gjør det? spurte Iosif retorisk.

Les også: - Rusmisbrukere blir rundstjålet av rumenere.