Gå til sidens hovedinnhold

Frykter tarmbakterie i jordbær

Mattilsynet har fått meldinger om at jordbærplukkere kan ha så dårlig hygiene at jordbær selges med tarmbakterie.

(SIDE2): Mattilsynet har fått meldinger om at det flere steder i landet er observert dårlig hygiene blant jordbærplukkere.

De har blant annet fått henvendelser om at bærplukkere som går på do i busker nær åkeren for så å fortsette bærplukkingen uten å vaske seg, ifølge P4.

Bakterier fra toalettet
Mattilsynet mener det er reell fare for at bakterier kan følge fra toalettbesøk, til bær, og dermed til intetanende bærspisere.

- Da kan man pådra seg en mage-tarmsykdom. Plukkerne tar jo i hvert eneste bær. Når man kjøper og spiser det, så er det jo ikke varmebehandlet, og man kan få diaré, sier seksjonsleder Kristin Nummedal ved Mattilsynets regionkontor på Ås til P4.

Det hjelper ikke å skylle jordbærene.

Bakgrunnen for kampanjen er at det var omsetningsforbud ifjor på grunn av at det var manglende gode toalettforbud.

- Vil ikke spre frykt
- Det foreligger ikke et grunnlag for å si at man blir syk av å spise jordbær. Den kampanjen vi nå skal sette i verk er rent forebyggende, sier Aina Svenneby, rådgiver på regionskontoret i Mattilsynet til Side2.

- Neste år kommer hygiene-pakka. Den består av en rekke direktiver som krav om å lære opp ansatte og tilrettelegge for eksempel sanitære forhold. Dette er et regelverk som allerede er implementert i EU-landene.

- Det er viktig å påpeke at det var i fjor flere jordbærsteder ble stengt fordi det manglet gode nok sanitære forhold for jordbærplukkerne. I år setter vi i gang denne kampanjen for at ikke det samme skal skje. Vi tror at dette er utbedret i år, sier Svenneby til Side2.

LES MER HELSE HER

Reklame

Nå: Stort ryddesalg i Nettavisens nettbutikk