Gå til sidens hovedinnhold

Frykter tarmbakterier i jordbær

Håndhygienen til plukkerne er for dårlig, mener Mattilsynet.

Mattilsynet starter i disse dager en aksjon mot jordbærdyrkere, melder P4.

Tilsynet skal avdekke om bærprodusentene har skikkelig toalett og gode nok rutiner for personlig hygiene. Bakgrunnen er tilbakemeldinger fra flere steder i landet om at ikke alt er som det skal være. Blant annet at bærplukkere som går på do i busker nær åkeren for så fortsette plukking uten å vaske seg.

- Vi har allmenne prinsipper som sier at når man har vært på toalettet, så er det en selvfølge at man vasker hendene med såpe og vann, sier seksjonsleder Kristin Nummedal ved Mattilsynets regionkontor på Ås, som leder tilsynet.

Mattilsynet mener det er en reell fare for at bakterier kan følge fra toalett til bær og til munn, og påføre folk stort ubehag. Man kan pådra seg mage- og tarmsykdommer, og man kan få diaré. Det er svært usikkert hvor godt det blir forebygd for dette ute i åkrene.

Jordbærdyrkere som ikke har sanitærfasilitetene i orden, kan vente seg reaksjoner i form av pålegg. De bærene som er plukket, skal gå til varmebehandlet produkt, mens de må rette feilene før de får plukket i det åpne markedet igjen.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis