Gå til sidens hovedinnhold

Frykter tomme skolepulter

I en rekke norske kommuner møter elevene mandag til undervisning, før de offisielle listene over savnede etter flodbølgekatastrofen er offentliggjort. Slik forbereder skolene seg på å ta imot elevene sine.

Se lenke til Utdanningsdepartementets veiledning til skolene nederst i saken.

I Oppegård kommune er minst tre personer savnet etter flodbølgekatastrofen. Mandag møter elevene til første skoledag, uten at skolenes ledelse har oversikt over om de er rammet.

- Forferdelig usikkerhet
Ved Fløysbonn ungdomsskole i Oppegård, er frykten for tomme skolepulter stor.

- Jeg synes det er helt forferdelig. Vi vet ingenting, forteller rektor Elisabeth Willanger ved Fløysbonn ungdomsskole i Oppegård til TV 2 Nettavisen.

Lærerne ved skolen vil mandag samle seg før elevenes ankomst.

- Vi har ikke et stort fellesrom, så deretter møter lærerne i klassene sine. Der vil elevene få anledning til å drøfte og snakke om de inntrykkene de har. Vi vet heller ikke noenting om de har noen kjente, det kan de jo ha landet over, understreker rektoren.

Dersom lokalsamfunnet skal vise seg å være rammet, vil prest og helsesøster stå klar til å bistå elevene, forteller hun.

Prest står klar
- Presten står klar ved behov. Vi har kirke like ved skolen, så presten kan enten komme hit, eller vi kan samle elevene i kirken, sier Willanger.

For sikkerhets skyld, vil alle ansatte møte tidligere enn vanlig på skolen.

- Vi er jo klar over listene over savnede, og regner med at vi vil bli varslet, dersom det viser seg at vår skole er blant dem som savner noen, forteller rektoren.

Hennes kollega ved barneskolen Tårnåsen, også i Oppegård kommune, forbereder seg på liknende måte til skoledagen mandag.

Vet at noen er rammet
- Vi vet jo at det er noen som er berørt i kommunen, men vi vet ikke om dette gjelder vår skole, sier rektor Elizabeth Knoff til TV 2 Nettavisen.

Skolen er allerede berørt av tragedien på den måten at en familie med elever på skolen, var på ferie i et av de katastroferammede områdene.

- Men de klarte seg, og klasselærer har vært i kontakt med familien, forteller Knoff. Hun karakteriserer det å møte barna uten å vite om noen av dem er direkte rammet av tragedien som «helt uvant».

- Det er klart det er litt skummelt å gå på skolen uten å vite om en pult kan stå tom - dersom den eleven virkelig er borte. Det vi vet er at vi har en familie med eldre mennesker i nabolaget som er savnet, og at en eldste datter i en familie i nærområdet er savnet. Så noen er nok berørt i den forbindelse, påpeker rektoren.

Usikkerheten rundt eventuelt tomme pulter, er stor, men beredskap er også igangsatt for å møte skolebarnas generelle behov for å bearbeide deres opplevelser av naturkatastrofen.

- Vi har lagt ut en liste til alle lærerne på hvordan de skal forholde seg til barna. Dette er delvis basert på veiledningen fra Utdanningsdepartementets nettsider, som jeg synes er veldig god. Denne har vi skrevet ut, og understreket det vi synes er viktigst, får TV 2 Nettavisen opplyst.

Informasjon og nødhjelp
Rektor Knoff mener noe av det viktigste er at barna får en forståelse av at denne typen naturkatastrofe ikke vil komme til å ramme dem.

- Vi vil forklare barna hvordan en tsunami oppstår, jeg kan tenke meg at barna på mellomnivå vil ha behov for den typen informasjon, forklarer rektoren.

Foruten informasjon om hva en tsunamibølge er, vil skolens ledelse vektlegge at det går an å gjøre noe for å hjelpe.

- Det er viktig å fokusere på at man må starte på gjenoppbyggingen, og ikke glemme dem som har mistet hjemmene sine, der nede.

Skolen støtter seg på en inspektør med god kompetanse på sorgarbeid, og en helsesøster som er med i kommunens kriseteam i forbindelse med flodbølgetragedien.

I Bergen vet rektor Jørn-Arild Mikkelsen ved Flaktveit skole, at skolen er rammet av flodbølgekatasrofen. Han sier til TV 2 Nettavisen at han ikke ønsker å gå ut i media med informasjon fra skolen, men at skolen selvsagt er i beredskap når elevene møter til undervisning mandag.

- Mange kjenner en savnet
En annen kommune, som er hardt rammet av tragedien, er Nøtterøy i Vestfold. En person i kommunen er bekreftet omkommet, og ni personer er savnet.

Rektor ved Bergan barneskole på Nøtterøy, innser at mange av barna risikerer å være sterkt berørt av tsunamiens ødeleggelser.

- Vi har en elev som er gått ut i ungdomsskolen, som er savnet, hun kjenner selvfølgelig mange av barna hos oss, forteller rektor Vigdis Kittang Ramstad til TV 2 Nettavisen.

Elevene kommer ikke på skolen før tirsdag, så mandag har lærerne på skolen tid til å ha en egen markering. Deretter går resten av dagen med til å planlegge hvordan elevene skal tas imot.

- Når elevene kommer tirsdag, skal vi ta en høytidsstund i amfiet vårt med sang og musikk, og lystenning. Så går trinnene hvert til sitt, der de selv velger om de vil være i kontaktgrupper, eller i hele trinn samlet.

Samtlige foresatte får brev fra skolen, der skolens ledelse ber om tilbakemelding dersom barna er sterkt berørt av det de har opplevd i forbindelse med tsunamien.

- Selv om ikke skolen er direkte berørt, kan de kjenne andre som er det via fritidssysler som turn og idrett. I brevet til foreldrene, får de foresatte beskjed om at de kan be om ekstra konferansetimer med skolen ved behov, understreker Kittang Ramstad.

Mens elevene i Nøtterøy er tilbake på skolebenken tirsdag, møter ikke elevene i Oslo til undervisning før onsdag 5. januar.

Venter på savnet-listene
Flere skoler i hovedstaden vet allerede at de er rammet. Ved Kastellet skole i Oslo, avventer man imidlertid nå de offisielle savnet-listene, for å få klarhet i om elever eller ansatte ved skolen er direkte rammet av tragedien.

- Da er jo listene over savnede kjent, noe som gjør det litt lettere å planlegge hvordan lærerne skal forholde seg til elevene. Derfor har vi en plan noenlunde klar, men vi skal også samles i dag for å legge klar de siste detaljer sammen med ledelsen, sosiallærer, helsesøster og SFO-leder, understreker rektor Per-Bjarne Elle ved Kastellet Skole overfor TV 2 Nettavisen.

Skolen vil mest sannsynlig ha en markering i forbindelse med katastrofen, men har foreløpig ikke planlagt helt hvordan en slik markering vil foregå.

- Det vi har gjort så langt, er at vi har sjekket med UD vedrørende foresatte som har søkt om fri fra skolen utover ferien, og som vi visste skulle til katastrofeområdene. At de er i sikkerhet, vet vi allerede. Men alle er jo blitt involvert via TV-bilder, derfor er det naturlig for oss å markere det som har skjedd uansett, sier Elle.

Han understreker at skolens ledelse må se listene over savnede som blir lagt ut mandag, før hele planen for krisehåndteringen, kan bli lagt.

Offisielle råd
Veiledningsmateriell om hvordan skolene kan håndtere flodbølgekatastrofen, er å finne på Utdannings- og forskningsdepartementets hjemmesider.

Reklame

Stor oversikt: Her er salgene i nettbutikkene nå

Kommentarer til denne saken