– Det er flyktninger som har vært her i over ti dager og de setter seg ned i resepsjonen og ber om å få forlate senteret. De ønsker seg bare videre!

Ordene tilhører Mohamad Akram Al-Jabi som har flyktet fra Syria og kom til mottaket i Råde for fem dager siden sammen med familien sin.

Se saken i Moss Avis

I utgangspunktet skal flyktningene som kommer til mottakssenteret i Råde videre i Norge etter 48 timer. Da skal ID- og helsesjekk være unnagjort og flyktningenes videre skjebne skal behandles.

– Det er ikke slik. Det er de færreste som forlater dette senteret etter to dager, sier Al-Jabi og slår ut med armene.

Les også: - Dette ankomstsenteret vil lette trykket på nesten hele asylkjeden

Rot i systemet

– Det medfører riktighet at noen har vært her mye lenger enn hva de skal være. I starten var det et veldig trykk på senteret og da var det noen som kom inn i feil «sluser». Disse har vi ikke helt klart å fange opp igjen og dermed har de blitt værende her, men vi arbeider hardt med å rette opp dette og skal få orden så fort som mulig, forklarer mottaksleder Helge Ekelund.

– Det var på grunn av disse problemene vi innførte inntaksstopp på ankomstsenteret i Råde i helgen. I fremtiden skal ikke flyktninger være her så lenge, vi jobber mot to dager som planlagt, kommenterer UDI-rådgiver Tellef Kristofer Grønlie.

Føler ingen frykt

Tilbake til Mohamad Akram Al-Jabi: Han bor på senteret sin mor, far, to yngre brødre og en søster – i tillegg til hennes mann og tre barn, hvor det yngste barnet ble født på grensen mellom Makedonia og Hellas for 20 dager siden.

– Har dere blitt informert om hendelsene i Sverige hvor totalt 19 flykningemottak skal ha blitt påtent siden forsommeren?

– Nei, det har vi ikke fått noen informasjon om. Men jeg har fått vite det gjennom andre som har hørt om dette. Jeg kan ikke si annet enn at de som utfører slike handlinger er syke i hodet, men jeg føler ingen frykt her på senteret, svarer mannen som har flyktet fra syriske Alebbo.

Intern uro

Al-Jabi er mer bekymret for at det har vært tilløp til uro blant asylsøkerne inne på mottaket.

– Vi er svært få syrere her, rundt 90 prosent kommer fra andre land, og det har vært tendenser til konfrontasjoner. Jeg frykter det mer enn at noen skal tenne på mottaket. Jeg har varslet sikkerhetsvaktene om dette og jeg håper de tar det seriøst. Jeg håper at familien min snart kommer seg videre, slik at vi kan bla om i boken og få to blanke sider som kan fylles med noe positivt, sier han og smiler et trist smil.

LES OGSÅ: Skjerper sikkerheten etter trusler mot ankomstsenteret

Velstående familie

Al-Jabi forklarer at han kommer fra en velstående familie. Før de flyktet fra krigen i Syria var de storleverandører av en spesiell såpe rundt om i verden.

– Vi eide to store fabrikker, vi hadde flere hus og mye penger. Vi ønsker oss tilbake til Syria når det er trygt. Norge er for min familie en midlertidig stopp i livet, inntil det er trygt å reise hjem, sier han videre.

– Hvordan er livet inne på mottaket?

– Helt ærlig?

– Ja!

– Helt forferdelig. Maten vi får er utrolig dårlig, de aller fleste velger å spise utenfor mottaket. De sanitære forholdene er dårlige, det er nesten ikke varmt vann, og selv om vi kanskje ser rene ut i nye klær, så er vi skitne innenfor. De som er syke får ikke den hjelpen de trenger. Man blir bedt om å ta et glass vann og gå en tur, dersom man klager på smerter, sier Mohamad Akram Al-Jabi.

Rundt ham flokker det seg stadig vekk flere og flere personer som ber ham om å klage på forholdene, og så vidt vi kan forstå flyktningenes tegnspråk støtter de Al-Jabis uttalelser.

Bekreftelsen får vi da to unge jenter på rundt fire-fem år kommer bort og drar intenst i buksebeinet til undertegnede.

– Bad food, bad food, sier begge to og retter fire triste øyne opp i luften.

Se bildeserie fra Ankomstsenter Østfold

- Ikke noe å klage på

– Er det så dårlig som flyktningene skal ha det til, mottaksleder Ekelund?

– Som gammel hærfører så mener jeg at disse menneskene ikke har noe å klage på. Våre egne soldater har det ikke bedre enn hva disse menneskene har her på mottaket. Når det er sagt, så kommer nok de fleste av dem som er på mottaket her fra relativt gode kår, og de vet veldig godt hva de har krav på, svarer Ekelund.

I går morges var 474 flyktninger bosatt på mottaket i Råde. Utover dagen ble 200 nye registrert av Politiets utlendingsenhet, ikke alle i Råde, men også på Tøyen i Oslo.

– Vi føler at vi er i rute. Så fort vi får registrert ID, gjennomført lovpålagt tuberkuloseundersøkelse og gitt dem mat, så forsøker vi å få dem videre i systemet, sier UDIs rådgiver Grønlie.

Se flere saker i Moss Avis