Gå til sidens hovedinnhold

Full fiasko - kjører videre

Avtalen om «Inkluderende arbeidsliv» har feilet på alle felt. Hvorfor blir den da videreført? spør NA24s kommentator.

NA24-KOMMENTAR: Torsdag kom det nye tall som viser at sykefraværet økte i første kvartal. Trygdedirektør Nanna Stender er meget bekymret og etterlyser enda hardere satsning på inkluderende arbeidsliv.

Det var i 2001 partene i arbeidslivet og regjeringen sydde sammen avtalen om såkalt «Inkluderende arbeidsliv» - IA. Bakgrunnen var en kraftig økning i sykefravær, uføretrygd og tidlig pensjonering utover 1990-tallet.

NA24 - din næringslivsavis

Fra flere politiske hold ble det raslet med sabler, for eksempel når det gjaldt regelendringer for å velte mer av sykepengekostnadene over på arbeidsgiverne og arbeidstagerne, blant annet i form av karensdager.

Med avtalen om IA, ble dette stilt i bero mens man så an resultatene i avtaleperioden, som gikk ut 2005. Sykelønnsordningen ble fredet.

Tre mål
Det ble formulert tre operative mål:

  • Å redusere sykefraværet med minst 20 prosent for hele avtaleperioden i forhold til sykefraværsnivået i andre kvartal 2001.
  • Å få tilsatt langt flere arbeidstagere med redusert funksjonsevne (yrkeshemmede arbeidstakere, arbeidstakere på attføringstiltak, reaktiviserte uføretrygdede) enn i dag.
  • Å øke den reelle pensjonsalder.

Slik gikk det
Hvordan gikk det? Kortversjonen er bom på alle tre punktene. Det fremgår også av evalueringen som ble gjort.

  • Til tross for et positivt blaff i 2004 har sykefraværet vært høyere for hele avtaleperioden enn i andre kvartal 2001, og de siste kvartalene øker det igjen.
  • Det er ingen tegn til at flere arbeidstagere med redusert funksjonsevne er i jobb. Antallet personer som mottar uføreytelser var 322.527 i første kvartal i år, en økning på nesten 15 prosent fra 2001.
  • Den reelle pensjoneringsalderen har falt med drøyt et år i perioden.

I tillegg er det svært vanskelig å påvise at utviklingen er bedre i bedrifter som inngår i IA-abeidet i forhold til andre bedrifter. I en rapport fra Statens arbeidsmiljøinstitutt kan det utrolig nok se ut som sykefraværsutviklingen siden 2001 har vært bedre i bedrifter utenfor IA-samarbeidet (se for eksempel tabell 5 og 8). Man skal neppe legge særlig vekt på det, men det er jo tankevekkende at IA-arbeidet i alle fall ikke ser ut til å ha noen vesentlig positiv effekt.

Og så fortsetter vi som før
En gjennomført fiasko, må man vel si. Så hva gjør man? Jo, man sier seg «enige om at IA-avtalen er et tjenelig virkemiddel for å få et mer inkluderende arbeidsliv og forebygge overgang fra arbeid til trygd.»

Så feier man fiaskoen under teppet, og setter friskt de samme målene på nytt. Men nå skal de nås i 2009. Gårsdagens rapport om sykefraværet tyder på at det fortsatt er like lite realistisk. Men det viktigste er vel at NHO og LO unngår at medlemmene må betale mer for sykefraværet og regjeringen slipper å stramme inn på velferdsordningene, i alle fall ikke før i 2009.

Are Slettaner tidligere leder for TV 2 Nettavisens økonomiseksjon og redaktør for iMarkedet.no. Han jobber nå for NA24 fra Houston, USA, og skriver blant annet kommentarartikler. Her kan du lese de siste dagenes kommentarer:

Heldigvis ble Union nedlagt
Dobbeltmoral i Dagbladet
Himmeltittere og radiolyttere
Juksemaker pipelort
Monstre i styrerommet
Vil gjenta fiaskopolitikk
Det lukter krakk
Selg denne galskapen!
Regjeringen ofrer forbrukerne
Hjelp, vi flyr!
Tilfeldig etikk
Når kapitalisme blir moralisme
Skål for verdensøkonomien!
Pause etter flause
Forståelig Odfjell-kritikk
Når bonden blir polsk
Vil ha urettferdig politikk
Kvinner i drømmeland
Straff som fortjent

Reklame

Kurs: Dette må du vite om vin og bobler til 17. mai

Kommentarer til denne saken