Gå til sidens hovedinnhold

Full forvirring om norske kroner

Ekspertene strides om hvilken vei kronen skal gå.

Den norske kronen har styrket seg merkbart mot både dollar, pund og euro det siste halvannet året.

Siden sommeren 2009 har kronen styrket seg med hele 16,40 prosent mot euro, med 10,07 prosent mot ett britisk pund og med 6,57 prosent mot en amerikanske dollar.

En styrking av kronen er gode nyheter for shoppingglade nordmenn på tur i utlandet, men dårlige nyheter for norske bedrifter som selger varer til utlandet.

Motsatte konklusjoner
En kikk på tre bankers kroneprognoser viser at det er alt annet enn lett å bli klok på om den norske kronen skal styrke seg eller svekke seg fremover (se de varierende spådommene nederst i artikkelen).

Sterke norske statsfinanser og stor usikkerhet om gjelden i USA, Europa og i Storbritannia gjør at storbanken HSBC mener den norske kronen vil fortsette å styrke seg i lang tid, spesielt mot dollar og euro (se tabellen nederst). DnB Nor og Nordea er uenig og mener kronen vil svekke seg markert mot både dollar og pund, og i noe mindre grad mot mot euro.

Ifølge HSBC skal kronen styrke seg til 5,29 kroner mot dollar i løpet av 2011. Det er en styrking på 10,94 prosent. DnB Nor mener kronen skal svekke seg med 9,43 prosent til 6,50 kroner mot dollar frem til august i år. Nordea tror kronen skal svekke seg med 10.,77 prosent til 6,58 kroner mot dollar frem til januar 2012.

På samme måte forventer HSBC at kronen skal styrke seg med omlag fire prosent mot euro frem til fjerde kvartal 2011. DnB Nor og Nordea forventer at kronen vil svekke seg med mellom én og 2,5 prosent i løpet av året.

- Vi vet at Norges Bank er i hevingsmodus når det gjelder renten frem til sommeren og vi forventer at kronen ligger på den sterke siden frem til da. Men etterhvert tror vi at renten kommer opp internasjonalt og da tror vi kronen vil svekke seg, sier sjeføkonom Steinar Juel i Nordea til NA24.

DnB Nor tror også kronen kan styrke seg på kort sikt. Men på lengre sikt spår banken at kronen vil svekke seg merkbart mot dollar og pund.

Lav interesse
- Den norske kronen har styrket seg markant i etterkant av finanskrisen. Lav interesse fra utenlandske aktører har imidlertid ført til at bevegelsen har stoppet opp. Fremover venter vi relativt stabil utvikling i tradisjonelle forklaringsfaktorer for kronen som oljepris, rentedifferanse og volatilitet. Vi er derfor nøytrale til kronen fremover, skriver banken i sin ferske valutahåndbok.

I likhet med Nordea tror DnB Nor at relativ vekst og relative renteforskjeller påsikt vil tale spesielt i dollarens favør fremover. I sine site valutaprognoser tror DnB Nor at kronen vil svekke seg med 9,43 prosent mot dollar frem til august i år.

Les Ole Eikelands kommentar: Norsk økonomi er ikke guds gave til verden

Feilvurdert
Valutasjef David Bloom i HSBC tror i motsetning til sine norske kolleger at kronen vil styrke seg både på kort og lang sikt mot dollar og euro.

- Markedet har på uforklarlig vis skydd den norske kronen. Den underpresterte kraftig i 2010 sammenlignet med andre valutaer og i forhold til prisutviklingen på gull. Vi tror markedet vil innse at kronen er feilvurdert og på en klar styrking spesielt på lang sikt, sa Bloom til NA24 rett før jul.

I en generell analyse av fundamentale makrotall for G10-valutaene kommer kronen soleklart best ut ifølge Bloom. Les mer om analysen her.

Kommentarer til denne saken