Gå til sidens hovedinnhold

Full forvirring rundt bombehund

Politiet sier at Forsvaret nektet å bistå med bombehund, mens Forsvaret sier de aldri ble spurt.

Dramaet ved St.Olavs Hospital kunne blitt redusert med mange timer hvis politiet hadde benyttet seg av den lokale bombehunden Lexi. Politiet sier at de hele tiden var klar over denne kapasiteten, men at Forsvaret ikke kunne bistå.

- Forsvaret har ikke fått noen anmodning fra politiet om støtte til bombehund eller eksplosivhund, sier presseoffiser Thom Knustad ved Fellesoperativ hovedkvarter til TV 2 Nettavisen.

Bomberyddingsrobot
Forsvaret fikk derimot forespørsel fra politiet om å bistå på andre områder. Knustad sier at politiet spurte om Forsvaret kunne bistå med en bomberyddingsrobot og personelle til å betjene det utstyret.

- Det ble også snakk om ressurser til å frakte dette til Trondheim, men det ble ikke aktuelt i og med at politiet meldte at de ikke hadde noe behov fordi de skulle bringe egen hund fra Oslo, sier Knustad.

Magnar Skaret ved Sør-Trøndelag politidistrikt sier ti Kanal 24 at de var klar over at Ørland hovedflystajon har en bombehund, men at Forsvaret ikke kunne bistå.

- Jeg kan bare si at vi har kjennskap til at de tidvis har slik kapasitet på Ørland hovedflystasjon, men akkurat i den tiden da vi diskuterte det internt så hadde vi fått svar fra Oslo at de kom med hund. Da tenkte vi ikke noe mer på det, sier Skaret til Kanal 24.

- Det ville vært en underhånds undersøkelse, i og med at vi hadde fått svar fra Forsvaret at de ikke kunne bistås, sier Skaret.

Vært framme på under en time
Major ved sjefbasesettet Ørland hovedflystasjon, Tore Sem Ørland, sier at Forsvaret kunne vært på stedet med bombehunden Lexi i løpet av en time og dermed kortet ned den lange ventetiden.

- Gitt kapasiteten vi hadde og flyvær med Seaking-helikopter kunne vi vært i Trondheim på under en time, sier Major ved sjefbasesettet Ørland hovedflystasjon, Tore Sem Ørland, til TV 2 Nyhetene.

Først etter syv timer etter at politiet fryktet at en bombe hadde blitt plassert på St. Olavs hospital i Trondheim, var den spesialtrente hunden Aron på plass.

Reklame

NÅ: Knalltilbud på de superpopulære sekkestolene

Kommentarer til denne saken