Høsten 2005 punget Sebastian Myhre ut med 1,5 millioner kroner for en nyrenovert kjellerleilighet i Langes gate i Oslo. Det viste seg å være et realt drittkjøp, bokstavelig talt.

SKAL DU SELGE? Vi hjelper deg (gratis)

Etter kort tid flommet det kloakk utover gulvet i leiligheten. Det skjedde gjentatte ganger. I mars 2006 ble Myhre tvunget til å flytte ut.

Myhre, som da jobbet på Gastronomisk Institutt, hadde ingen andre muligheter enn å flytte hjem til sin mor.

Vanninntrenging
Mugg og sopp dukket også opp i leiligheten. Dette viste seg å stamme fra vann som trengte inn gjennom gulv og vegger.

- Det viste seg senere at de som rehabiliterte leiligheten hadde lagt gipsplater rett på fjellveggen og på en våt mur, sier Myhre til Nettavisen.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

For Sebastian startet et knalltøft løp mot selgerne, representert ved eierskifteforsikringsselskapet Protector. Protector var slett ikke innstilt på å gi ved dørene. Dette til tross for at Plan- og bygningsetaten hadde trukket ferdigattesten etter å ha oppdaget flere alvorlige feil i leiligheten.

Saken endte i retten, der Sebastian gikk seirende ut. I en dom i februar 2008 slo Oslo tingrett fast at Sebastian Myhre har rett til å heve kjøpet. Han får tilbake de vel 1,5 millionene han har gitt for leiligheten. I tillegg får han kompensasjon for prisstigning i boligmarkedet, og han blir tilkjent saksomkostninger, til sammen 2.450.000 kroner.

- Fikk angst
Men det har kostet. Sebastian Myhre la ned mangfoldige timer for å skaffe dokumentasjon og forberede rettssaken.

- Det gikk ut over helsa. Jeg fikk angstproblemer, sier han.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

LES MER OM BOLIG I NETTAVISEN

Gleden over seieren i tingretten ble kortvarig fordi Protector anket på alle punkter. De mener dommen legger til grunn feil faktum, at bevisførselen er feil, og rettsanvendelsen er feil.

Protector mener at feilene ved den rehabiliterte kjellerleiligheten var borettslagets ansvar. De hadde også saksøkt borettslaget.

For Sebastian Myhre fortsatte marerittet. Han jobbet nå på en av verdens beste restauranter - Per Se - i New York. Han så seg nødt til å takke nei til et fast engasjement ved denne stjernerestauranten.

- Det gikk ut over helsa. Jeg fikk angstproblemer.

- Jeg hadde ikke noe valg. Ankesaken skulle etter alt å dømme opp i løpet av våren (2008, red.anm.), og jeg ville aldri fått fri til å følge saken. Det sto om over to millioner kroner, sier Myhre til Nettavisen.

Lykken snudde
Men så snudde lykken for Sebastian. Han lyktes til slutt med å få Protector med på å gå inn og åpne veggene i den plomberte leiligheten. Det hadde de så langt ikke villet gjøre, med henvisning til at feilene ikke var deres ansvar.

- Jeg mente at vi måtte gå inn i leiligheten og få åpnet veggene. Dette for å skaffe mer dokumentasjon til ankesaken, sier Myhre.

- Ble overrasket
Da Protector så hvor slett arbeidet med leiligheten var utført, ble de temmelig overrasket. Grunnlaget for et godt forlik var lagt. Men tro ikke at forsikringsselskapet ville kaste penger etter Myhre.

- Jeg fikk munnkurv i 10 dager mens jeg ventet på at de skulle komme med et tilbud i saken, sier han.

Det første tilbudet var Myhre langt fra fornøyd med.

- Jeg sa blankt nei. jeg måtte i alle fall ha det samme beløpet som jeg var tilkjent i tingretten, sier han.

Forlik
Til slutt fikk Myhre og hans advokater Protector med på et forlik på 2.450.000 kroner.

To års slit var kronet med seier for Sebastian Myhre. Men Myhre måtte si fra seg forsinkelsesrenter på 150.000 kroner. I tillegg skulle beløpet dekke gebyr til lagmannsretten og advokathonorar.

- Riktig å anke
Fagsjef Marianne L. Kvanvik i Protector Forsikring sier til Nettavisen at forsikringsselskapet etter dommen i tingretten mente det var riktig å anke. Samtidig ville de også selv gå inn og gjøre nærmere undersøkelser i leiligheten for å få mer dokumentasjon på årsaken til skadene, da dette ikke var avdekket ved tingrettens dom.

Hun opplyser at de da ble ganske overrasket over det de fant.

- Da vi fikk gått inn i leiligheten og åpnet veggene, så oppdaget vi at det var en annen årsak til problemene med leiligheten enn det som dannet grunnlaget for tingrettens dom.

- På bakgrunn av den nye dokumentasjonen fant Protector Forsikring det korrekt å vurdere sakens rettslige side annerledes, og løse saken med Sebastian Myhre i all hovedsak i tråd med tingrettens domsslutning. Vi er fortsatt uenige i begrunnelsen til Oslo tingretts dom, men er i dag enige i konklusjonen, sier Kvanvik.

- Ville ikke gjort det igjen
- Det har kostet meg dyrt personlig. Jeg tror ikke jeg ville gjort dette igjen, sier Sebastian Myhre til Nettavisen.

Myhre jobber nå som assisterende kjøkkensjef på Feinschmecker i Oslo. Nylig slo han til og kjøpte seg sin andre leilighet. Der flytter han inn i januar.

I mellomtiden krysser han fingrene for at alt er i orden med den leiligheten.