Gå til sidens hovedinnhold

Full seier til Røkke

Næringsministeren lover å si ja til Røkke i Aker-saken.

Nærings- og handelsminister Sylvia Brustad bruste med fjærene og hevdet hårdnakket at Aker Solutions oppkjøp av fire selskaper i Aker-systemet for nær 2 milliarder kroner måtte kjennes ugyldig.

- Det betyr enten å gå tilbake til start, å nullstille transaksjonene, eller å forberede saken for behandling i generalforsamlingen til Aker Solutions, sa Brustad i Nettavisen så tidlig som 8. April i år.

Mange uker med bråk og uro senere får Kjell Inge Røkke det likevel som han vil, og det til tross for at Nærings- og Handelsdepartementet forsøker å sminke avgjørelsen som en halv seier.

Binder seg
I en pressemelding fra departementet sier Brustad at departementet har kommet til enighet med Aker om å behandle transaksjonene i generalforsamling. Hun sier blant annet:

- Jeg er fornøyd med at vi har kommet fram til en felles forståelse. Vi har hele tiden ment at transaksjonene hører hjemme på generalforsamling. Alle er tjent med at selskapene nå kan konsentrere seg om å skape verdier og arbeidsplasser.

Samme pressemelding sier også at eierne i Aker Holding er enige i at generalforsamlingen skal støtte transaksjonene.

I pressemeldingen til Aker sier konsernsjef Øyvind Eriksen i Aker at salget går som planlagt uten endringer.

- Enigheten som nå er oppnådd innebærer ikke at transaksjonene blir reversert eller at de avtalte vilkår blir endret, men Aker Holding vil be Aker Solutions presentere strategien i tilknytning til de aktuelle transaksjonene på generalforsamling i Aker Solutions.

Det betyr i klartekst at Røkke-kontrollerte Aker får det nøyaktig som de vil.

Ny ydmykelse
Dermed blir løsningen på Aker-bråket etter alle solemerker en ny ydmykelse for næringsminister Sylvia Brustad helt i tråd med det Nettavisen beskrev allerede 15. April i år.

Da skrev Nettavisen at løsningen ikke kommer til å omfatte selve transaksjonen der delvis statseiede Aker Solutions kjøper hele eller deler av Aker DOF Deepwater, Aker Oilfield Services, Odim, Midsund Bruk og Aker Clean Carbon og dermed overtar forpliktelser for mellom 3 og 5 milliarder kroner.

De transaksjonene har aktørene, inklusive Brustad på vegne av det norske folk, allerede godtatt. Det de skal behandle er hvordan oppkjøpene skal finansieres, i tillegg til at styret i Aker Solutions vil få en nærmere informasjon om strategien bak oppkjøpene.

Konklusjonen blir uansett at Kjell Inge Røkke har fått det akkurat slik han ønsket hele veien.

Kommentarer til denne saken