STAVANGER (Nettavisen): Rolf Bae fra Sandnes omkom i et isras på K2 1. august. Bae og kona Cecilie Skog var med i en klatregruppe på fire personer, da han ble tatt av raset under nedstigningen fra toppen.

Fredag, tre uker etter ulykken, ble det holdt minnestund i Stavanger for den lidenskapelige klatreren. Familie og venner fra inn- og utland deltok i domkirken.

Cecilie Skog satt på første rad med familien rundt seg. Like foran henne, på et bord, sto et bilde av Rolf Bae, med en enkel hjerteformet dekorasjon og mange tente stearinlys..

- Står sammen
Kirken var enkelt dekorert i grønt med små hvite, oransje og fiolette blomster fra naturen, og rolig orgelmusikk fylte den nær fullsatte kirken.

- Vi mistet det mest dyrebare vi hadde. Vår kjære Rolf kommer ikke tilbake fra fjellet denne gangen, men vi er umåtelig glad for at Cecilie, Lars og Øystein overlevde, sa Jakob Bae i sin minnetale.

- Vi har satt stor pris på din livsglede og omsorg, Rolf. Vi glemmer aldri da du kom hjem med Cecilie første gang, blank i øynene. Det var helt magisk. Vi skal sammen klare oss videre. Det ville du ønsket.

(Artikkelen fortsetter under videovinduet.)

259663

Takket sønnen
Jakob Bae takket sønnen for at han delte sin opplevelser med foreldrene:

- Vi hadde mange gode stunder rundt kjøkkenbordet. Vi skjønte tidlig at du kom til å velge noe utenom det vanlige og var stolte av dine prestasjoner. Vi aksepterte dine valg - etter hvert. Vi har satt stor pris på din livsglede og omsorg, Rolf. Du har en plass hos mange, det har denne tunge tiden vist.

Prosjekt for vanskeligstilte barn
Jakob Bae fortalte også om Rolf og Cecilies engasjement for fattige barn og at Rolfs minne skal få leve videre i et prosjekt for vanskeligstilte barn i Pakistan.

I stedet for blomster, ønsker familien støtte til disse barna i Askola, på kontonummer 8507.10.39566.

Etter farens minnetale, tente han, kona Sidsel og svigerdatteren Cecilie lys foran bildet av Rolf. Det hersket total stillhet i kirken.

- Hverdagshelt
Rolf Baes beste venn, Morten Diesen, kalt «bror», holdt også en rørende tale:

- Rolf var en ordentlig hverdagshelt, en ydmyk person som ga mye til folk rundt seg. Alt han krevde i retur var ærlighet. Rolf søkte det enkle og det vakre, i stort og smått. Han fikk næring til livet gjennom sterke opplevelser, sa kameraten.

-Turene på skruis med Cecilie var aller best. Roald Amundsen og Fridtjof Nansen var dine forbilder - men enda mer Hjalmar Johansen, «hjelperen».

- Jeg vil aldri glemme din latter, smilet, anorakken som var med overalt, håret, solbrillene - eller for den sakens skyld, den sinnssyke dialekten, sa Morten Diesen.

- Smerten er krevende
Prest Torunn H. Bjørnevik holdt også minneord for Rolf Bae.

- Selv om naturen var Rolfs naturlige kirkerom, hørte han til her også. Det er tungt å være her i dag, men det er nødvendig. Smerten er krevende, sa Bjørnevik og siterte Inger Hagerup:

Smerten må ha sin tid, da hjertet gjerne
glødende i sitt savn vil brenne inne,
da det fortvilet bare roper: nei!
Smerten må ha sin tid før sorgens stjerne
sval og vemodig stiger frem i sinnet.
Smerten må dø før sorgen husker deg.

Her er hele programmet for minnestunden:

  • Salmen «Å leva det er å elska»
  • Solosang, «Tears in Heaven», ved Helge Anglevik, akkompagnert av Ola Ohm på piano.
  • Minneord ved sogneprest Georg Tumyr.
  • Minneord ved Rolfs far Jakob Bae og Morten Diesen.
  • Rolfs ektefelle og hans foreldre tenner lys ved bildet av Rolf.
  • Stillhet i kirken før musikk: «Eg ser» og «Amazing Grace». Marianne Hafså spiller tverrfløyte akkompagnert av Ola Ohm.
  • Salme: «Kjærlighet fra Gud».

Bjørn Sekkesæter er venn og kollega av det kjente klatreekteparet Bae og Skog.

- Det skal bli godt å få møte alle vennene til Rolf og Cecilie. Det er mange som har meldt sin ankomst, både fra inn- og utland. Vi skal sørge sammen, sa Sekkesæter til Nettavisen før minnestunden.

- Rolf vil aldri bli glemt.

- Elsket fjellet
Cecilie Skog har ikke uttalt seg etter ulykken. Hun bor hos sine svigerforeldre i Sandnes.

Minnestunden innleder flere private møter for venner og familie til den godt likte fjellklatreren.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Rolf Bae ligger igjen på K2, fjellet han drømte om å bestige:

- Det er en fattig trøst, men likevel: Han elsket jo å være i fjellet, blant is og snø, sa Sekkesæter.

Les også: «Rolf er borte, uansett hva vi gjør»