Da iPhone 5 ble lansert onsdag var det i grunn ikke mye vi ikke visste på forhånd. Det meste var allerede lekket opp og ned i mente.

Les også: Når kommer iPhone 5 til Norge?

Det som derimot er et spørsmål for mange nordmenn i dag er om den nye versjonen vil støtte 4G-nettet i Norge, slik iPad ikke gjorde - faktisk støttet ikke iPad 4G i Europa i det hele tatt.

Under presentasjonen så vi både Telenor-logoer, og snakk om at spesifikke leverandører som Deutsche Telekom og T-Mobile ville ha full 4G-støtte for mobilen.

Men sannheten er dessverre at heller ikke nye iPhone vil kunne dra nytte av verken hoveddelen av Netcoms 4G-nett, eller 4G-nettet som Telenor vil åpne på et eller annet hemmelig tidspunkt før nyttår.

Bruker en annen frekvens

Årsaken er at det såkalte LTE-nettet kan fungere på svært mange forskjellige frekvenser, og det brukes forskjellig i forskjellige deler av verden. Det nettet som i dag er utbygget i Norge, går på 2600 MHz, mens europamodellen av iPhone 5 støtter 2100, 1800 og 850 MHz.

- Telefonen støtter ikke det nettet som nå bygges ut i Norge, sier Telenors dekningsdirektør Bjørn Amundsen til Nettavisen.

Både Netcom og Telenor har derimot planer om å bygge ut nett på to forskjellige frekvenser: Ett på 2600 MHz i byene, og et i den såkalte «digitale dividende», som er frekvensene som tidligere ble brukt til analoge TV-sendinger.

Frekvensområdet som frigjøres her ligger på 790-862 MHz, altså i området rundt 850 MHz-frekvensen som Apple snakker om.

- Er den digitale dividenden 800 eller 850 MHz?

- Det er et godt spørsmål, men det 850-båndet som Apple nå lanserer er ikke det vi kaller 800-båndet, eller digitale dividende, sier Amundsen.

- Det er andre telefoner enn iPhone der ute

- Samtidig er det viktig å understreke at det er andre telefoner enn iPhone der ute som støtter 4G, understreker Amundsen.

Ikke at det hadde hatt den store betydning. Den digitale dividenden skal auksjoneres bort av samferdselsdepartementet, i en auksjon som er kraftig forsinket. Planen var at auksjonen skulle foregå i 2010.

- De siste signalene jeg har fått er at det ikke kommer noen auksjon før i 2013, sier Amundsen.

Telenor er nå så frustrert over utviklingen at de vurderer å ta i bruk 1800 MHz-båndet, som i dag brukes til 3G, til begrenset utbygging av 4G. Det vil i så fall kunne gi iPhone 4G-tilgang også her i landet.

- Vi vurderer å gjøre noe med 4G i 1800-båndet, men det er alt for tidlig å si noe om og når det eventuelt vil skje, sier Amundsen.

Fungerer kanskje i deler av Netcoms nett

For Netcom er situasjonen litt mer uoversiktelig. Selskapet har bygget ut med 2600 MHz i de store byene, men har benyttet 1800-båndet langs deler av kysten i Sør-Norge mellom Tønsbeg og Kristiansand.

- Ut i fra spekken som vi kan lese, så skal telefonen i teorien kunne fungere, men derifra til å faktisk fastslå at det vil fungere i deler av Netcoms 4G-nett gjenstår å se, sier Netcoms kommunikasjonssjef Øyvind Vederhus.

- Vi avventer nå litt hva Apple sier videre. For oss å spekulere i dette vil i beste fall føre til irriterte kunder om vi tar feil, sier han.

Så usikkerheten i øyeblikket står på om telefonen vil fungere i deler av nettet, men den vil helt sikkert ikke fungere i byer som Oslo og Bergen.