Kongo har i løpet av tre år fått 500 millioner kroner av Norge til regnskogfondet. I fjor fikk landet 178 millioner i bistandsmidler.

Denne uken møter trolig utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) Kongos utenriksminister i New York. Målet er benådning eller en overføringsavtale til Norge for French og Moland, som er dømt for drap og spionasje i Kongo. De to har vært fengslet siden 2009.

- Dialog har ikke gitt noen løsninger. Selv om jeg har forståelse for at det er vanskelig å nå fram i et så komplisert land som Kongo, bør ikke norske myndigheter lenger akseptere halvtomme løfter, sier Morten Furuholmen, som bistår Moland og French.

- Norge og Storbritannia har gitt til sammen 1 milliard til regnskogfondet i Kongo, og mitt spørsmål er om kanskje bidragene bør stilles i bero til denne saken er løst, sier Furuholmen til Aftenposten.

Utenriksdepartementets pressetalsmann Frode O. Andersen sier støtten til Kongo kanaliseres gjennom FN og internasjonale organisasjoner og dermed ikke går til den kongolesiske regjeringen. Han mener det ikke er riktig å bruke økonomiske pressmidler i denne saken. (©NTB)