Gå til sidens hovedinnhold

- Gå og ta ham, pappa

BODØ/OSLO (TV 2 Nettavisen): - Pappa, nå dør vi, sa datteren til Trond Gylseth Frantzen da hun så Kato Air-pilotene blø. Så ba hun faren gripe inn.

Det forklarte Trond Gylseth Frantzen fra Narvik da han vitnet i Kasto Air-saken i Salten tingrett tirsdag.

Ville «klemme livet ut av ham»
- Jeg var fast bestemt på å klemme livet ut av ham, sa Gylseth Frantzen, som sammen med Odd Eriksen fra Mosjøen klarte å overmanne den 34 år gamle øksedesperadoen ved å ta kvelertak på ham.

- Han var svært aggressiv og fast bestemt på å sende flyet i bakken, sa Frantzen i sin forklaring i dag.

- Det første jeg la merke til som var litt uvanlig, var at Ibrahim Bentera tok opp mobiltelefonen og snakket i den under flyturen. Et par minutter før han gikk til angrep, tok han av seg jakken.

- Han drar opp ei øks, går frem og slår pilotene systematisk med stor kraft. Først til venstre og så til høyre. Folk i flyet begynner å hyle, og det oppstår full panikk om bord når flyet begynner å oppføre seg merkelig.

Ifølge Frantzen kom passasjer Odd Eriksen, som satt helt bakerst i flyet, først springende frem for å prøve å ta tak i tiltalte.

- Jeg satt midt i flyet sammen med min 15 år gamle datter, og så hva som skjedde, sa Frantzen.

- Datteren min sa «Pappa, pappa, nå dør vi». Hun merket seg spesielt blodet til pilotene og ble redd. Da jeg så kraften i slagene og hvordan disse var tilført pilotene, var jeg sikker på at de var slått i svime eller døde.

- Gå og ta ham, pappa
- Da sa datteren min «Gå og ta ham, pappa». Jeg reagerte og hoppet over ryggen på Eriksen. Jeg tok rundt hodet på tiltalte og klemte til alt det jeg hadde, før jeg rev ham bakover i kabinen. Han var voldsomt aggressiv, men jeg hadde et godt kvelertak.

- Jeg sa, «Rører du deg, så dreper jeg deg». Han ble etterhvert mørkeblå i ansiktet. Jeg var fast bestemt på å holde ham fast der til vi var på bakken.

- Selve økseangrepet mot pilotene så profesjonelt ut. Jeg registrerte at han slo to ganger med øksa fremme i cockpiten. Han sa ingen ting under selve angrepet, men var fast bestemt å styrte oss alle i døden, mente Frantzen.

- Så du tiltalte på flyplassen? spurte dommer Britt Ankil.

- Ja, det gjorde jeg. Han satt litt for seg selv. Han så ut som hvilken som helst reisende, sa Frantzen i retten.

- Hvordan opplever du dette i ettertid? spurte bistandsadvokat Øyvind Johnsen.

- Jeg unner ingen å bli så redd som det jeg ble. I ettertid går det ikke en time uten at jeg tenker på det som skjedde om bord i Kato Air den 29. september. Man blir ukonsentrert og får dødsangst, sa Frantzen i sin meget sterke forklaring.

- Hendelsen vil bestandig være som limt fast i hukommelsen min, avsluttet Frantzen.

- Ville drepe med hammer
Tirsdag forlarte også kaptein Stein Magne Lian og styrmann Kristian Markus Andresen seg for retten.

Her kan du lese deres detaljerte forklaringer.

Mottaksleder Inger Barø ved Nordkalotten asylmottak i Narvik fortalte retten tirsdag at 34-åringen en gang truet en miljøarbeider på stedet på livet med en hammer.

- Han var veldig aggressiv og ville drepe flere av de som bodde ved mottaket, fortalte Barø da hun vitnet i Salten tingrett

Reklame

Best i test: Maskinene som gjør frityrmaten sunn

Kommentarer til denne saken